Annonce

Et element i ældrereform skaber frygt i FOA: Kan skade både ældres og ansattes vilkår

I fagbevægelsen er man begejstret for, at de ældre vil få faste teams i ældreplejen. En anden del af aftalen skaber til gengæld dybe panderynker
Foto: FOA
Forbundsformand i FOA, Mona Striib
“Men hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent.”

Den nedslående observation gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) sig allerede i sin nytårstale i 2022. Derfor, fortalte hun i talen, var det på tide med en ny ældrelov, som kunne lade “de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver.”

Nu, over to år senere, kunne en anden Mette - Moderaternes ældreminister, Mette Kierkgaard - træde frem og stolt bebude, at den længe ventede ældrereform er færdigudformet.

Med i aftalen er et bredt flertal bestående af SVM-regeringen, Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale. Dermed står kun Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet uden for aftalen.

Om aftalen er helt nok til at sikre de ældre den fornødne kærlighed og pleje, som statsministeren lovede i sin tid, er der dog delte meninger om - både blandt forligspartierne og i fagbevægelsen, hvis medlemmer skal gøre planerne til virkelighed.

Faste teams

Den del af reformen, som har modtaget størst ros fra forligspartier på begge sider af den politiske midte, er etableringen af faste teams til ældreplejen for hver enkelt ældre.

Formålet er at sikre den tryghed, der er forbundet med at opbygge et forhold til det personale, der tager sig af en.

Vi skal væk fra, at den ældres hjem besøges af det ene nye ansigt efter det andet som en anden banegård

På det sociale medie X fremhæver SF de 376 millioner kroner, der er afsat til disse faste teams:

“Langt om længe er der en ældreaftale. SF og Kirsten Normann Andersen (SF’s ældreordfører, red.) har sikret:  Flere penge hurtigere. Øremærkede midler til faste teams. Der kommer nu over en halv milliard kr. allerede i 2024 til pressede kommuner. Aftalen er ikke perfekt, men i den grad bedre end udspillet.”

SF’s syn på aftalen bakkes op af FOA’s formand, Mona Striib:

“Tak til jer og til Pia Olsen Dyhr for at holde fast og følge aftalen helt hjem. Det er ikke alt i den vi knuselsker, men vi ved at resultatet er bedre i kraft af jeres arbejde og vil vil arbejde på at følge den til dørs ude i virkeligheden.”

placeholder

I en pressemeddelelse forklarer Tanja Nielsen, som er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, at det særligt er indførelsen af faste teams, som begejstrer fagforeningen:

“Da vi begyndte arbejdet, satte vi sætningen ”Vi ses i morgen”, som et mål. Det skal den ældre og medarbejderen kunne sige til hinanden, når de skilles. Vi skal væk fra, at den ældres hjem besøges af det ene nye ansigt efter det andet som en anden banegård. Det mål tror og håber vi rykker nærmere med denne aftale.”

Vi frygter en virkelighed, hvor hverken de ældre, de pårørende eller medarbejderne ved, hvilke vilkår de har

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, kan ligeledes se gode takter i reformen.

“I fagbevægelsen har vi længe efterspurgt mere tillid til medarbejderne og mindre unødig dokumentation & tilsyn. Det og meget mere leverer ny ældrereform på,” skriver han på X.

Malurt i bægeret

Visse dele af aftalen giver dog anledning til bekymrede blikke i fagbevægelsen.

Morten Skov skriver, at man i FH bekymrer sig om “det store fokus, der er på at få flere private aktører ind på området.”

Med denne formulering henviser han til den planlagte etablering af såkaldte lokalplejehjem, hvor private bestyrelser får vide rammer til at udforme driften.

Hans bekymring deles af Tanja Nielsen fra FOA, som frygter for lokalplejehjemmenes konsekvenser for både de ældre og de ansatte på plejehjemmene.

“Vi frygter en virkelighed, hvor hverken de ældre, de pårørende eller medarbejderne ved, hvilke vilkår de har. Vi må kræve, at de ældre sikres en ordentlig kvalitet i den hjælp og pleje de modtager og at de ansatte sikres ordentlige overenskomstmæssige vilkår,” forklarer hun.

