Posten tager posten: Henrik Dam Kristensen bliver Folketingets næste formand

Den rutinerede socialdemokrat bliver i morgen valgt til Folketingets formand.
Når Folketinget i morgen skal vælge den næste formand, bliver det den socialdemokratiske veteran Henrik Dam Kristensen.

Det bekræfter Socialdemokratiets formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen til DR.

”Det håber jeg. Jeg fik i går opbakning fra alle Folketingets partier. Det ser ud til, at Henrik Dam kan blive valgt som formand, og det er jeg rigtig glad for,” siger hun.

Den 62-årige socialdemokrat har knap tre årtiers erfaring fra dansk politik. Henrik Dam Kristensen blev første gang valgt til folketinget i 1990. Han har siden haft et hav af ministerposter, været gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og siden 2016 har han været medlem af Folketingets Præsidium.

Han har desuden været medlem af Europa-Parlamentet fra 2004-2006 og efterfølgende var han en kort periode partisekretær for Socialdemokratiet, inden han i 2007 igen blev valgt til folketinget. Senest har han også været præsident for Nordisk Råd.

Før den politiske karriere tog fart, var Henrik Dam Kristensen i en årrække landpostbud i hjembyen Vorbasse (1.284 indbyggere i 2019), der ligger lidt syd for Billund. Han har desuden arbejdet for Dansk Flygtningehjælp og været skoleleder hos oplysningsforbundet AOF i Grindsted.

placeholder

Stadig et par pladser åbne

Foruden en ny formand skal Folketinget i morgen også vælge fire næstformænd, der sammen med formanden udgør Folketingets Præsidium. De fire pladser fordeles til partierne efter størrelse.

Og her står det allerede klart, at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard får en af pladserne og det samme gør SF’s Trine Torp. Venstre og de radikale har endnu ikke meldt ud, hvem de vælger.

Udover præsidiet skal der også vælges fire tingsekretærer samt medlemmer til en række af folketingets udvalg, blandt andet Europaudvalget og Udenrigspolitisk Nævn.

Det er også i morgen, at de nyvalgte medlemmer af folketinget skal skrive under på at de vil overholde grundloven.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Udskiftningen af Folketingets formand er ikke mindre end FANTASTISK !! Velkommen til at repræsentere Danmark i dette embede på en samlende, kompetent og venlig måde, Henrik Dam Kristensen !!

Annonce

Annonce