Annonce

Østjyske S-borgmestre vil have forbud mod bundtrawl og Lars Findsen må se dokumenter

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Østjyske S-borgmestre vil have forbud mod bundtrawl. Tidligere FE-chef, Lars Findsen, får adgang til dokumenter. Og så får Kooperationen ny direktør.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt. Tak fordi du læser med.

 

Østjyske S-borgmestre vil have forbud mod bundtrawl

Siden 2002 har en lang række fritids- og amatørfiskere indberettet deres fangster, og udviklingen er kun gået én vej. Det viser nøglefiskerrapporten fra DTU, som kom for nyligt. Nøglefiskerapporten opstod helt tilbage i 2002 på baggrund af, at fiskene var ved at forsvinde og siden er det bare gået fra ondt til værre, og nu fortæller Nationalt Center for Miljø og Energi, at iltsvindet i de danske farvande ikke er set værre i mere end 20 år.

På initiativ af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard foreslår en række østjyske socialdemokratiske borgmestre og Teknik og Miljø-rådmanden fra Aarhus Kommune på den baggrund nu et omfattende forbud mod bundtrawl langs den østjyske kyst.

Borgmester Jacob Bundsgaard: 

”Vi er nødt til at sætte ind på alle de fronter vi kan, hvis vi skal redde vores havmiljø. Vi ved, at bundtrawl er ødelæggende for både fisk, bunddyr og planter og samtidigt et sted, hvor vi hurtigt kan handle og se en effekt. Derfor er det indlysende at forbyde det i en langt større del af vores indre farvande.”

Allerede nu er der planer om et forbud mod bundtrawl i Bælthavet – af gode grunde. Når bundtrawl og andre bundslæbende redskaber trækkes hen over havbunden, hvirvles næringsstoffer op, så iltsvind kan forværres og det ødelægger levesteder for de sårbare bunddyr og planter, bl.a. det vigtige ålegræs. Fordi det ødelægger vandplanterne, ødelægger det også havets evne til at optage og lagre CO2 og dermed havets rolle som en del af klimaløsningen. Derfor er det af mange grunde helt oplagt at udvide området til også at omfatte Aarhus Bugten og kyststrækningerne nord og syd for, hvor havmiljøet er under hårdt pres.

Derfor vil de østjyske borgmestre kontakte Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, og anbefale, at et totalforbud mod bundtrawl også kommer til at omfatte den østjyske del af Kattegat.

Flere af borgmestrene er en del af et nyt syv kommuner stort hav-samarbejde, som Aarhus Kommune har taget initiativ til, hvor der arbejdes med en række tiltag, der skal hjælpe livet tilbage under overfladen i Aarhus Bugten og den østjyske del af Kattegat, men fortsat bundtrawl risikerer at spænde ben for arbejdet.

Et nyt trawlfrit havområde vil klart styrke kommunernes indsats for at genrejse havnaturen og skabe mere liv under havoverfladen. Som nøglefiskerapporten understreger, så ér de kystnære områder hårdt presset, så der er brug for at skabe et stort sammenhængende havområde langs den østjyske kyst, hvor biodiversiteten får mulighed for at blomstre – til glæde for de havglade østjyder, de mange rekreative brugere af havet og for kyst-og naturturismen.

Borgmestrene understreger, at et trawlfrit havområde vil understøtte det eksisterende kystnære fiskeri med skånsomme fiskeredskaber som garn og tejner, så der fortsat vil være mulighed for at fiske i området, blot på en mere hensigtsmæssig måde.

Bag forslaget står borgmestrene: Peter Sørensen, Horsens Kommune. Lone Jakobi, Odder Kommune, Marcel Meijer, Samsø Kommune. Michael Stegger Jensen, Syddjurs Kommune, Jacob Bundsgaard, Aarhus Kommune samt Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Læs mere her.
 

Lars Findsen må se dokumenter

Den tidligere chef for FE, Lars Findsen, der er anklaget for at have lækket klassificerede dokumenter til familiemedlemmer og journalister, skal have udleveret en række vigtige dokumenter.

Det har Højesteret fastslået i tre kendelser torsdag.

Findsen får nu adgang til anklageskriftet samt de tilhørende bilag, i alt 25 sider. Også retsbøger fra sagen må udleveres til Findsen.

“Vi er meget tilfredse med, at Højesteret entydigt har fastslået, at det er de almindelige regler i retsplejeloven, der finder anvendelse, også i denne type sager,” udtaler Lars Findsens advokater, Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff.

Højesteret mangler fortsat at tage stilling til, om sagen mod Lars Findsen kan køre for åbne døre eller ej.

Læs mere her.
 

Kooperationen får ny direktør

Pr. den 1. december 2023 tiltræder Anne Colding Seiersen som ny direktør for Kooperationen.

Anne kommer med en baggrund som sekretariatschef for Forsikringsforbundet og med mange års erfaring fra fagbevægelsen og forsikrings- og pensionsbranchen.

Anne glæder sig til at gøre en forskel for medlemmerne med sin store viden og sine stærke kompetencer inden for ledelse og interessevaretagelse.

”Jeg glæder mig meget til at starte i Kooperationen og at være en del af den danske model på arbejdsgiversiden. Ret til et godt arbejdsmiljø, at tage et kollektivt ansvar for at løse problemer gennem samarbejde og et værdibaseret fællesskab har betydet meget for mig i min tid i fagbevægelsen.”

“Derfor glæder det mig, at jeg som direktør i Kooperationen kan udvikle på det. Kooperationen har en lang og stolt historie, som fortjener at blive udbredt, så flere kender til det kooperative potentiale.”

Om Kooperationen:

Kooperationen er arbejdsgiver- og interesseorganisation forkooperative og socialøkonomiske virksomheder i Danmark.

På tværs af brancher og selskabsformer blandt vores 137 medlemsvirksomheder danner vi et værdibaseret fællesskab for demokratisk deltagelse og samfundsmæssig bæredygtighed.

Kooperationen er grundlagt i 1922 og har fundament i de syv kooperative principper fra 1844.

Kooperative virksomheder er formålsdrevene, baserer sig på demokratiske principper og ejes i fællesskab af personer, der deltager aktivt i virksomheden. Det kan fx være virksomhedens medarbejdere, kunder eller producenter. Derfor er et kooperativs formål først og fremmest, at være til størst mulig nytte for sine medlemmer og er ikke kun for profit.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At politikkerne stadig ikke har forbudt bundtrawl, er så himmelråbende tåbeligt, at det burde være kriminelt, at være så ubegavet.
Alle facts og intelligens siger at fiskeyngel bliver mast og kvalt, og havbundens planter bliver ødelagt. Så det eneste man opnår for at fange lidt fisk på stedet, er et fremtidigt ødelagt fiskeri.
Man fristes til at have mistanke om, at fiskeriet får en del modydelser for nogle valgbidrag.