Annonce

Så skete det, som Mette F. har frygtet fra start

Mads Fuglede hopper fra Venstre til Danmarksdemokraterne - dermed er SVM skrumpet til en mindretalsregering med kun 86 mandater bag sig
Foto: Folketinget/Marie Hald og Folketinget/Marie Hald - Fotografik: Anders Bredsdorff
Mads Fuglede (DD) og Inger Støjberg (DD)
Mads Fuglede - Venstre-mand indtil tirsdag morgen - er hoppet videre til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Dermed er der sket det, som statsminister Mette Frederiksen (S) har frygtet lige siden SVM-regeringen blev dannet 14. december 2022: Nemlig at den smalle SVM-regering ved frafald forvandles til en mindretalsregering.

Med Mads Fugledes farvel til Venstre er der nu kun 86 mandater bag SVM-regeringen. Og 86 mandater udgør ikke noget flertal.

Selv ikke sammen med løsgængeren, det tidligere medlem af Moderaterne, Jon Stephensen, som har indgået en stemmeaftale med regeringen, kan SVM nu mønstre et flertal. For 87 mandater udgør lige præcis ikke et flertal.

Drømmen om 96 mandater faldt sammen på Marienborg

Mette Frederiksens plan kuldsejlede faktisk fra starten.

Det var Mette Frederiksens dream-team

En regeringsaftale mellem Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale var egentlig aftalt på Marienborg 13.- 14. december 2022. Det var Mette Frederiksens dream-team. Men De Radikales leder Martin Lidegaard sprang fra aftalen efter nærmere konsultationer med sin folketingsgruppe.

Så den brede regering med 96 mandater bag sig - altså inklusive De Radikales syv mandater - faldt til gulvet et minut over tolv. Tilbage var så kun den smalle SVM-flertalsregering med 89 mandater bag sig.

Men glæden varede kun til august 2023, hvor Jon Stephensen - i kølvandet på en sag med en 19-årig ungmoderat kvinde, som Jon Stephensen havde sms-flirtet med - meldte sig ud af Moderaterne for i stedet at blive løsgænger.

Så var SVM-flertallet skrumpet til 88 mandater. Og siden kom sagen med Moderaternes Mike Fonseca, som faldt i unåde hos sit parti på grund af sit forhold til en kun 15-årig pige.

Dermed var det sikre flertal pludselig væk - og kun 87 mandater stod bag SVM-regeringen.

Til alt held for SVM-regeringen var der inden Fonsecas afgang lavet en stemmeaftale med løsgængeren Jon Stephensen - så der alt andet lige alligevel stod 88 mandater bag SVM-regeringen.

Men nu er Mads Fuglede så heller ikke længere med på holdet. Og så er SVM slået tilbage til 86 mandater. 87 mandater, hvis vi tæller Jon Stephensen med. Og det er altså ikke nok til at udgøre et flertal.

I pressede situationer kan SVM-regeringen tælle de fire nordatlantiske mandater på sin side. Men en regering, der må gøre brug af nordatlantiske mandater på det indenrigspolitiske område, er noget i retning af no go.  

Det chokerende nye

Det chokerende nye for Mette Frederiksen & Co. er, at frafaldet nu ikke længere er isoleret til debutanterne hos Moderaterne.

Nu er der så pludselig også frafald hos det gamle magtparti Venstre.

Mads Fugledes forklaring på partihoppet til Danmarksdemokraterne må også i den grad forurolige SVM-toppen

Mads Fugledes forklaring på partihoppet til Danmarksdemokraterne må også i den grad forurolige SVM-toppen.

Fuglede begrunder nemlig blandt andet sin udmelding med de fremskredne planer om at pålægge landbruget en CO2-afgift:

“Jeg var meget imod regeringsdeltagelsen og mange af de beslutninger, der kom deraf. Den seneste beslutning om at pålægge landbruget en co2-afgift er jeg helt uenig i. Og intet sted vil den beslutning ramme hårdere end i Vestjylland. Derfor skifter jeg til Danmarksdemokraterne.”

På Christiansborg stiller alle sig nu spørgsmålet: Følger andre i Venstres folketingsgruppe i kølvandet på Fuglede?

Støjbergs indædte CO2-modstand kan friste flere

Mads Fuglede er valgt i Vestjylland, og vil - som han skriver på Facebook - fortsat gerne repræsentere vestjyderne. Nu blot med den forskel, at han har meldt sig under fanerne hos Danmarksdemokraterne, som markedsfører sig som det parti i Folketinget, der er de mest indædte modstandere af en CO2-afgift på landbruget under parolen: “Nej tak til en co2-afgift. Bevar dansk landbrug.”

Der skules især med ængstelse til de V-folketingsmedlemmer, som er valgt i landbo- og yderområder, og som ikke er ministre i SVM-regeringen. Med god grund. Venstre står i denne uges Voxmeter-måling til kun 17 mandater - mod de 23, som Venstre fik ved valget i 2022.

Så hvad med Anni Matthiesen, valgt i Sydjylland, opstillet i Vejen-kredsen? Hvad med Erling Bonnesen, valgt på Fyn i Svendborg-kredsen? Eller hvad med Louise Schack Elholm valgt i Sjællands Storkreds, opstillet i Ringsted-kredsen, som tilmed er vraget som minister af Venstres formand?

Eller hvad med Peter Juel-Jensen valgt på Bornholm? Eller Torsten Schack Pedersen valgt i Nordjyllands Storkreds, opstillet i Thisted. Kunne han blive fristet af et partihop over til Støjberg?  Eller hvad med? Ja, også andre kunne nævnes.

Ængstelsen hos SVM-toppen har pludselig fået meget konkrete adresser i Troels Lund Poulsens fold

Ængstelsen hos SVM-toppen har pludselig fået meget konkrete adresser i Troels Lund Poulsens fold. Det er det chokerende nye.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sikke da en luskefis, ham Fuglede, tænk at man ikke aftenen før ringer til Gade og Troels Lund og adviserer sin skifte til D.D. Det er da unfair. Håber han ikke genvælges. Den anden der kom til var jo forventet. Der er rigtig mange V folk som er smuttet til alt mulig andet de sidste år. Så måske ender V som mr. 10 % som de konservative i sin tid. Men de brede forlig fortsættes, senest med et spændende udspil, vel reform på folkeskolen, som jeg tror bliver rigtig fint. EU valg og kommunalvalg bliver spændende at følge. Måske komme SF i regering nu. ?

Hej , ja luskefis må jeg sige, mon ikke han også allerede tænker på næste valg
Skulle jo nødigt blive efterladt på perronen ,så hellere levebrød politikere,

Men mon ikke der kommer en stor regeringens rokade i slutningen af sommeren,

Hvor. Radikale Venstre står på spring for at indtræde i regeringen, mod en par minister biler.

Så flertallet da sikret til næste valg,

Hvad er alternativet. Kan partierne udenfor SVM-regeringen blive enige om en politik, for slet ikke at tale om en regering og statsministerkandidat.

Fuglede viser rettidig omsorg for sig selv og sin familie. Han er flyttet til Vestjylland for at være nær på sin kreds. Når det så viser sig, at det er tvivlsomt at blive valgt for Venstre, ja så skifter man bare til et mere sikkert parti. Ren opportunisme

Jeg fik virkelig politikerlede ved at høre og se ham, mens Støjberg hoverede i baggrunden. Reglerne burde være sådan, at er du valgt, så bliver du i partiet, der har valgt dig, er du så uenig, så gå ud af folketinget, meld dig derefter gerne under fanerne i andet parti evt., men lad en suppleant få den plads du har haft, og som tilhører partiet. Vil det nye partis vælgere så have dig, så vælger de dig sikkert efter næste valg. Alt andet er at gøre grin med vælgerne. Mr luskefis hedder han herefter i min optik.

Ja, reglerne i valgloven burde nok ændres. Begrebet "parti" kendes overhovedet ikke i valgloven, så den er mere end 100 år bagud - til trods for at den seneste blev vedtaget i 1953!

Enig i at hvis den folkevalgte har fået partistemmer for at blive valgt, må konsekvensen af partihopperi være at den valgte forlader tinget og gør plads til suppleanten. Det er en fortræffelig ide som må indføres hurtigst muligt. Er der en fra folketinget på denne kanal der lytter med, så sæt i værk

Jeg følger med i de mange debatter her, og en sjælen gang med en kommentar, altså disse partihop er jo et hop der skal sikre den enkelte den videre karriere bare i et andet parti, og som Helle skriver stod Inger Støjberg hoverende i baggrunden, på mig virker Inger Støjberg som en gammel kone der ikke har fået sine ønsker opfyldt og den politiske hævn fylder mere end politiske resultater og samarbejde, og selvfølgelig skal landbruget ikke betale for den grønne omstilling, det tørres af på arbejderklassen og de forbrugere der kan betale for den grønne omstilling, for vi skal da have en grøn omstilling, men ikke alle vil deltage.

