Annonce

Sammenbrud i kviklåns-forhandlinger: Radikale er uenige i regeringens renteloft

Kviklåns-aftale er udsat på ubestemt tid, fordi partier ikke kan blive enig om et loft over låneomkostninger
Siden november har erhvervsminister Simon Kollerup (S) forhandlet med Folketingets partier om en stærkere regulering af de omdiskuterede kviklån.

Det var ministerens håb, at forhandlingerne ville munde ud i et endeligt opgør med kviklånsfirmaernes skyhøje renter og “ublu forretningsmetoder”.

Men forhandlinger er tirsdag aften brudt sammen, og Simon Kollerup har aflyst alle møder og udsat forhandlingerne på ubestemt tid.

Vi ønsker stadig, at man skal kunne låne til en fryser og have mulighed for at betale lånet hurtigt tilbage

Årsagen er, at partierne ikke kan blive enige om et loft over kviklånsfirmernes årlige renteomkostninger - det såkaldte ÅOP-loft.

Regeringen havde foreslået et loft på 25 procent. Men De Radikale er mere på linje med de borgerlige partier, som alle ønsker et højere loft, og dermed ryger flertallet.

“Vi ønsker stadig, at man skal kunne låne til en fryser og have mulighed for at betale lånet hurtigt tilbage. Derfor er ÅOP på 25 procent i den lave ende. Jeg melder ikke noget konkret ÅOP-loft ud. Det er den samlede pakke, der er afgørende,” lyder begrundelsen fra Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe, til Ritzau.
 

Erhvervsminister: For mange lytter til låneudbyderne 

Ifølge erhvervsministeren er der aktuelt for mange i forhandlingerne, som lytter til  kviklånsbranchens anbefalinger.

“Partierne ligger for langt fra hinanden, og der er flere, der lytter til dem, der udbyder forbrugslån, end der er, som lytter til forbrugerne i denne sammenhæng,” siger ministeren til Jyllands-Posten.

SF er ifølge er finansordfører Lisbeth Bech Poulsen klar til at gå med på de 25 procent

Enhedslisten og SF har har ønsket et ÅOP-loft på 15 procent, men SF er ifølge er finansordfører Lisbeth Bech Poulsen klar til at gå med på de 25 procent, som regeringen foreslår.
 

Slagsmål på social medier

På de sociale medier fortsætter diskussion om, hvad der har fået De Radikale til at stille sig på bagben i forhandlingerne.

På Twitter undrer SF’s gruppeformand Jacob Mark sig over, at De Radikale er mod et ÅOP-loft, der ligger højere end de 20 procent, som Forbrugerrådet har anbefalet.

placeholder
Ifølge Katrine Robsøes svar til Jacob Mark, handler det om det “samlede pakke” og det “samlede opgør”. Og hun peger på, at “meget andet som fx reklameregulering også vigtigt”.
placeholder

Også tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted, er efter De Radikale på Twitter

placeholder

Regeringen er klar til at gå uden om støtteparti

Erhvervsminister Simon Kollerup er, ifølge Jyllands-Posten, klar til at se på, om det kan lade sig gøre at skabe et politisk flertal, der ikke nødvendigvis omfatter alle tre støttepartier.

Men foreløbig mener ministeren, at der er brug for “en tænkepause”.  

bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har anbefalet et loft på 50 procent

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de bakker op om et ÅOP-loft, men partierne er skeptiske overfor et loft på 25 procent.

Forbrugerrådet Tænk for anbefalet et renteloft over kviklånene 20 procent, mens bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har anbefalet et loft på 50 procent.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen - så ser vi at Radikale i virkeligheden er et borgerligt parti.

De Radikale er virkelig ikke nemme at holde af.

Nu lyder i altså lidt som enhedslisten i gamle dage, det sublime er det godes fjende.
Et renteloft på 50% er da langt bedre end intet renteloft. Især hvis det kunne give en bred aftale-
Nogle af de rædselshistorier om kviklån, man læser om er jo på 200 - 300 % i ÅOP

Jacob, er det ikke lidt under niveau at begrunde de radikales renteloft på 50% med at være et udtryk for det "sublime", medens S og de øvrige støttepartiers 25% er "enhedslisten i gamle dage". For mig at se er de to standpunkter udtryk for samme principielle holdning i en lidt mere eller mindre stram version,og det radikale rabalder er snarere en øvelse, der skal markere partiet som dyrt at komme i seng med end en egentlig principiel stillingtagen.
Desværre betyder R's næsehornsdiplomati, at ågerkarlene stadigt kan agere helt ubehersket.