Annonce

“Se nu at komme hurtigst muligt ud af Putins klør”

Tidligere S-fødevareordfører klar i sin opfordring til EP-kandidat Ulla Tørnæs’ mand
Foto: Kreml
Den russiske præsident Putin indkalder i en tv-tale 300.000 reserver til krigen i Ukraine, 2022.
Allerede for to år siden opfordrede Socialdemokratiets daværende fødevareordfører, Anders Kronborg, Jørgen Tørnæs og andre danske landmænd med svineproduktion i Rusland, til at forlade Rusland fordi fødevareproduktion er med til at holde Ruslands krigsmaskine kørende.

To år senere viser det sig, at Jørgen Tørnæs og partneres svinekoncern, Krasnodar-Agros A/S, stadig ikke er frasolgt. Det ærgrer Anders Kronborg:

Vi ved allesammen, at en fødevarevirksomhed også er med til at brødføde en krigsmaskine

“Vi ved allesammen, at en fødevarevirksomhed også er med til at brødføde en krigsmaskine. Derfor er jeg ærgerlig og bedrøvet over, at der stadig er dansk aktivitet i Rusland. Min opfordring for to år siden - og nu - er præcis den samme: Se nu at komme hurtigst muligt ud af Putins klør - ud af Rusland. Dét er det eneste rigtige,” siger Kronborg til Netavisen Pio og fortsætter:

“Jeg vil gerne opfordre alle de danskere, der driver aktivt landbrug i Rusland, til at gøre alt hvad de kan for at komme ud fra Rusland. Jeg undrer mig over, at der er danskere, der driver landbrugsvirksomhed i Rusland nu her mere end to år efter Rusland overfaldt Ukraine."

Tørnæs: Vi ønsker at afvikle

Jørgen Tørnæs, der er gift med EP-kandidat for Venstre, Ulla Tørnæs, er både medejer af og bestyrelsesformand for aktieselskabet Krasnodar-Agros.

Jørgen Tørnæs udtalte 1. maj til Dagbladet Holstebro, at et frasalg af svinekoncernen i Rusland har vist sig sværere end først antaget:

Vi havde en køber på hånden, men så blev reglerne i Rusland ændret

“Der er mange ting, der ikke er gået, som vi havde forventet. Vi havde en køber på hånden, men så blev reglerne i Rusland ændret. Det er desværre ikke så let.”

Jørgen Tørnæs understreger i en mail til  Politiken, at svineproduktion i Rusland ikke er et brud på internationale sanktioner:

“Alligevel er det mit ønske at afvikle Krasnodar-Agros aktiviteter i Rusland, da jeg tager kraftigt afstand fra landets angrebskrig mod Ukraine.”

Landbrug & Fødevarer skærper nu, ifølge Politiken, sin opfordring til danske landmænd om at forlade Rusland.

Venstres formand, Troels Lund Poulsen, finder det klogt og godt, at Tørnæs & partnere - efter det oplyste - forsøger at afvikle sine Rusland:

der er man i gang med at komme ud af sine aktiviteter i Rusland. Og det synes jeg er klogt

"Jeg synes, at det vigtigste er, at man vil ophøre med aktiviteter i Rusland, og det har man så gjort for det ene selskabs vedkommende, og det andet, der er man i gang med at komme ud af sine aktiviteter i Rusland. Og det synes jeg er klogt, og det synes jeg er godt," siger V-formanden til Politiken.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet