Annonce

Regeringen kommer med nye coronatiltag og Michael Bundesen er død

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Denne dag kan byde på nyheden om, at regeringen kommer med nye coronatiltag i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov, at der det seneste døgn er der registreret 771 nye smittede med coronavirus i Danmark - og at boligsøgende på jagt efter en lejlighed har færre valgmuligheder end på noget tidspunkt de seneste 17 år. Og så er Michael Bundesen død. Den populære sanger blev 71.

Tak fordi du læser med.

 

Wammen varmer op til forhandlinger om finansloven med tre nye coronatiltag

Regeringen sætter nu gang i årets forhandlinger om finansloven med en række sættemøder.

Det sker, mens Danmark og Europa er blevet ramt af den anden bølge af coronavirussen, og nye restriktioner rammer det danske erhvervsliv og lægger pres på økonomien.

Derfor er det nødvendigt med yderligere tiltag, der skal stimulere den danske økonomi, mener finansminister Nicolai Wammen (S).

Det skriver Altinget.

Nicolai Wammen præsenterer derfor tre nye tiltag, som skal hjælpe både et presset erhvervsliv og danskere, der står uden job efter coronakrisens indtog.

”Det er med andre ord utroligt afgørende, at vi tager det næste skridt mod at holde hånden under arbejdspladserne, som vi gjorde i foråret," sagde Nicolai Wammen mandag på et pressemøde i Finansministeriet.

De tre tiltag omfatter en ny eksportpakke på 500 millioner kroner, som skal hjælpe danske virksomheder, der rammes af mindre efterspørgsel i udlandet under coronakrisen.

Derudover foreslår regeringen at afsætte to millioner kroner til indsatser, der skal hjælpe lønmodtagere til at blive omskolet og opkvalificeret. Hjælpen skal ligeledes gå til at omstille virksomheder til at løfte nye og mere grønne opgaver.

Endelig har regeringen et forslag om at udvide den eksisterende boligjobordning, så man kan få et større fradrag for at bestille serviceydelser som for eksempel rengøring. Det skal blandt andet støtte de danskere, der er ramt af den krise, som coronarestriktionerne medfører for den danske servicebranche.

Allerede i forbindelse med sit finanslovudspil foreslog regeringen, at der bliver lavet en såkaldt coronakrigskasse på 9,2 milliarder kroner.

Læs hele historien her.

 

Fire personer er døde med coronavirus.

Det seneste døgn er der registreret 771 nye smittede med coronavirus i Danmark.

Det skriver TV2.

Det er et fald i forhold til søndag, hvor der blev registreret 891 nye smittede.

Det skal dog tages i betragtning, at der ikke er blevet testet lige så mange som de foregående dage. Lige over 56.000 personer er blevet testet det seneste døgn.

Alligevel ligger smittetallet meget fornuftigt, vurderer Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

”Det er en positiv udvikling, at smittetallet ikke er steget yderligere. Måske ser vi nu et begyndende fald, og det er jo faktisk rigtig fint,” siger han.

Hans Jørgen Kolmos henviser til, at smittetallene har været faldende et par dage i træk, og at vi nu begynder at kunne se en effekt af de tiltag, der er blevet taget for at få smittetallene ned.

Der er fire døde med virussen siden i går og 29 nye indlæggelser.

Antallet af nyindlagte er dermed steget en smule fra 26 søndag.

Men det var forventet, siger Hans Jørgen Kolmos.

”Det tager noget tid at blive rask, så det her tal er ikke alarmerende. Alt i alt ser det fornuftigt ud,” siger han.

I alt er 196 indlagt med coronavirus, og af dem ligger 33 på intensiv og 21 i respirator.

Læs hele historien her.

 

Boligjagt på færre og dyrere lejligheder har trænge kår

Boligsøgende på jagt efter en lejlighed har færre valgmuligheder end på noget tidspunkt de seneste 17 år.

Det viser tal fra finansinstitutternes brancheorganisation Finans Danmark mandag morgen.

Det skriver Ritzau ifølge 3F Fagbladet

Fra oktober sidste år til oktober i år er antallet af salgsannoncer for ejerlejligheder skrumpet med en fjerdedel i hele Danmark.

Udviklingen er mest markant i København, hvor den største del af lejlighedsmarkedet er.

I Københavns Kommune er der en tredjedel færre lejligheder til salg, mens næsten halvdelen af salgsannoncerne er forsvundet i Frederiksberg Kommune.

Lignende tendens ses i Aalborg og Aarhus, mens faldet i Odense Kommune er mindre. Her er der også færre ejerlejligheder, end de andre nævnte kommuner.

I København har de færre lejligheder budt på højere priser på de lejligheder, der er tilbage på markedet.

I Københavns og Frederiksberg Kommune er udbudspriserne steget med over ti procent det seneste år.

Der har også været prisstigninger i Aarhus, Aalborg og omegnen af København, omend de har været mindre.

Laver man et gennemsnit for hele Danmark er en ejerlejlighed på 85 kvadratmeter steget med syv procent i pris det seneste år.

Ifølge Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, er dog ikke kun færre varer på hylderne, der driver prisen op.

”De højere priser skal også ses i lyset af hvilke ejerlejligheder, der i dag typisk står til salg,” siger hun.

”De seneste år er der blevet bygget mange nye, større og dyrere ejerlejligheder. Og når der står relativt mange nye ejerlejligheder til salg, er det også med til at presse gennemsnitsprisen på de udbudte lejligheder op.”

Læs hele historien her

 

Politiet vil ringe til borgere om ubetalte bøder

Hvis man ikke har betalt sin bøde, risikerer man nu at få politiet i røret, fordi de gerne vil høre, hvorfor man ikke har betalt.

I løbet af de næste seks uger vil cirka 5000 borgere, der ikke har betalt den bøde, de har fået, blive ringet op af politiet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Jeppe James Olsen, afdelingsleder fra bødeafdelingen i Politiets Administrative Center, understreger, at det er helt frivilligt, om man vil medvirke.

”Vi vil gerne være skarpe på vores kommunikation. Vi vil finde ud af, om borgerne ikke forstår vores breve, om de synes, det er for besværligt at betale, og om vi eventuelt kan gøre det nemmere,” siger han.

Når en bøde ikke bliver betalt, ender den som regel i retten, hvorfra den typisk vil blive sendt tilbage til politiet og til sidst vil ende i Gældsstyrelsen, der kan inddrive bøden ved at tilbageholde for eksempel løn eller overskydende skat.

”Det vil vi sådan set gerne undgå, at borgeren udsættes for,” siger Jeppe James Olsen.

Politiets undersøgelse vil fokusere på de sager, hvor der ikke er blevet betalt en bøde for eksempelvis overtrædelse af færdselsloven, gadeuorden, besiddelse af euforiserende stoffer eller tyveri.

Cirka 133.000 gange om året ender sådan en bøde i retten, fordi den ikke er blevet betalt.

Læs hele historien her.

 

Ingen krisehjælp til Norwegian

Mandag morgen oplyste det norske erhvervsministerie, at den norske stat ikke har i sinde at hjælpe lavprisselskabet Norwegian mere, end den i forvejen gør.

Udmeldingen kommer som svar på et ønske fra Norwegian, der har bedt om yderligere midler til at komme igennem corona-krisens greb på flybranchen.

Det skriver 3F Fagbladet.

"Covid-19 fortsætter med at påvirke vores drift negativt i efteråret, fordi rejserestriktioner opretholdes og strammes i hele Europa. Pandemien kommer til at påvirke rejsemulighederne i måneder fremover, og derfor fortsætter vi med at tilpasse vores ruteprogram til efterspørgslen," siger Norwegians koncernchef, Jacob Schram, i en pressemeddelelse.

I oktober fløj 319.477 kunder med Norwegian, 90 procent færre end samme måned sidste år.

Flyselskabet har forsøgt at flyve så få afgange, som det kan lade sig at gøre, i håbet om at få et minimalt tab på den anden side af corona-krisen.

Hvis den plan skal lykkedes, mener Norwegian, at selskabet skal have kapital til at kunne modstå de tab, der vil komme.

Formand for 3F’s afdeling i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, mener, at luftfartsbranchen helt generelt har brug for hjælp.

"Lige nu holder hele branchen fast med det alleryderste af neglene. Alt, der kan stimulere til aktivitet, er velkomment," siger han.

Det kan have konsekvenser for danske arbejdspladser, hvis Norwegian ikke kan stå imod de økonomiske konsekvenser, de muligvis ser ind i.

"Hvis norwegian går ned, risikerer vi en dominoeffekt, hvor de trækker andre med sig. Som tallene ser ud nu, er de en stor spiller i lufthavnen. En konkurs af et selskab, der ikke kan betale sine regninger, giver en kædeeffekt. Det er klart," siger Henrik Bay-Clausen.

Læs hele historien her.

 

Michael Bundesen fra Shu-bi-dua er død

Forsangeren i bandet Shu-bi-dua, Michael Bundesen, er død af kræft, 71 år gammel.

Michael Bundesen sov ind søndag aften efter et kort sygdomsforløb med familien omkring sig i sit hus i Gentofte.

Det oplyser familien i en pressemeddelelse, skriver TV2.

”Det er med en ufattelig sorg, at vi kan meddele, at vores far, Michael Bundesen, efter kort tids kræftforløb er afgået ved døden,” skriver hans børn Nanna og Nicolaj Bundesen.

Shu-bi-dua rockede for første gang i radioen i 1973 med sangen 'Fed Rock'. Og snart blev bandet fast inventar ved skolekoncerter, sommerfester og festivaler op gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne.

Før Michael Bundesen blev kendt som forsangeren i Shu-bi-dua, studerede han jura og var radiovært på Danmarks Radio, hvor mødte han Michael Hardinger, som senere blev guitarist i Shu-bi-dua.

I biografien ”Alting har en ende”, som er skrevet af journalisten Kaare Sørensen, beskriver han sig selv som heldig ved tanken om sin barndom i den nordsjællandske by Taarbæk. Der hvor han fandt sin røde tråd i livet - og fik en plads i solen.

”Jeg har altid haft en upåklagelig timing og været svineheldig,” siger Michael Bundesen i bogen.

Det blev enden på Shu-bi-dua og en lang musikkarriere, da bandets frontfigur, Michael Bundesen, blev ramt af alvorlig sygdom.

I maj 2011 blev han med kort tids mellemrum blev ramt af to blodpropper i hjernen, som medførte lammelser i venstre side af hans krop.

Da havde han sunget om sexchikane, hvalen Valborg og en vuffelivov i knap 40 år.

To år senere var Michael Bundesen på en scene for sidste gang. Det skete ved Danish Music Awards i 2013, hvor Shu-bi-dua med en bevæget Michael Bundesen i kørestol modtog æresprisen.

Han efterlader sig tre voksne børn.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet