Rigsrevison frygter milliardsvindel, sansende væsener og russisk regeringsexit

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til onsdagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi fem dage om ugen samler de væsentligste og mest interessante historier fra ind- og udland.

Dagens helt store historie fra Christiansborg handler om bekæmpelse af social dumping, fordi regeringen har indgået en bred aftale med folketingets partier om at lønniveauet for danske og udenlandske chauffører fremover skal følge den mest repræsentative overenskomst.

Den historie kan du læse mere om her på Netavisen Pio, hvor der også er nyt i sagen om Venstres folketingsmedlem Britt Bagers sag om valgkampsbidrag. Der er også en helt ny podcast med Mogens Lykketoft og Holger K. Nielsen, der blandt andet diskuterer situationen i Mellemøsten.

I de øvrige medier kan man blandt andet læse følgende historier:

 

Rigsrevisionen revser Skatteministeriet

Skatteministeriets kontrol med statens årlige indtægter på 1.000 milliarder kroner – også kaldet statsregnskabets paragraf 38, skatter og afgifter – er så ”mangelfuldt og svagt”, at der er en klar ”forhøjet risiko” for, at medarbejdere kan snyde og misbruge til egen vinding i samme stil, som det er set i Britta Nielsen-sagen og i sagen om manglende kontrol med millionindkøb i Forsvaret.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Skatteminister Morten Bødskov (S) skriver i et svar, at ”det er helt afgørende for tilliden til skattevæsenet, at der ikke finder svindel sted i forvaltningen”.

”Derfor er jeg også glad for, at Skatteministeriet allerede har igangsat flere konkrete initiativer, der skal styrke kontrolindsatsen på området,” siger han.

Læs hele historien her.

Det er i øvrigt ikke eneste sted, at der er mistanke om svindel. Også i Nordisk Ministerråd er der problemer, og derfor har regeringen tilbageholdt en del af vores bidrag til organisationen.

 

Socialdemokrat: Dyr skal betragtes som sansende væsner

Danmarks dyr ser ud til at få en ny lov, der i bredere forstand anerkender dem som "sansende" væsener.

Det bekræfter den socialdemokratiske dyrevelfærdsordfører, der er folketingsmedlem for Esbjerg & Fanø, Anders Kronborg, overfor Jyske Vestkysten.

”Dyr er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte eller lidelse, og dyr skal behandles ordentligt. Hvis det ender med, at der fra Folketingets partier er tilslutning til, at der i formålsbestemmelsen af den nye dyrevelfærdslov bliver præciseret, at dyr er sansende væsener, så giver vi dyrevelfærden i Danmark en helt ny betydning,” siger han til avisen.

Folketinget behandler i øjeblikket forslag til en ny dyrevelfærdslov, og 2. behandlingen ser ud til at finde sted i slutningen af januar med endelige vedtagelse af den nye lov i begyndelse af februar.

Læs hele historien her.

 

Højrenational får et års fængsel for trusler

En 38-årig mand er onsdag ved Vestre Landsret blevet idømt et års fængsel i en sag om trusler mod folketingsmedlem Zenia Stampe (R). Det skriver Ritzau.

Det er en skærpelse af den straf, som manden fik sidste år. Her blev han idømt ti måneders fængsel.

Foruden trusler er han kendt skyldig i en lang række forhold om blandt andet indbrud, narkobesiddelse og bedrageri.

Den del af sagen, der handler om trusler, udspringer af en video, som manden lagde ud på sin Facebook-profil i sommeren 2017.

I optagelsen trampede han på og satte ild til et skilt med portrætter af Zenia Stampe samt to personer fra et venstreorienteret miljø.

Det er tredje gang, at der falder dom i sager om trusler mod det radikale folketingsmedlem.

Læs hele historien her.

 

Syvende kandidat til formandspost i Alternativet

Tirsdag aften meldte den syvende kandidat sig således til posten som ny politiske leder i stedet for partistifter Uffe Elbæk. Det skriver TV2.

Der er tale om folketingskandidaten Sascha Faxe fra Roskilde, der tidligere har været ansat i partiet.

”Tiden er inde til, at sætte livet i centrum. Al liv. Vi skal ikke længere gøre natur og mennesker op i økonomi og se det som ressourcer, vi bare kan bruge løs af,” skriver hun i en besked på Twitter.

 

Russisk regering træder tilbage

Den russiske regering træder tilbage. Det oplyser den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, onsdag.

Udmeldingen kommer, kort efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, holdt sin årlige tale i statsparlamentet, Dumaen, hvor han blandt andet proklamerede at parlamentet skal have mere magt over regeringen.

Putin vil i stedet udpege Medvedev til næstformand for det nationale sikkerhedsråd.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Ifax har præsident Putin bedt regeringen om at varetage dens opgaver, indtil en ny regering er klar.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce