Annonce

Tillid er ikke en blankocheck

Skoleledere der ikke lever op til forventningerne skal ud, mener Frank Jensen. Nej, siger de venstreorienterede, der vil vise tillid.
Hvis det står til Københavns overborgmester Frank Jensen (S), så skal de københavnske skoleledere fremover levere højere karaktergennemsnit, lavere sygefravær blandt lærerne og bedre trivsel for eleverne end tilfældet er i dag.

Det forslag blev mødt med mere end almindelig skepsis fra både skoleledere, de københavnske lærere og Frank Jensens politiske modstandere.

Hvis vi skal have en bedre folkeskole, så skal vi tale om kvalitet, og kvalitetsudvikling, ledelse og god ledelse”, udtalte skoleledernes formand Anders Balle til DR.

Endnu mere skingre toner lød der fra de københavnske skolelærere i Københavns Lærerforening, der i en nyhed på deres hjemmeside med overskriften ” Frank Jensens vilde trusler” blandt andet betegnede forslaget som del af ’en hetzkampagne’:

Frank Jensen griber nu ned i sidste års møgbunke, som han åbenbart mener, han kan genbruge i valgkampen. Han genoptager nu den flove hetzkampagne mod skolerne – alene for at redde sig selv på din og vores bekostning”, skrev altså lærernes fagforening.

Et forslag fra Villy
Også fra Københavns Rådhus var der kritik. SF’s leder, sundhedsborgmester Ninna Thomsen, skrev på sin Facebook-side:

”Hvem sagde tillid? Jeg tror det er en ualmindelig dårlig ide at kick-starte skolereformen med en trussel”.

Forslaget er ellers ikke fremmed for SF. Så sent som i august 2011 foreslog daværende formand Villy Søvndal nemlig det samme forud for partiets sommergruppemøde:

Jeg kan ikke forestille mig noget andet sted, hvor man år efter år sender elever ud af skolen, som ikke kan klare sig, uden at det får konsekvenser for ledelsen. Det er børnene, det går ud over”, sagde Villy Søvndal til BT.

Men man må alligevel spørge sig selv om, hvorfor SF’erne i København vil behandle lederne i den københavnske offentlige sektor som om det er et beskyttet værksted, hvor dårlige resultater ikke har konsekvenser.

Ikke et beskyttet værksted
At skoleledere og lærere ikke bryder sig om at få stillet krav, virker vel meget naturligt. Men man må alligevel spørge sig selv om, hvorfor SF’erne i København vil behandle lederne i den københavnske offentlige sektor som om det er et beskyttet værksted, hvor dårlige resultater ikke har konsekvenser.

At venstrefløjen og lærernes fagforening gemmer sig bag en tillidsreform, er i denne sammenhæng helt malplaceret. Tillidsreform handler om at give de enkelte institutioner og medarbejdere metodefrihed og tro på at de kan løfte opgaven med deres faglighed. At de ikke skal bruge for meget af deres tid på dokumentation, men på at være der for eleverne.

Men hvis lederne ikke leverer, hvad der forventes, så må politikerne selvfølgelig se på årsagerne til dette og hvad der skal gøres anderledes. Hvis konklusionen er, at problemerne skyldes, at lederne ikke kan klare opgaven, så må man finde nogen andre, der kan.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet