S og EL: Ombudsmanden stoler ikke på Støjberg

Ombudsmanden siger i brev fra over for udlændingeminister Inger Støjberg (V) og Udlændingeministeriet i sagen om adskillelse af asyl-par
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har flere gange i forløbet om sagen om adskillelsen af mindreårige gifte asylsøgende par nævnt, at Folketingets Ombudsmand er enig i, at det ikke har været ministerens eller Udlændingeministeriets hensigt at begå ulovligheder.

Men den udlægning tager Ombudsmanden nu afstand fra i en opsigtsvækkende statusmelding i sagen:

”Den måde, som Udlændinge-og Integrationsministeriet –bl.a. i den nævnte besvarelse af 1. april 2019 – har udtrykt sig på, kan imidlertid for mig at se let opfattes sådan, at jeg har ment, at ministeriets forklaringer til mig er understøttet af de foreliggende akter og oplysninger i sagen. Dette er ikke tilfældet,” fastslår Ombudsmanden nu i sin statusskrivelse.

I samme skrivelse fastslår Ombudsmanden, at Udlændingeministeriet – ud over en mail og tilhørende mails - har undladt at udlevere andet relevant materiale til ham, blandt andet en afslørende PowerPoint.

Ombudsmandens klare udmelding får de røde partier op på mærkerne:

det kan jeg godt forstå, at ombudsmanden er rigtig træt af

”Jeg synes, det er meget tydeligt, at Inger Støjberg har misbrugt ombudsmandens rapport i den her sag. Det har hun gjort rigtig mange gange – også i skriftlige svar til mig – og det kan jeg godt forstå, at ombudsmanden er rigtig træt af,” siger Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen til DR Nyheder.

S: Ombudsmanden stoler ikke på ministeriet

Johanne Schmidt-Nielsen har ikke tidligere oplevet, at en ombudsmand på tilsvarende måde har fundet det nødvendigt at tage til genmæle over for en minister og et ministerium:

”Hun (Inger Støjberg, red.) har skubbet ombudsmanden foran sig og sagt; ”se, han har lagt til grund, at jeg ikke gjorde det med vilje”. Men nu siger ombudsmanden ”hov hov, Inger Støjberg. Du udlægger mig på en måde, så det kan misforstås”. Det har jeg ikke oplevet en ombudsmand gøre før, siger Johanne-Schmidt Nielsen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, er om muligt endnu hårdere i sin kritik:

Det, der foregår lige nu, er et lille snigmord på vores folkestyre

”Jeg læser brevet som, at ombudsmanden i virkeligheden ikke længere stoler på ministeriet i denne her sag. Det her er ikke bare en dårlig sag for Inger Støjberg, det er også ved at udvikle sig til lidt af en skandale for det danske folkestyre. Det, der foregår lige nu, er et lille snigmord på vores folkestyre og den måde, vi normalt forstår demokrati på,” siger han til DR Nyheder.

Sagen om adskillelse af asylpar startede i begyndelsen af 2016, hvor det kom frem, at der på danske asylcentre boede asylansøgere over 18 år, som i nogle få tilfælde levede sammen med ægtefæller under 18 år.

Det ønskede Inger Støjberg stoppet. Hun udsendte derfor en instruks om, at ingen under 18 år måtte indkvarteres på asylcentre med en ægtefælle. Heller ikke selvom parret havde børn sammen.

Afslørende PowerPoint

Men både dansk lov og internationale konventioner slår fast, at en eventuel adskillelse af par skal vurderes individuelt. Adskillelse af par må ikke ske per automatik. Og her er den omtalte PowerPoint ret central, for heri hedder det under overskriften: ”Indkvartering af mindreårige med ægtefæller/samlevere”: ”Ingen undtagelser – heller ikke hvor der er fælles børn”.

Ingen undtagelser – heller ikke hvor der er fælles børn

PowerPointen blev - skriver Ombudsmanden i sin statusmelding - præsenteret på et såkaldt operatørmøde i Udlændingestyrelsen 23. februar 2016 - dvs. ca. 14 dage efter udstedelsen af udlændinge-og integrationsministerens instruks af 10. februar 2016 om adskillelse af de asyl-par, hvor den ene er mindreårig.

I forløbet er der drypvist dukket dokumenter op, som ikke er tilgået Ombudsmanden - på trods af at Ombudsmanden fra sagens start bad om få udleveret alt relevant materiale, herunder også eventuelt ikke-journaliseret materiale. Der er tale om mails og materiale, som modsiger Inger Støjbergs og ministeriets melodi – at man ikke var klar over at adskillelsen kunne være i strid med danske bestemmelser og internationale konventioner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce