Annonce

Regeringskrise i Norge, ulighed rammer kvinder og OK20

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
En ny uge er i gang.

Nyhedsoverblikket fra Netavisen Pio starter i Norge, hvor hjemkomsten af en norsk-pakistansk kvinde fra Syrien har fået et det indvandrerkritiske parti Fremskridtspartiet til at træde ud af regeringen.

Vi bevæger os derefter videre til en ny rapport om global ulighed, der peger på, at kvinder rammes hårdest.

Og så skal vi også et smut omkring overenskomstforhandlingerne for de privatansatte, hvor kravet om et løft i mindstelønnen bliver diskuteret.
 

Fremskridtspartiet træder ud af regeringen i Norge

En 29-årig norsk-pakistansk kvindes hjemkomst fra Syrien med sine to små børn - med den norske regerings billigelse - har udløst en krise i den norske regering.  

På et pressemøde meddeler Fremskridtspartiets politiske leder, Siv Jensen, at de træder ud af regeringen efter mere end seks år.

“Vi havde gerne taget imod børnene, men vi går ikke på kompromis med folk, som har været en del af terrororganisationer. Der flød bægeret over,” siger Siv Jensen på et pressemøde.

Den norske statsminister, Erna Solberg fra partiet Højre,  holder i skrivende stund pressemøde om den seneste udvikling. Hun oplyser, at hun vil fortsætte som statsminister i spidsen for en mindretalsregering.

Læs om udviklingen her.

 

Rapport: Ekstrem ulighed rammer fattige kvinder

Den ekstreme globale ulighed går særligt hårdt ud over fattige kvinder.

Sådan lyder det i Oxfam Ibis' årlige uligheds-rapport, der netop er blevet udgivet, skriver Politiken.

placeholder

"Det er konsekvent kvinderne, der har de dårligst betalte jobs. Samtidig er det dem, der står for størstedelen af det ulønnede omsorgsarbejde som rengøring og pasning af børn og syge," siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam Ibis.

I rapporten skriver organisationen desuden, at verdens 2.153 dollarmilliardærer nu ejer det samme, som verdens 4,6 milliarder fattigste mennesker.

Her kan du læse mere om rapport.
 

Stilladsarbejder-formand vil have mindsteløn hævet med 50 kroner 

Fagbevægelsen vil have hævet mindstelønnen som et værn mod løndumping. Og det krav var et af hovedtemaerne, da 3F’s bygningsarbejdere søndag mødtes til stormøde i Odense Congress Center for at diskutere de forestående overenskomstforhandlinger.

placeholder

Hos stilladsarbejderne er en stigning på 30 kroner i timen ikke nok, lyder det fra Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

“Vores forhandlere prøver at være realistiske. Det er fair nok. Jeg synes, at det er realistisk, at vi får mindstesatsen til at stige med 50 kroner. Vi skal godt derop af, før vi er tilfredse,” siger Thomas Strømsholt ifølge TV 2.  

En udmelding som hovedforhandler fra 3F’s Byggegruppe, Claus von Elling, ikke mener er realistisk.

“Jeg har set, at gode kolleger vil have den op på 50 kroner i timen. Så kan vi lige så godt lade være med at forhandle,” siger han.

Læs mere om mødet på TV 2.
 

Forsvarsminister indfører whistleblowerordning

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)  reagerer på svindelsagerne i Forsvarets Ejendomsstyrelse ved at indføre en ny whistleblowerordning.

"Vi skal jo ikke have et system, hvor man går og kigger ens kollega over skulderen, men hvis man ved, at der foregår svindel, er det mit klare ønske, at man siger det. Derfor skal der være en god whistleblowerordning, som man har tillid til, at man kan henvende sig til – også anonymt," siger Trine Bramsen til mediet.

Der skal både investeres i teknologi og personale for at gøre ordningen til virkelighed, fortæller ministeren.

Læs mere om ordningen her.
 

Danfoss lukker fabrik og nedlægger 335 stillinger

335 ansatte på Danfoss' fabrik i Kolding mister jobbet, fordi virksomheden har besluttet at nedlægge fabrikken og flytte produktionen til Grodzisk i Polen.

Fabrikken er ikke egnet til produktion af konkurrencedygtige køle- og air-conditioning-komponenter, lyder det i en pressemeddelelsen.

Beslutningen er taget for at fastholde og sikre konkurrenceevnen, da man med flytningen opnår stordriftsfordele, ligesom forholdene for medarbejderne skulle blive forbedret.

Her kan du læse hele historien.
 

Regeringen arbejder videre med planer om Kattegatbro

En fast forbindelse over Kattegat, som skal forbinde Østjylland og Sjælland, er stadig på bordet.

Regeringen har nemlig besluttet at fortsætte den igangværende forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat, oplyser Transport- og Boligministeriet.

“Det er afgørende, at vi undersøger en kombineret vej- og jernbaneforbindelse og ikke bare en ren vejforbindelse, som den forhenværende minister oprindeligt ønskede,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet