Annonce

Nyt udspil: Stop for sprøjtemidler nær drikkevandsboringer

Kommende lovforslag skal sikre rent drikkevand i fremtiden. SF mener, at SVM-regeringen har været for langsom.
Foto: Sundhedsministeriet/Lars Bertelsen
Magnus Heunicke (S), miljøminister
Kommunerne vil blive forpligtet til at skride ind, når der er risiko for forurening nær drikkevandsboringer, og det ikke er muligt at lave en frivillig aftale med lodsejer.

Sådan lyder det i et nyt udspil fra regeringen.

Rent vand i fremtiden

Forslaget er en del af regeringens akutplan for at beskytte drikkevandsboringer.

Vi skal beskytte vores drikkevand, så vores børn og børnebørn også i fremtiden kan nyde rent vand direkte fra vandhanen

“Vi skal beskytte vores drikkevand, så vores børn og børnebørn også i fremtiden kan nyde rent vand direkte fra vandhanen. Derfor vil vi fremlægge lovforslag om påbud om stop for sprøjtning de steder nær drikkevandsboringerne, hvor der er risiko for at sprøjtemidlerne ryger ned i vores grundvand”, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

I 2021 blev der fundet rester fra sprøjtemidler eller nedbrydningsprodukter i cirka 50 procent af de undersøgte drikkevandsboringer. I cirka 13 procent var koncentrationen over den anbefalede værdi.

Kritik for nøl

Lovforslaget vil blive fremsat fra SVM-regeringen i oktober og kan træde i kraft fra midten af 2024.

Det er alt for sent, mener SF.

“Regeringen udskyder med 'akut'plan forbud mod sprøjtegift ved drikkevandsboringer til midt-2024. Skulle ifølge vores aftale være indført ved udgangen af 2022,” skriver SF’s miljøordfører, Carl Valentin, på Twitter.

placeholder

Få dage før det seneste folketingsvalg bekendtgjorde Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet at forbyde sprøjtemiddel på et areal på cirka 200.000 hektarer.

Forslaget var ikke en del af SVM-regeringsgrundlaget, hvilket dengang vakte utilfredshed hos blandt andre Enhedslisten og SF.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er i hvert fald ikke for tidligt, må man vel sige.

Når landmændene ikke må svine med sprøjtemidler på markerne, så bliver der mere plads til norsk oliespildevand der hældes ud i vores sund og bælter. Den samlede kvote er dermed overholdt.
Magnus Heunicke er en rigtig miljøhelt.

Det må jo så betyde at miljøaktivisterne ikke længere skal demonstrere for miljøet, i stedet for kan de så hjælpe landmændene med at luge ukrudt. Det må betyde renere drikkevand og fornuftigt arbejde til miljøaktivisterne. (2 fluer med 1 smæk).

"Nyt udspil: Stop for sprøjtemidler nær drikkevandsboringer"

Det samme blev sagt for 20 år siden. Gab. Det bliver da spændende, hvad der så sker denne gang. Selvom sagen egentlig er særdelessimpel. Ekspropriation af landsbrugsjord. Såvel ved drikkevandsboringer, vigtige grundvandsressourcer og lavbundsområder. Landbruget speder kemikalier ud over 60% af alt dansk landjord. Det skal stoppes.