Nielsen slår i samme ombæring fast, at FOA ikke mener, at den bebudede reform er nok til at få ældreplejen i mål:

“Det er vigtigt at understrege, at den her aftale ikke er afslutningen på arbejdet. Det er nærmere begyndelsen.”

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“det store fokus, der er på at få flere private aktører ind på området.“

Danmark er ikke Sverige!

Lars Løkke har ellers i et årti henvist til Sverige!

Og kopieret Moderaterne direkte fra Moderpartiet Moderaterne i Sverige!

Her går det godt fru kammerherreinde, her gpr det godt!

I sit valgudspil til rigsdagsvalget i 2026 skriver det svenske Socialdemokrati:

Att kritisera privata inslag i välfärden skulle kunna uppfattas som en framgångsväg för Socialdemokraterna. Det är ju sannerligen en fråga med stort energiinnehåll, alltså vilken roll företag ska ha i vård, skola och omsorg.

Och S har ryggen fri i dessa frågor, eftersom de flesta reformer för privata driftsformer genomförts av borgerliga styren. Om Magdalena Andersson får frågan varför hon inte ändrade på dessa saker under åren 2014-2022, då regeringen leddes av S, kommer hon att svara att det under dessa år rådde en högermajoritet i riksdagen.

Men i Region Stockholm går Magdalena Anderssons parti från ord till handling. Den styrande majoriteten (S, MP och C med stöd av V) har beslutat att de sjukhus som drivs i aktiebolagsform ska återgå in i regionen, att en lång rad vårdval ska backas tillbaka och att en del upphandlade verksamheter ska avslutas. En avprivatisering, så att säga.

Denna region borde vara Socialdemokraternas skyltfönster, ungefär som Stockholm under många år ansågs vara Moderaternas skyltfönster. Med andra ord, den plats där man verkligen genomför den politik som man går till val på i rikspolitiken.

Men tänk om skyltfönstret visar upp en annan sak, något som medborgarna inte gillar. Tänk om det som märks är att Socialdemokraterna i Region Stockholm ljudligt svingar svärdet och skär bort uppskattade verksamheter. En psoriasismottagning – svisch! Specialiserad hudsjukvård och gynekologi – svisch! Inget vårdval för palliativ sjukvård i hemmet, stängd smärtklinik, nedlagd dygnetrunt-mottagning för Södermalms mest utsatta missbrukare, största allergimottagningen stänger, neddragen ätstörningsvård, stängda närakuter. Svisch, svisch, svisch.

Alla dessa stängningar är inte formellt sett beslutade av regionen och alla har inte verkställts ännu, men alla är en följd av regionens politik att begränsa de privata inslagen i vården.

Privatisering af skoler og sygehusvæsen og ældrepleje bliver det næste store valgtema 2026 i Sverige!

Sverige har været der! Svenskerne har været Moderaternes forsøgskaniner!

2026 kender vi svaret!

Men Danmark er ikke Sverige!

I Danmark har vi 98 kommuner og 5 reginoner med selvtænkende politikere!

Danmark er ikke tynd og langstrakt med varme i syd og kulde i nord. Billig el i syd og ubetalelig strøm i nord!

I Danmark har vi i 25 år haft DF og senere Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne!

I Danmark har vi en 2% og ikke en 5% spærregrænse ved valg!

Dumheder stoppes simpelthen hurtigere i lille Danmark!

Fagforeninger bekymrer sig!

Med god grund!

Sverige har allerede vist der kan scores aktieafkast på skoler, sygehuse og ældreomsorg lige så nemt som på modetøj, legoklodser og medicin!

Uvidenheden blandt privatskoleelever er ligefrem proportional med aktieejernes udbytter på svenske privatskoler!

Det har vist sig at være de svenske socialdemokraters nye store problem!

Og med den store i indvandring til Sverige er problemet i uvidenhed ganget med en faktor 2.

I Danmark er vi heldigvis klogere.

