Ny analyse: 20.000 børn under fem år lever i fattigdom

For første gang får man tal på hvor mange små børn, der lever i fattige familier. Red Barnet vil have det til at indgå i de igangværende regeringsforhandlinger
Lige nu forhandler partierne i rød blok om en retning for en ny regering. Her er spørgsmålet om børnefattigdom, kontanthjælpsloft og ydelsesniveau helt centralt.

At der er blevet flere børn fattige børn i Danmark, er flere gange blevet dokumenteret. Det seneste tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) lyder på, at  64.5000 børn lever i relativ fattigdom.

Det er første gang, man sætter tal på, hvor mange 0-4-årige børn, der lever i fattige familier

Nu viser nye tal fra tænketanken, at knap en tredjedel af de fattige børn - svarende til lidt mere end 20.000 - er under fem år gamle. Langt over halvdelen er under ni år.  

Det er første gang, man sætter tal på, hvor mange 0-4-årige børn, der lever i fattige familier.
 

Red Barnet: Bør indgå i forhandlinger

Den ny opgørelse bør spille ind på de igangværende forhandlinger mellem Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet, mener Johanne Schmidt-Nielsen, der er ny generalsekretær i Red Barnet.

“Lige nu forhandles der, og det er ingen hemmelighed, at vi håber på, at børnefattigdom står meget højt på forhandlernes liste,” siger hun ifølge Ritzau.

Vi ved, at de første 1000 dage i et barns liv er så afgørende

Det vækker bekymring hos Red Barnet, at så mange helt små børn vokser op i fattigdom:

“Vi ved, at de første 1000 dage i et barns liv er så afgørende. Hvis økonomien er presset, og forældrene er belastet af mange bekymringer, påvirker det de helt små børn negativt, fordi de er ekstra afhængige af deres forældre,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Sådan har man målt fattigdom:

  • Fattigdommen er målt ud fra de metoder, som Danmarks Statistik anvender for relativ fattigdom.

  • Relativ fattigdom er defineret ved, at man har en indkomst, der svarer til under halvdelen af den såkaldte medianindkomst.

  • Har man en formue, der er på mere en halvdelen af medianindkomsten, kan man ikke kategoriseres som fattig.

  • Studerende regnes ikke med

Mange familier på fattigdomsydelser

Størstedelen af de fattige børnene kommer fra familier, hvor forældrene enten er på kontanthjælp eller integrationsydelse.

Ifølge AE-rådet spiller indførelsen af de såkaldte fattigdomsydelser - herunder integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet - en central rolle i, at børnefattigdommen er stigende.

Halvdelen af de fattig børn har en ufaglært mor

I flygtninge- og indvandrerfamilier, der er på den lavere integrationsydelse, finder man 18.400 børn, som lever under fattigdomsgrænsen. Det viser et svar som Økonomi- og Indenrigsministeriet har afgivet til Folketingets beskæftigelsesudvalg i januar 2019.

En tredjedel af de fattige børn i Danmark - svarendende til 21.300 - lever i familier, hvor forældrene er på kontanthjælp.

Halvdelen af de fattig børn har en ufaglært mor.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Man slår om sig med børn og fattigdom, vi vil have tal og hvem der er fattige, SU med børn er ikke fattige, de regnes ikke med, så de børn er ude, er det så dem der ikke har arbejde, og måske hjemsendelsesydelse eller integrationsydelse, hvem er det, er det udenlandske børn eller danske børn, eller nogle helt andre.??
Det er dårlig nyhedsformidling, hvor man undlader alt det væsentlige, ja selve kernen i at forstå problemets alvor.,

Annonce