Regeringen vil forbyde skadelige fluorstoffer i madindpakning

Danmark kan ikke vente på EU, men må gå enegang og forbyde sundhedsskadelig fluor i fødevareemballage, mener fødevareminister Mogens Jensen.
Måske har nogen fortalt dig, at du ikke skal opbevare resten af pizzaen direkte i pizzabakken, når du smider den i køleskabet.

Og det er der en pointe i, for pap og papir til indpakning af mad, som eksempelvis pizzabakker af pap, kan nemlig være overfladebehandlet med de såkaldte fluorstoffer.

Jeg vil ikke acceptere en risiko for, at de sundhedsskadelige fluorstoffer vandrer fra indpakningen over i vores mad

Stofferne er problematiske, fordi de er svære at nedbryde i miljøet og kan ophobe sig i dyr og mennesker. Desuden er stofferne stærkt mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret.

EU arbejder på en regulering af stofferne, men det kan Danmark ikke vente på, mener fødevareminister Mogens Jensen (S). Og derfor vil regeringen nu gå enegang og forbyde fluorstofferne: 

“Jeg har nu taget initiativ til et forbud mod fluorstoffer i mademballage. Jeg vil ikke acceptere en risiko for, at de sundhedsskadelige fluorstoffer vandrer fra indpakningen over i vores mad,” skriver fødevareministeren på Twitter.

placeholder

Forbuddet sendes i høring mandag og skal gælde, indtil EU kommer med en regulering af fluorstofferne, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.
 

Dræber 1200 i norden hvert år

I årtier har forskere advaret mod fluorstoffernes sundhedsskadelige virkninger. Flere danske forskere og organisationer mener, at stofferne hører til blandt de helt store skurke, når det kommer til forbrugerprodukter, skriver Politiken.

Når du først har fået dem ind i kroppen, er de ikke sådan at slippe af med

Fluorstofferne er nemlig svært nedbrydelige og ophober sig derfor i havmiljøet, grundvandet og i dyr og menneskers kroppe.

“Når du først har fået dem ind i kroppen, er de ikke sådan at slippe af med. De binder sig til proteinerne i dit blod og i de blodrige organer,” fortæller professor Anne Marie Vinggaard fra DTU Fødevareinstituttet til Politiken.

Forstå forbuddet mod fluorstoffer i mademballage

  • Forbuddet mod fluorstoffer i fødevareemballage af pap og papir, skal gælde for både danske varer og varer importeret fra udlandet.

  • Fluorstofferne kan være i eksempelvis madpapir, muffinforme og paptallerkner og emballage til fastfood. Stofferne gør materialet fedt- og vandafvisende.

  • Fluorstofferne i emballage må ikke forveksles med det fluor, der findes tandpasta, som er et helt andet stof.

  • Mademballage er ikke i dag underlagt grænseværdier for fluorstoffer. Men Fødevarestyrelsen kom i 2016 med en anbefaling om, at fluorstoffer ikke bør anvendes i emballager til fødevarer.

Listen over potentielle skadevirkninger ved fluorstofferne er lang: Stofferne kan forårsage kræft, forstyrre hormonbalancen, nedsætte immunforsvaret, øge kolesteroltallet, forårsage fedme, skabe ubalance i stofskiftet, og er man gravid kan stofferne hæmme fostrets vækst.

Hvert år dræber fluorstoffer mellem 750 og 1.200 mennesker i Norden, fastslog en rapport udarbejdet for Nordisk Ministerråd i marts.

Dansk Erhverv mener, at det vil være bedre både sundhedsmæssigt og økonomisk at koncentrere kræfterne på at trumfe et EU-forbud igennem

Dansk Erhverv stritter imod

Selvom skadevirkningerne af fluorstofferne er veldokumenterede, så advarer Dansk Erhverv mod, at Danmark går enegang med et forbud: 

“Et nationalt forbud er svært for erhvervet – rigtig mange produkter og især mærkevarer produceres i det øvrige EU, hvor der for nuværende ikke er et forbud. Dansk Erhverv mener, at det vil være bedre både sundhedsmæssigt og økonomisk at koncentrere kræfterne på at trumfe et EU-forbud igennem,” skriver erhvervsorganisationen i en mail til Politiken.

Hvilke sundhedsmæssige gevinster, som man vil opnå ved at vente på et EU-forbud, står ikke nærmere beskrevet.
 

Højt indhold af fluor i citronkage

En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk viste sidste år, at der var forhøjede fluor-niveauer i 3 af 21 færdigkager. I en citronkage fra svenske Pågen, muffins fra Aldi og 7-Elevens brunsviger, lå indholdet af fluor langt over fødevarestyrelsen anbefalinger.

Dele af detailhandlen har dog i de senere år arbejdet på at udfase stofferne

Tidligere har Forbrugerrådet Tænk fundet meget høje mængder fluorstoffer i domino’s pizzabakker og McDonald’s indpakningspapir til burgere. McDonald's oplyser, at de siden har udfaste brugen af fluor i deres papir.

Dele af detailhandlen har dog i de senere år arbejdet på at udfase stofferne. Blandt andet blev Coop de første i verden, som markedsførte mikrobølgepopcorn uden fluor. Coop vurderer, ifølge Politiken, at det ikke har fordyret deres varer nævneværdigt.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce