Annonce

S: Hykleri, når Løkke vil fremstille sig selv som grøn frelser, og regeringen vil åbne op for kinesere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I går høstede statsminister Lars Løkke roser for sin åbningstale. Den blev bedømt som grøn og overraskende offensiv. Men der var indlagt en typisk Løkke-finte i talen, og den hoppede store dele af pressekorpset og flere politikere på.

I dagens Aktuelt kan du læse mere om, hvad Løkke-finten beståri. Du kan også læse om regeringens længe ventede udspil, der skal afhjælpe den påståede mangel på arbejdskraft – og hvorfor udspillet ikke har en kinamands chance for at samle flertal.

 

S: Hykleri, når Løkke vil fremstille sig selv som grøn frelser

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, mener, at medierne har ladet sig forføre af en ’typisk Løkke-finte’, og kræver at statsministeren vurderes på sin reelle indsats.

Statsminister Lars Løkke (V) slog for alvor sin grønne profil an i sin åbningstale til Folketinget tirsdag. Her proklamerede statsministeren, at det skal være slut med salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030. Og også at hver eneste solgte bil i år 2035 skal være en ”el-bil eller anden form for nul-udledningsbil.”

Statsministeren høstede med åbningstalen stor ros for sine grønne ambitioner, men socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, synes ikke der er meget at rose Løkke for:

”Lars Løkke er kun grøn i munden. Man skal bedømme regeringen på, hvad den rent faktisk har gjort. Løkkes regering har øget klimaproblemerne i transportsektoren: Regeringen har gjort benzin- og dieselbilerne billigere og el-bilerne dyrere. Så det er hykleri, at Løkke nu vil fremstille sig selv, som den store frelser på det grønne område,” siger Jens Joel til Netavisen Pio.

Læs mere her.

 

Regering vil åbne op for billig kinesisk arbejdskraft

Indere, kinesere, russere, mexicanere og statsborgere i en række andre lande skal fremover have nemmere ved at få arbejdstilladelse i Danmark.

I hvert fald hvis det står til regeringen, som tirsdag præsenterede et udspil, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at hyre udenlandsk arbejdskraft. Blandt andet ved at fjerne krav om at udlændinge, der kun skal være i Danmark i kort tid, skal have en dansk bankkonto.

Men helt centralt i udspillet er, at regeringen vil sænke den såkaldte beløbsgrænse, som en udenlandsk arbejdstager minimum skal tjene, fra 418.000 kroner om året til 330.000 kroner for statsborgere i 12 lande uden for EU.

De 12 lande er Singapore, Australien, Canada, Japan, Brasilien, Malaysia, Thailand, Mexico, Rusland, USA, Indien og Kina.

Både Socialdemokratiet og DF har dog på forhånd erklæret sig særdeles skeptiske overfor regeringens planer, og derfor kan regeringen få mere end svært ved at finde flertal for ændringerne.

Læs mere her.

 

Naser Khader: Angrib russiske hacker-netværk

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Naser Khader (K), mener, at Danmark skal gå langt mere offensivt ind i cyberkrigen.

I stedet for at værne os mod de netværk og grupper, som angriber danske institutioner og virksomheder, skal vi angribe, mener Naser Khader.

”Vi skal hacke dem, som hacker os. Vi ved faktisk, hvem det er, som forsøger at hacke os. Det er eksempelvis en gruppe, som hedder Fancy Bear, der er tæt forbundet med den russiske militære efterretningstjeneste," siger Khader og foreslår, at man i første omgang kunne "hacke deres base".

Ifølge Naser Khader forsøger også kinesiske, nordkoreanske og iranske grupper sig med cyperangreb.

Læs mere her.

 

May forsvarer brexitplan og går til angreb på Johnson
Storbritanniens premierminister, Theresa May, forsvarede onsdag sin plan for Storbritanniens exit fra EU.

Det skete under de konservatives konvent i Birmingham. Tirsdag angreb tidligere udenrigsminister Boris Johnson hårdt planen. Johnson betegner exit-planen som ”udemokratisk” og ”en politisk ydmygelse”.

May undgik i størstedelen af talen at nævne Storbritanniens vej ud af EU. Men hun forsvarede sin plan kortfattet ved at sige, at det ikke er overraskende, at der er forskellige holdninger til, hvordan Storbritannien skal forlade EU.

Hun afviste Johnsons påstand om, at planen vil slavebinde Storbritannien til regler fra EU - også efter et exit fra unionen.

Læs mere her.

 

Pionererne: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg

For 100 år siden blev de første fire kvinder valgt ind i Folketinget, heriblandt Helga Larsen. Hun har i dag givet navn til Helga-netværket i Socialdemokratiet, der arbejder for flere kvinder i politik.

Men hvorfor er der overhovedet behov for netværket i dag? Hvilken kamp lå forud for, at vi rent faktisk var så hurtigt fremme i ligestillingsskoene i Danmark? Og hvad var det Nina Bang kunne?

Vi fremhæver ofte hvor langt fremme Danmark var med udnævnelsen af Nina Bang som verdens første parlamentarisk valgte minister i 1924. Men den næste kvindelige minister udnævnes først i 1947 og også i dag er der en underrepræsentation af kvinder i Folketinget og også i regeringen og indtil for nylig var kvinder repræsenteret med 0 i regeringens magtfulde udvalg.

Gæster: Jytte Hilden og Pia Fris Laneth.

Pionererne: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg by Netavisen Pio

  Audio titled Pionerene: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg by Netavisen Pio

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet