Priden er mangfoldighedens festdag

Den personlige udvikling tager fart i skolealderen. Derfor skal der mere fokus på LGBT-spørgsmål i skolernes seksualundervisning
Enhver der har deltaget i Copenhagen Pride ved, at det kan være svært at bevare pessimismen, når optoget slynger sig gennem Københavns gader med musik, dans og fyldte lastbiler med glade mennesker. Og der er også meget at fejre. For vi er nået langt i Danmark, når det kommer til lige rettigheder, anerkendelse og tolerance over for LGBT-personer.

Det kan vi være stolte af.

Mange lever med tæsk, trusler og nedladende kommentarer

Som land har vi en lang række af sejre, vi kan fejre. Så sent som i januar sidste år pressede en samlet opposition en fodslæbende regering til at fjerne transkønnethed fra sygdomslisten her i Danmark.

Her blev Danmark frontløber. I juni meddelte Verdenssundhedsorganisationen WHO, at transkønnethed vil blive fjernet fra sygdomslisten globalt.

I mål – det er vi så langt fra. Det skal vi huske midt i beruselsen over mangfoldighedens fest til priden.

Men som 1. maj eller kvindernes internationale kampdag 8. marts er priden en tilbagevendende begivenhed med et dobbelt formål. At mindes de kampe, der har været, og fejre sejrene. Men også at minde hinanden om, at der er mere at kæmpe for. For i mål – det er vi så langt fra. Det skal vi huske midt i beruselsen over mangfoldighedens fest til priden.

For der findes stadig intolerance og diskrimination i vores samfund. LGBT-personer oplever stadig stigmatisering, ligesom nogle udsættes for hadforbrydelser. For eksempel ved vi, at hver tredje nydanske LGBT-person har overvejet selvmord inden for det seneste år. Og mange lever med tæsk, trusler og nedladende kommentarer. Så sent som sidste år blev en ung mand overfaldet i forbindelse med priden i København. En tragisk voldshandling og en uhyggelig manifestation af, at vi stadig har et stort arbejde foran os for at udbrede forståelse og tolerance.

Styrket seksualundervisning

Svaret skal komme allerede i folkeskolen. Seksualundervisningen er i forvejen et forum, hvor vores børn og unge kan spørge, lære og sammen få en forståelse for, at seksualitet og køn rummer mange forskellige aspekter. At ikke alle er som dem selv eller det, man kender hjemmefra.

Den personlige udvikling tager fart i skolealderen, og hvis man ikke får ordentlig fodfæste her, kan det gå helt galt.

Derfor mener jeg, at der skal mere fokus på LGBT-spørgsmål i skolernes seksualundervisning. Det er oplagt at bruge dette rum, som allerede eksisterer, til at skabe tolerance. Den personlige udvikling tager fart i skolealderen, og hvis man ikke får ordentlig fodfæste her, kan det gå helt galt.

En anden vej at gå kan være at kigge på de midler, som de frivillige foreningen har til rådighed, som hver dag arbejder med rettigheder og muligheder for LGBT-personer. De gør et fantastisk stykke arbejde, både på voksen og ungdomsniveau.

Tolerance drejer sig om kultur

Der er ingen snuptagsløsninger, når det kommer til tolerance. Tolerance drejer sig om kultur. Men kultur kan ændres. Ved politiske tiltag på Christiansborg.

Ved samtaler i klasseværelset og mellem venner. Og ved markeringer i det offentlige rum, for eksempel ved at deltage i pride paraden.

Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører (S)

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ligestillingsordfører for Socialdemokratiet


placeholder

Annonce