Annonce

’Overleverne’ lader karak­tererne være hele menne­sker, ikke kun diag­noser

Komedie om kræftoverlevere vinder ikke på troværdighed. Men forfriskende, at vise kræftoverlevere som en broget flok, der er mere end den sygdom, de har været oppe imod.
Knæk Cancer har et godt greb i den danske befolkning. TV2 og Kræftens Bekæmpelse har lige samlet knap 170 millioner kroner ind til forskning i kræft og støtte til de mange, der bliver ramt af sygdommen.

Og som noget nyt i år indtager Knæk Cancer også TV-fiktionen. Med ’Overleverne’ har TV2 med støtte fra Kræftens Bekæmpelse lavet et komediedrama, hvor vi følger en gruppe mennesker, der skal finde sit ståsted i livet efter et kræftforløb.

Det er en ret unik blanding af moderne folkekomedie og informationspjece af den type, man finder i venteværelset. Om rehabilitering, stomier, depression og seksuelle problemer. Det hele er holdt i den nysselige æstetik, der præger TV2-serier.

Rehabiliteringssygeplejersker vil muligvis tage sig til hovedet over skildringen af overlevelsesture med druk, sex, røg og svampe. Meget af serien er da også hamrende utroværdig. Men det er befriende, hvordan karaktererne ikke skal styres af deres diagnoser.

En af personerne bliver eksempelvis mere tyranniserende for hvert afsnit, jeg har set indtil nu. Man kan sagtens være en dum skid, selvom man har haft prostatakræft, er tydeligvis et af de forfriskende budskaber.

Vi er på en slags rehabiliteringskursus for en gruppe kræftoverlevere, der er kørt fast og ikke kan komme videre efter deres sygdom.

Det foregår på et hotel- og konferencecenter på Fyn, men føles her og der mere som Orientekspressen. Som i en kriminalroman af Agatha Christie har langt størstedelen af de medvirkende brogede skeletter i skabene.

De har også historier med, som ligger langt uden for kræftafdelingernes triste verden. Utroskab, graviditeter, gamle flammer, der pludselig blusser op igen. Alt sker på én gang, også hvis man er kræftpatient.

Kræften er blot et fælles vilkår

Hvis man går ind til serien med forventning om et rent cancerdrama i stil med 'Love Story, Dying Young', 'Tid til Kærtegn' eller de Kleneex-krævende indslag under Knæk Cancer-showet, skal man nok kigge i andre retninger.

Kræften er indtil videre ikke det store uhyggelige bæst i åbenbaringen her. Og på den måde afspejler serien et glædeligt faktum. Flere og flere lever videre og fører lange, rodede liv, efter en læge har udtalt den frygtede diagnose.

Kræften er her nærmere blot et fælles vilkår, der har skubbet de her folk sammen omkring en uge med selvudvikling, samtaler og psykologisk granskning.

Her og der føles det som om, Kræftens Bekæmpelse har krævet at få nogle informative PowerPoints smuglet ind midt i underholdningen og de gode grin. Men det er faktisk få steder ved det tredje afsnit, som jeg hidtil har set til ende.

Du kan trygt stige ombord på den gyngende sejlads med ’Overleverne’, også selvom du har fået nok af kræft efter en uge med Knæk Cancer.

placeholder

'Overleverne'. Manuskript af Ida Maria Rydén og Ina Bruhn. Instruktør: Kasper Gaardsøe. Medvirkende: Marie Askehave, Ole Lemmeke, Kirsten Lehfeldt, Jacob Lohmann, Sebastian Jessen m.fl. Seks afsnit. Kan ses på TV2 og TV2 Play.

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet