Efter blå retræte: Regeringen har bred opbakning til loft over kviklånsrenter

DF og De Konservative har skiftet holdning og støtter nu loft over omkostningerne på kviklån.
Et bredt politisk flertal i Folketinget er klar til at indføre et loft over, hvor høje omkostninger forbrugerne kan betale for kviklån. Det skriver Børsen.

Flere partier har nemlig skiftet holdning til kviklån. Det vil regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) udnytte til at lave en bred politisk aftale.

Ministeren ser et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) som et oplagt værktøj.

”Vi tager et opgør med de kviklån, som med fuldstændigt ublu omkostninger og skruppelløse måde at drive forretning på fanger folk i en gældsspiral,” siger Simon Kollerup i en kommentar til Børsen.

Opgør var ventet

At regeringen tager et opgør med de såkaldte kviklån, var ventet. I hvert fald fremgår det af det forståelsespapir som Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten blev enige om forud for regeringsdannelsen.

Her står der følgende: ”En ny regering vil føre en aktiv og ambitiøs socialpolitik, og vil blandt andet fremlægge forslag, der: (…) igangsætter et opgør med de kviklån, som fanger mennesker i uoverskuelig gæld.”

Ligeså længe jeg kan huske, har hun kæmpet for et loft over ÅOP på de vanvittige kviklån

Hos SF glæder man sig alligevel over ministerens udmelding.

”Lisbeth Bech Poulsen må være en glad erhvervsordfører i dag. Ligeså længe jeg kan huske, har hun kæmpet for et loft over ÅOP på de vanvittige kviklån, der findes i det her land. I dag melder Simon Kollerup så, at regeringen også vil have et loft. Stærkt!” skriver gruppeformand Jakob Mark på Twitter.

placeholder

Blå partier har skiftet holdning

At der nu er bred opbakning til regeringens forslag, skyldes at flere af partierne i det, der tidligere hed blå blok, har skiftet holdning.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, fortæller, at partiet har skiftet holdning, fordi tidligere tiltag ikke har haft den ønskede effekt. Tidligere har partiet ellers ment, at politikerne ikke skulle blande sig i det.

”Som politikere skal vi ikke blande os direkte i folks lån. Det er et forhold mellem dem, der låner penge – og dem, der låner pengene ud,” sagde Hans Kristian Skibby sidste år til Netavisen Pio.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, understreger over for Børsen, at partiet traditionelt ikke er meget for at regulere.

Alligevel vil partiet have et loft, fordi lånene har 'uhensigtsmæssige påvirkninger for låntagerne'.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderede i begyndelse af året, at der var udstedt kviklån for mellem 600 og 800 millioner danske kroner. Det er en 20-dobling siden 2010, hvor der var kviklån for knap 40 millioner kroner.

Samme styrelse har i en rapport beskrevet, at det primært er unge og folk, der står uden for arbejdsmarkedet og har en dårlig privatøkonomi, som er målgruppen for kviklånene.

Kommentator: Svært at forsvare ågerkarle

At partierne i oppositionen skifter holdning, undrer ikke Politikens politiske kommentator Kristian Madsen.

”Godt træk. Tankevækkende at VK sadler om. Svært at se en oppositionspolitik baseret på et forsvar for ågerkarle,” skriver han i en kort kommentar på Twitter,

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce