Annonce

Podcast: Fagbevægelsen går til kommunalvalg

Hvad kæmper fagforeningerne for i valgkampen? Og hvorfor er det vigtigt at have fagforeningernes medlemmer repræsenteret i byrådene?
Nu er der under en uge til kommunal- og regionsrådsvalget, og slutspurten har for alvor sat ind. Men hvad laver fagforeningerne i valgkampen? Vi ser deres slogans i medierne, deres kampagner på Facebook og deres medlemmers kandidaturer i lygtepælene, men hvad kæmper de for?

Netavisen Pio har inviteret Morten Søndergaard, Helena Mikkelsen og Simon Pihl Sørensen ind for at snakke om alle disse ting. Både Morten Søndergaard og Simon Pihl Sørensen stiller desuden op til valget.

De ved ikke hvor mange, der lige er blevet fyret nede på fabrikken

Vi have 3F’erne virkelighed ind på rådhusene
Det er vigtigt at have alle faggrupper med i byrådet – og generelt i et repræsentativt demokrati – understreger Simon Pihl Sørensen, 1. viceborgmester i Lyngby-Taarbæk kommune og politisk konsulent i 3F:

”For os er det helt afgørende at få 3F’s kandidater valgt ind, for de bærer deres erfaringer med. Man kan ændre noget i dagsordener, andres perspektiv på tingene, for de er ikke i den samme hverdag: de kender ikke drift organisationen i kommunen eller ved hvor mange, der lige er blevet fyret nede på fabrikken, så det spiller en afgørende rolle, at de mennesker er med. For os er det ikke hvilke partier, men i stedet hvilke erfaringer og værdier, man kommer ind med, der er vigtige. Det er politisk interessevaretagelse på 3F’s medlemmers vegne, og det er vigtigt.”

Samtidig påpeger Simon Pihl, der sidder på 9. år som viceborgmester, at der er mange udfordringer for specielt faglærte i forhold arbejdstider og møder i byrådet. Det er ikke så let for en buschauffør eller SOSU-hjælper at smutte til møde i 45 minutter midt i arbejdstiden.

Man føler sig som en del af et hold
Der er forskel på den måde, som fagbevægelserne arbejder med deres kandidater på. 3F engagerer sig meget i valgkampen og hjælper deres kandidater ved at holde seminarer og undervise kandidaterne, uanset hvilket parti de stiller op for. Morten Søndergaard, faglig sekretær i 3F København og opstillet til byrådet i Tårnby kommune, er en af de kandidater, som har været på forberedelses seminarer og kurser ved 3F sammen med de 324 andre 3F kandidater: ”Det, at man sidder i samme lokale og finder ud af, at der er mere end 300 personer, der stiller op fra 3F, gør, at man føler sig som en del af et hold. Alene det gør en kæmpe forskel. Det gør også en forskel, at uanset hvilken af de andre kandidater man møder derude, så kender man den dagsorden, som 3F har sat på forhånd, og de andre arbejder jo ind i den. Det vil sige, at 3F bestemmer en stor del af det.”

Vi slås jo for medlemmers løn- og arbejdsvilkår

I FOA satser man mere på den klassiske landsdækkende mediekampagner. Men det betyder ikke, at de ikke investerer og engagerer sig i valgkampen. Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA, fortæller: ”Nej vi holder ikke afstand. Vi slås jo for medlemmers løn- og arbejdsvilkår, men samtidig med det, har vi også en politisk indsigt, da det er her igennem, at vi skal sikre disse vilkår. Så vi læner os ikke tilbage, men vi yder ikke partistøtte, og vi støtter de kandidater, der går med FOA’s dagsorden – uagtet hvilket parti man kommer fra.”

Lyt med i denne uges podcast for at høre mere om, hvad de forskellige fagforeninger laver i løbet af valgkampen og hvad de to kandidater lægger vægt på i deres egen valgkamp for at komme ind i byrådet.

 

Podcasten er sponsoreret af Dansk Metal og HK Danmark, og kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet