Annonce

Styrk imamernes arbejde i fængslerne

Fængselsimamer har en afgørende rolle i indsatsen mod radikalisering af muslimske fanger, da de både har indsigten i religionen og er en respekteret autoritet, mener S-kandidat.
Udover at guide de unge væk fra radikaliseringen, er der jo også chance for at en imam giver et ungt menneske en ny, sund balance i sit liv.

Det helt store spørgsmål i den offentlige debat lige nu, er hvordan vi undgår at unge mænd bliver radikaliserede og ser terror som en måde at ændre verden på. Desværre møder en del af de indsatte i danske fængsler en forskruet opfattelse af islam fra medindsatte. En positiv spiller i den kamp er imamerne i danske fængsler.

Når en indsat i de danske fængsler vender sig mod islam som løsningen på sin trøstesløse situation, skal der være en imam til at vejlede og guide dem væk fra radikalisering og ekstremisme. Ikke om en uge, en måned eller et år, men med det samme. Ellers er der risiko for en radikalisering af den unge.

Imamer er afgørende for anti-radikalisering
De alternative veje til lære om islams værdier, er nemlig ikke nødvendigvis særlig positive. Ligesom med rocker- og bandemiljøet er radikalisering nemmere at ty til for folk, der ikke mener de har noget særligt at tabe. Og mangler man inspiration er internettet fyldt af religiøse galninge, der prædiker læren om islam som en krigerisk og afstumpet religion.

Alle oplysninger tyder på, at gerningsmanden bag det tragiske terrorangreb mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade blevet radikaliseret netop da han sad i fængsel. Hvem og hvordan ved vi endnu meget lidt om. Til gengæld ved vi, at imamer kan gøre en afgørende indsats mod netop denne radikalisering, da de både har indsigten i religionen og er en respekteret autoritet.

Der er for få imamer i fængslerne
I dag er der imamer tilknyttet alle danske fængsler og arresthuse, men de er – så at sige – smurt ud i et tyndt lag. Der er nemlig 12 fagligt vurderede imamer til 49 arresthuse og fængsler. Hver institution er altså kun sikret en kvart imam. Men med et relativt stort antal muslimer i danske fængsler, er der brug for at gøre imamer lettere tilgængelige for de indsatte, der ser islam som en afstikker fra en kriminel løbebane. Udover at guide de unge væk fra radikaliseringen, er der jo også chance for at en imam giver et ungt menneske en ny, sund balance i sit liv.

Derfor bør imamernes arbejde fremover styrkes i danske fængsler og arresthuse.

Kristian Westfall (f. 1979) er folketingskandidat på Vesterbro og Kongens Enghave i København. Kristian Westfall er uddannet bachelor i filosofi fra Københavns Universitet og har en kandidat i sociologi fra CBS. Han arbejder i dag i et mindre kommunikationsfirma på Vesterbro.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der stiller op til Folketinget for første gang, skrive en klumme med deres politiske visioner.


Flere artikler om emnet