Det er Ærgerligt Regeringen nu har mindretal..men Håber ikke det giver "følger "..tror Regeringen er stærk nok til og klare det .🚩
Har altid synes Mads Fuglede var "usympatisk &" lusket".ikke uventet Han skifter til Den lige så usympatiske I.S...parti"hop" er og gøre det utilregneligt og lidt egoistisk, frem for fællesskabet ligemeget fra&til hvilket parti..der er altid holdninger retning der sympatisere mere end andre..🚩😗 enig med Helle 😃

Jeg undrer mig lidt over udsagnene; statsminister Mette Frederiksen (S) har frygtet,chokerende nye for Mette Frederiksen,Mette F. har frygtet fra start. Det virker en anelse konstrueret.
Jeg tror-jeg ved ikke noget, for jeg har ikke læst MF's tanker / følelser- eller at MF skulle frygte dette og hint. Jeg mener at MF har begge ben på jorden og nok har et realistisk billede af hvad der kan ske i det politiske Danmark.
At en Venstre person så beslutter, til dele af pressens store jubel, at hoppe over til en dømt forbryders parti kan vel næppe undre nogen.
Hr. Kjærsgaard er nok langt bedre orienteret end jeg og skriver en del om andres frygt.
Det ville være sært om der ikke stadig er mulighed for at regeringen kan fortsætte medmindre en samlet gruppering, dvs. de der ikke er i regeringen, beslutter at nu skal der væltes. Jeg tror ikke at det vil ske, men jeg kan heller ikke læse, eller udbrede mig, om andres tanker og følelser. Det kan den blå presse så sagtens klare. Fakta er bedre end fiktion og fabuleren.

Nå, jeg røg lige i med begge fødder her. Man bør se på helheden og måske mindre på enkelt personer. Det må da være en lidt træls dag for hele regeringen, at der er nogen der hopper af, selv om man må antage at de fleste kender spillet.

Bjergmand-
Har lige læst at Olsen Dyhr og SF er klar til at vælte regeringen og meget gerne inden valg til EU - parlamentet - Lidegård og de radikale føler sig ikke bundet til regeringen - da de ikke ser sig som parlamentarisk støtte til en regering de selv var årsag til - så dagens lys - Så ……. ?
Men et valg nu vil ikke løse noget som helst og slet ikke de udfordringer som presser sig på - Så jeg håber at fornuften indfinder sig - Så må vælgerne bedømme regering når dens regeringsperiode står til udløb i 2026 -

Jeg trordesværre bare at grunden til at Mads F er skiftet er at hans sæde i venstre er noget usikkert og derfor skifter han til DD hvor hans sæde er mere sikkert.

Guderne skal vide, at det ikke var med min gode vilje, vi fik SVM, og tiden har heller ikke gjort mig mere venligt stemt. Men SVM er i det mindste fri af og fra De Radikale, og det er fuldstændig ubegribeligt for mig, at de var lige ved at komme med - og det vel at mærke ikke længe efter deres dolkestød i ryggen på den poplære etparti-regering. Ufatteligt.

Men kunne vi så nu beslutte at holde dem udenfor regering, uanset hvad der sker? Ikke? På forhånd tak!

Nielsen, hvis Pia Dyhr vælter regeringen, kommer hun i box med de radikale, for hvad vil hun opnå ved det. ? Dyhr er i fokus nu i meningsmålinger, men ofte er hendes politik, flere penge, alle skal trives alle steder, men sådan er livet ikke. Man må selv deltage så godt man kan. Og vil man have, må man vise vejen til økonomien. Det har hun, mener jeg, svært ved at gøre realistisk.
Mette f har udelukkende lavet brede forlig, selv mht store Bededag . Jeg er ikke vild med SVM regeringen. Men det er det bedste p.t. alternativet er jo uhyggelig.t

Helle -
Netop der er ikke noget regeringsdueligt alternativ til den nuværende regering - Og med Olsen Dyhr er det efterhånden svært at få øje på hvad hun mener - Den ene dag er de Moderate at foretrække frem for de Radikale - og den anden dag er det en kommende ny regering “ denne gang “ skal gøre brug af et rødt flertal ? Det er da utroligt at hun bliver ved med at tale om det røde flertal ved forrige valg - og så have de radikale med i den ligning -