Friskolelovgivningen

Friskoleloven
Få år efter, at Kold havde åbnet landets første friskole, fik Danmark i 1855 sin første friskolelov. Som noget helt centralt blev den 7-årige skolepligt, som i 1814 var blevet lovbestemt, omdannet til undervisningspligt – også kaldt skolefrihed. Det betød, at forældre eller værge fik retten til selv at bestemme, hvordan deres børn skulle undervises og på hvilket værdigrundlag. Undervisningspligten blev senere stadfæstet i Danmarks Riges Grundlov i 1915, hvilket muliggjorde, at forældre eller værger frit kan vælge undervisning til deres børn – i folkeskolen, som hjemmeundervisning eller som undervisning på en fri grundskole. Undervisning skal dog stå mål med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

Friskoleloven har reddet Danmark i over 150 år!

Fagforeninger kan lade sig inspirere heri og undgå svenske tilstande.

Moderaternes Sverige er ikke et Danmark vi danskere bryder os om!

Kommer det starter en eller anden et nyt succesfuldt dansk parti!

Om FOA er stærk nok til at modstå det nye politiske ældreflertal er tvivlsomt!

SF stemmer gult på penge nok til kongehuset!

De er allerede med i ældreforliget!

Regeringen og aftalepartierne; Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre er i dag blevet enige om en ny ældrereform. Aftalen kommer til at frisætte ældreområdet, og tilgangen til området vil grundlæggende blive ændret, så vi i fremtiden vil styre på kvalitet og bærende værdier om selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejdere og ledelse og tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Desuden udvider reformen borgerens frie valg.

Valgtemaerne i Danmark i 2030 er måske allerede fastlagt!

Hvis de danske Moderaterne har agt som deres svenske medsøstre, ja, så kan FOA allerede nu starte et nyt politisk parti der kan komme i folketinget 2030!

Hovedmodstanderen bliver Moderaterne og liberal Alliance!

Men formodentlig bliver Lars Løkke og Moderaterne blot en døgnflue ligesom afskaffelsen af Store Bededag!

Alle danske friplejehjem serverer allerede i år hveder en mass!

Danskere er ikke svenskere!

Spis din hveder og betal dit fagforeningsmedlemskab!

SF stemte gult til kongehuset!

Røde fagforeninger redder ældreplejen!

I århundreder har danskerne stået sammen om kongehuset, fagforeningerne og De gamles hjem!

Magdalena Andersson ville ønske hun var dansk!

Linjetal mot privatiseringar
Trots att det knappt är tre veckor kvar till första maj bjöd Magdalena Andersson in till ett linjetal från partihögkvarteret Sveavägen 68 i Stockholm.
Under rubriken ”Ny riktning för Sverige” vill oppositionsledaren städa upp i svensk politik på ”område för område”.
Och det finns ju en hel del att ta tag i.
Socialdemokraterna vill göra upp med vinstjakten och betygsinflationen i marknadsskolan. Kriminella, fuskare och oseriösa aktörer ska kastas ut från välfärden och samhällsviktiga funktioner.

Ældrereform skaber frygt i FOA. Med god grund!

Lars Løkke elsker Sverige og Moderaterne!

Og SF er allerede mere gule end røde!

Godt den kom i hus, ældrereformen, selv om den ikke er perfekt, det med teams er godt, det har manglet. Men at en avis som Berlingske igen igen igen går ud og smadrer en reform ned, før man overhovedet har set den udviklet i praksis, kan ikke undre nogen, men hvor er det dog trættende at læse den negative kritik.
Mange partier står bag reformen, der er kommet flere penge til, og det der mangler kan man jo få med langs advejen, hvis man oplever det sådan. Private lokalplejehjem ???? Spændt på hvordan det kommer til at fungere.

Hvordan man vil skaffe faste teams til ældreplejen står hen i det udvise, det er i forvejen svært at skaffe det nødvendige personale. Det skyldes nok at de tilhøre lavtlønsgruppen og er udsat for en tiltagende kritik fra de ældres pårørende og ældresagen, godt bakket op af div. Tv-stationer. Jeg tror at de færreste ønsker at være ansat i et job der i den grad er udsat for kritik uden at kunne komme til orde over for kritikkerne.