Annonce

Pensionsdebat, kommunale nedskæringer og endnu en udfordrer til Trump

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Debatten om nedslidning og pensionsalder, som har været højt på politikernes dagsorden hele ugen, fortsatte fredag. Både den konservative justitisminister Søren Pape Poulsen og de radikale kom begge på banen.

I et længere interview med Ugebrevet A4 siger justitsministeren at han har svært ved at se hvordan differentieriet pensionsalder skal kunne lade sig gøre "i virkeligheden".

Også de radikale blander sig i debatten. Partiet vil have en ny lempelig seniorpensions-ordning. Men fordi det ikke skal være en ret, men en lægefaglig vurdering, der afgør om man kan komme på ordningen, er fagbevægelsen skeptisk.

Den historie har vi mere om her.

Men der er også sket mange andre ting i dag, og nogle af dem har vi samlet her i vores nyhedsoverblik, som vi kalder Aktuelt:

 

Kommunerne sparer på ældres velfærd

Udgifterne til ældrepleje er faldet, når man tager højde for det stigende antal ældre danskere, viser gennemgang af kommunernes budgetter.

De danske kommuner vil bruge færre penge per ældre over 80 år i 2019 end året før. Det viser en gennemgang af de kommunale budgetter, som fagforbundet FOA har lavet.

"Partierne står nærmest i kø for at fortælle om alt det gode, de vil gøre for de ældre. Senest så vi det ved finanslovsforhandlinger. Men sandheden er, at når vi kigger på, hvor meget velfærd vi faktisk tilbyder den enkelte ældre, så falder beløbet år for år."

"I mange af kommunerne er faldet så markant, at det dårligt kan forklares ved, at borgerne er blevet bedre. Det går ud over borgerne og arbejdsmiljøet og arbejdsglæden hos medarbejderne i ældreplejen," fortæller forbundssekretær Helena Mikkelsen.

Samlet bliver der brugt 700 millioner kroner mere på de ældre, men fordi der kommer flere ældre bliver der samlet brugt færre penge pr. ældre.

Se hvordan tallene ser ud i den enkelte kommune her.


Regering, KL og Danske Regioner indgår aftale om ledelse og kompetencer

Regeringen, KL og Danske Regioner har fredag indgået en aftale om en række initiativer til at styrke offentlig ledelse, understøtte udviklingen af kompetente ledere og medarbejdere i den offentlige sektor og understøtte velfungerende offentlige arbejdspladser.

”Offentlige ledere og medarbejdere gør hver dag en kæmpe indsats for at løse deres arbejdsopgaver bedst muligt til gavn for borgerne. Og god ledelse er helt afgørende for, at vi på tværs af stat, kommuner og regioner kan tiltrække og fastholde dygtige ledere og medarbejdere. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi som led i Sammenhængsreformen nu har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om at udvikle og styrke ledelse og kompetencer på tværs af hele den offentlige sektor. Med aftalen er vi bl.a. enige om at oprette et nyt tværoffentligt kompetenceråd og styrke indsatsen mod sygefravær,” siger innovationsminister Sophie Løhde til regeringen.dk.

Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af bl.a. faglige organisationer og lederorganisationer, som skal bidrage til at kvalificere arbejdet med initiativerne.

Aftalen tager bl.a. afsæt i de anbefalinger, som regeringens ledelseskommission kom med i juni sidste år, og dækker områder, hvor der er potentiale i, at den offentlige sektor gør noget på tværs – i tillæg til de ledelses- og kompetenceindsatser, som staten, regionerne og kommunerne allerede arbejder med hver især.

Læs mere her.


S støtter DF-forslag om at begrænse livstidsdømtes datingliv

Fængsler skal ikke bruges som en datingportal. Sådan sagde Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, fredag fra Folketingets talerstol. Det skriver Altinget.

Her meddelte retsordføreren, at partiet støtter et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at begrænse livstidsdømtes muligheder for at indgå relationer til personer uden for fængslet.

"Det er en hån mod ofrene og deres efterladte, at personer, der har begået så utilgivelige forbrydelser, kan blive gift på stribe og få besøg af kvinder nærmest fra dag et, de sidder inde. Det rammer retsfølelsen," sagde ordføreren.

Selvom Socialdemokratiet støtter forslaget, lykkedes det ikke Dansk Folkeparti at finde flertal. Alle Folketingets øvrige partier støtter det ikke.

Læs hele historien her.

 

Pensionsselskab siger stop: Dropper investeringer i kul

Som de første i Danmark vil Industriens Pension ikke længere investere medlemmernes millioner i kulminedrift eller kulindustri.

Andre pensionsselskaber herhjemme har før taget lignende tiltag. Men intet pensionsselskab er gået hele vejen og fuldstændig fjernet alle investeringer i kulindustri før nu.

”Når vi siger, at vi dropper investeringer i kulindustri, er det 100 procent. Vi har nultolerance over for investeringer i kulminedrift fremadrettet. Finder vi ud af, at et selskab, vi har investeret i, begynder at tjene penge via ejerskab i kulminer eller produktion af kul, sælger vi vores portefølje hos firmaet,” forklarer Mads Andersen, der er formand for Industriens Pension.

Industriens Pension har ca. 400.000 medlemmer, der alle er ansatte eller tidligere ansatte under industriens overenskomst. Formuen er på 150 milliarder kroner.

Læs hele historien her.

 

DF vil samle europæiske højrepartier i en gruppe

Ønskescenariet for Dansk Folkeparti er, at de tre nuværende partier på EU-Parlamentets højrenationale fløj lægges sammen, så de kan blive ”en reel spiller” og få mere politisk indflydelse, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth til Altinget.

”Det ville jo potentielt gøre den gruppe meget, meget stor. Og dermed også til en reel spiller i Europa-Parlamentet,” siger Kenneth Kristensen Berth til Altinget.

”Det ville – ideelt set – indebære en helt anden indgangsvinkel fra Europa-Parlamentet. Det karakteristiske for Parlamentet er, at de altid virker i mere integrationistisk retning. Hver gang de blander sig, trækker de i en retning af mere indflydelse til EU. Hvis Parlamentets flertal ændrer sig i en retning, hvor færre repræsenterer den der meget føderalistiske kurs, så ændrer det jo hele gamet i Europa,” siger han til Altinget.

I Kenneth Kristensen Berths optik er der umiddelbart kun to partier i Parlamentet, som han ikke kan se DF samarbejde med. Det er de ultranationalistiske græske Gyldent Daggry og tyske NPD.

Læs hele historien her.

 

Endnu en udfordrer til Trump

Mængden af politikere, der vil udfordre præsident Donald Trump ved det kommende præsidentvalg i USA, bliver større og større. Og fredag blev der kastet endnu et navn i hatten. Det drejer sig om senator Cory Booker fra New Jersey.

"Vor nationens historie er defineret af kollektive handlinger: af sammenvævede skæbne af slaver og slaverimodstandere, af de, der er født her og dem, der valgte Amerika som hjem; af dem, der greb våben for at forsvare vores land og dem, der stod arm i arm for at udfordre og ændre det," siger Cory Booker i en annonceringsvideo.

49-årige Booker blev nationalt kendt, da han blev valgt som borgmester i Newark, New Jersey i 2006, hvor han slog en ganske korrupt partifælle. Det valg er der lavet en meget fin dokumentarfilm om, som hedder Street Fight. I 2013 blev han valgt til senatet ved et suppleringsvalg.

I senatet har han blandt andet fokuseret på reform af det amerikanske fængselsvæsen.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet