Podcast: Drømmen om en fælles løsning

Netavisen Pio diskuterer i denne uge udviklingen i grønne jobs og hvad der skal til for at Danmark fastholder sin førerposition.
I denne uge af ’Fagligt’ diskuteres de grønne arbejdspladser, videreuddannelse af medarbejdere til at følge med den teknologiske udvikling og hvilke politiske handlinger man gerne ser, for at vi kan fastholde vores land som et af de førende inden for grøn omstilling. Dette diskuteres i denne uge af forbundsformand for 3F Per Christensen, Anders Stouge, som er vicedirektør i Dansk Energi og Jens Joel fra Socialdemokratiet, som er klima- og energiordfører.

Hvis vi ikke tager os rigtig meget sammen, så risikerer vi at ende nede i liga to.

Danmarks førerposition
Danmark har af flere omgange og i lang tid, været et foregangsland i forhold til den grønne omstilling. Men som Per Christensen pointerer: ”Hvis vi ikke tager os rigtig meget sammen, så risikerer vi at ende nede i liga to. Og det vil være synd for Danmark, det vil være synd for mine medlemmer i 3F og det ville være synd for den grønne omstilling”

Jens Joel pointerer også, at regeringen ikke gør nok for sektoren: ”Det var et dårligt signal, at Danmark kom til Paris, til det store klimatopmøde, som det eneste land i verden med lavere klimamål, end vi havde haft året før.”

Generelt mener alle deltagerne, at der skal investeres mere i sektoren og at det er vigtigt at få alle med. Derudover skal man også se på, hvordan energien anvendes mest fornuftigt, da man i Danmark ikke har været god nok til at satse på den del af den grønne omstilling.

Som investor skal man have langsigtethed på det her område

Fremtiden
Deltagerne fik også lov til at komme med ønsker for, hvordan de gerne ser den grønne sektor udvikle sig. Både Jens Joel og Anders Stouge fremhævede, at stabilitet er vigtigt for fremtidige investeringer i både forskning og udførelse: ”Når man laver en ikke-bred aftale i Folketinget, så bonger det i hvert fald ud på mit barometer og er ikke stabilt, fordi hvad sker der så næste gang, der er nogle, som kommer til? Det her skal være brede forlig, således at man kan kigge langt ud i horisonten. Som investor skal man have langsigtethed på det her område”, siger Anders Stouge.

Jens Joel mente desuden, at ”forskningsbevillinger til det her skal ikke kun være 1-årige. Man ved ikke  fra år til år, hvor mange penge der er i puljen til forskning”. Det gør det problematisk for virksomhederne at investere i forskning i området, og er dermed med til at bremse udviklingen.

Jeg savner, at vi kunne blive enige om at finde den her fælles retning

Per Christensen ser gerne, at virksomhederne begynder at gå mere ind i denne diskussion offentligt, for det vil gøre det nemmere at finde fælles retning på disse problemer og påvirke politikerne: ”Jeg savner, at vi kunne blive enige om at finde den her fælles retning og at de virksomheder, som har så meget gavn af, at vi har førerposition, også giver sig ind i at påvirke de politikere, som skal finde de langsigtede løsninger.”

 

Podcasten er sponsoreret af HK Danmark og Dansk Metal med Netavisen Pios chefredaktør jens Jonatan Steen som vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


placeholder

Annonce