Opsigtsvækkende melding: Søren Pind lægger afstand til Inger Støjberg

Tweet fra tidligere justitsminister Søren Pind kan få afgørende betydning for udfaldet af Instrukskommissionen - ny mail belaster Inger Støjberg yderligere
Tidligere justitsminister i VLAK-regeringen, Søren Pind, har torsdag eftermiddag udsendt et tweet, der kan vise sig at blive afgørende i den verserende Instrukskommission, som i dag begyndte sine afhøringer.

Kommissionen skal forsøge at opklare, om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bevidst overhørte advarsler om, at man ikke generelt kunne adskille yngre, gifte asylpar.

beskeden dengang fra Justitsministeriet var klokkeklar: Man kunne ikke bare generelt skille mand og kone ad

"For mit eget vedkommende kan jeg blot sige, at beskeden dengang fra Justitsministeriet var klokkeklar: Man kunne ikke bare generelt skille mand og kone ad - hvert enkelt tilfælde skulle vurderes konkret. Andet manglende også bare. Og den besked tilgik også integrationsministeriet," skriver Søren Pind torsdag aftermiddag i et tweet.

Samtidig med Søren Pinds tweet, som kun kan opfattes sådan, at Søren Pind nu tager afstand fra Inger Støjberg i sagen, kom det i dag frem i Instrukskommissionen, at Inger Støjberg blev advaret om, at et generelt forbud mod at skille yngre asylpar - hvor den ene var under 18 år - kunne være et brud på Børnekonventionen.

Men ifølge en mail, som ikke tidligere har været fremme, var Inger Støjberg parat til at løbe risikoen.

"Den risiko tager jeg gerne"

Instrukskommissionen skal undersøge Inger Støjberg, der som minister i 2016 gav en instruks om at adskille asylpar.

Instruksen viste sig senere at være ulovlig. De unge havde krav på en individuel vurdering før en eventuel adskillelse kunne finde sted. For eksempel skal der tages hensyn til fælles børn.

Inger Støjberg har i hele forløbet fastholdt, at hun ikke var vidende om, at en generel instruks om adskillelse af unge asyl-par stred mod internationale konventioner.

Ritzau rapporterer fra Instrukskommissionens førstedag, at der optræder flere mails, der går imod den tidligere udlændinge- og integrationsministers hidtidige forklaring i sagen.     

En intern mail sendt efter et koncernstyringsmøde møde 10. februar 2016, hvor adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene er mindreårig, blev diskuteret.

Mailen er en intern mail fra Udlændingestyrelsen. Den har karakter af at være et referat. Men afsenderen af mailen er pt. ukendt.

Det fremgår af mailen, at daværende afdelingschef i ministeriet, Lykke Sørensen, angiveligt skulle have advaret Inger Støjberg om, at generel adskillelse af unge asyl-par kunne være ulovlig.

Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen

"Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 15-årig i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har et barn," hedder det i referatet, som fortsætter:

"Det oplyste Lykke på koncerndirektionsmødet på baggrund af vurdering fra Justitsministeriet, og Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne!"

Tildigere har dagbladet Politiken og dagbladet Information afsløret eksistensen af andre Støjberg-belastende mails.

Det gælder en intern mail fra daværende direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet:

"Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn," skrev han i februar i 2016.

Få uger senere blev Statsministeriet informeret om, at Støjberg var på kant med loven.

Daværende direktør i Udlændingestyrelsen, Tanja Franck, skrev en intern mail til Statsministeriets daværende departementschef, Christian Kettel Thomsen.

I den står, at det var vigtigt at informere daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at Støjberg "har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til".

Belastet af vidneudsagn

Kasper Højvang Kyed, der er direktør for Styrelsen for International Rekruttering og Integration, vidnede torsdag i Kommissionen. Han deltog i mødet, hvor Støjberg angiveligt skulle være blevet advaret.

Lykkes position var, at man formentlig ikke kunne adskille alle

"Lykkes position var, at man formentlig ikke kunne adskille alle, fordi der var nogle, der havde fælles børn, og at det formentlig ville være i strid med konventionerne at adskille alle," siger han.

Ombudsmanden har tidligere fastslået, at instruksen om generel adskillelse af unge asyl-par var ulovlig og "særdeles kritisabel".

Instrukskommissionen er nedsat af den socialdemokratiske regering. Nedsættelsen af kommssionen er sket i forståelse med regeringens støtterpartier de radikale, SF og Enhedslisten.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

https://www.tvmidtvest.dk/skive/stoejberg-fastholder-sin-uskyld-i-sag-om...

Det er da godt at der er nogen der kæmper de stakkels pigers sag, når venstrefløjen kun tænker på at beskytte islam og deres vanvittige tilbøjeligheder!

Mon ikke den her sag skaffer Inger Støjberg endnu mere opbakning end ved sidste valg!

@Thomas Kommer du også med det vås her. Sagen hanker og et angrab på selveste demokratiet og så kommer du med det vås der ikke en gang hade været grund nok hvis den hade passet. Der er folk der har forsøgt selvmord p.g.a. det lovbrug! Men mener du af målet heliger midlet - også selvom det kraver bananstatstiltag? Eller menner du af demokratiets uskavne regler trumfer alt andet?

Sikke noget vrøvl Alvin, der var et flertal i Folketinget der bakkede op om Støjberg og hendes linje for at redde de stakkels barnebrude!

Og jeg ved godt at der er mange muslimske kvinder der overvejer selvmord for at komme ud af deres tvangsægteskab!

Jeg forstår virkelig ikke at nogen vil bakke op om at børn skal tvinges til tvangsægteskab!

Kære Thomas, du generaliserer alt for meget, tænker jeg? Lovgivningen kræver en vurdering i alle sager, før man evt. adskiller nogen. Tænk på det er mennesker, der er flygtet, der har brug for al den tryghed de kan få og oven i købet kan der være børn i ægteskabet...!! Så er det nok ikke lige sagen at blive tvangsfjernet fra hinanden... Husk at vi skal 'gå den andens mokkasin i otte dage, før vi bedømme en andens situation'... Det er et flot indianer-citat, som falder helt i tråd med det kristne: Vær mod andre, som du ønsker andre skal være mod dig og er i øvrigt en gylden regel, der gennemsyrer alle kulturer til alle tider. ;o) Eller som de nattergale sagde engang: "Think you da lige at little around". ;o) ;o) ;o)
Mvh. Anna Sørensen 'helhedstænker' ;o)

Kære Anna jeg ønsker jo netop at give børn tryghed, jeg mener ikke at vi skal acceptere barnebrude på danske offentlige institutioner, har meget svært ved at se hvordan det skulle gavne børnenes situation at være tvunget til at bo med en mand de som hovedregel ikke selv har valgt, men er blevet pådutte af familien!
I Danmark lever vi i et frit land, og hvis det er ægte kærlighed vil de jo finde sammen når de er blevet voksen eller selvforsynende så de ikke behøver det offentlige!

Og jeg synes da de skulle prøve vores magasiner når de nu beder om vores hjælp!

Jeg kommer aldrig til at gifte mig med mindreårige for at prøve deres Anna!

Think you da lige at little auound.

Med venlig hilsen Thomas Hansen, realistisk og tilhængere af statistikker ;o)

Kære Thomas
Der er altså forskel på en stakkels tvangsgiftet 15-årig og en 17-årig pige, der har barn med en 18-årig. Det sidste har været og er stadig til en vis grad almindeligt set i Danmark.
At adskille et gift par på 17 og 18 år og deres barn -siger det ikke sig selv, at det ikke bør kunne finde sted? Dengang det skete, vidste vi alle, at at det var nogen i den stil, Inger Støjberg gjorde, og vi var forfærdede.
Jeg har ingen sympati med tvangsægteskaber, men det er vigtigt at kunne skelne. Ellers gør man de forkerte uret og skader sit eget synspunkt. Det er hvad Inger Støjberg har gjort, og hun har dermed vist sig som en fanatisk person, uværdig til at sidde i en dansk regering. De øvrige venstrepolitikere vil gøre klogt i at lægge afstand til hende nu.
Med venlig hilsen
Lars Refsgaard Henriksen

Jeg mener ikke vi skal løbe risikoen, du skal regne med at det er en kulturel ting, og det er ikke engang sikkert at barnet er sikker på at tvangsægteskab er en forkert og uetisk handling!
Hvis der skulle være et enkelt par der virkelig elsker hinanden, er der jo ikke sket større skade! De har jo stadigvæk mulighed for samvær, danske offentlige institutioner skal ikke være et sted hvor børn bliver udsat for seksuelle overgreb!

Og regeringen var jo valgt på at gå til kanten af konventionerne, så selvfølgelig er der en chance for at man må lave småjusteringer som der også blev gjort!
Hvis Støjberg bevidst brød reglerne, er embedsmænd forpligtet til at stoppe det, og gå til folketings ombudsmand, som de jo ikke gjorde!

Jeg har stor foragt overfor radikale og Enhedslisten som åbenbart mener at forhold og menneskesyn som vi i Danmark forlængst har taget afstand fra, skal listes ind af bagdøren!

Børnekonventionen har ikke direkte og umiddelbar lovkraft i Danmark. Så er det en international hensigtserklæring, som individer ikke kan støtte ret på.