SF-ordfører taler ud om spiseforstyrrelse: "Til sidst vejede jeg 40 kilo"

Anne Valentina Berthelsen fortæller åbenhjertigt om den spiseforstyrrelse, hun kæmpede med som ung.
Foto: Folketinget, Steen Brogaard
Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører og medlem af Folketinget for SF
Det er hårdt at være ung. Det kan de fleste nok skrive under på. Men for nogle kammer det over i sværere problemer. Det skete for Anne Valentina Berthelsen, da hun begyndte i gymnasiet.

Det skriver SF-ordføreren i et opslag på Facebook.

Ung og usikker 

”Årsagerne til at folk får en spiseforstyrrelse er meget forskellige, men for mig handlede det om kontrol,” skriver hun og fortsætter:

”Jeg var ung og usikker, og hele min verden blev vendt på hovedet efter 9. klasse.

Det skyldtes nok først og fremmest, at jeg fik en kæreste, som jeg i dag ville give mine forældre ret i ikke var det bedste selskab.”

Følelsen af kontrol

Usikkerheden medførte en række konflikter på hjemmefronten, og følelsen af manglende kontrol over skole, venner, familie ledte til, at hun udviklede anoreksi. For om hun spiste eller ej, det kunne hun selv kontrollere, skriver Anne Valentina Berthelsen.

”Når det blev fredag, måtte jeg spise én vindrue, og det samme lørdag og søndag. Men kun én, ellers fik jeg dårlig samvittighed. Og så gjaldt det i øvrigt bare om at sove det meste af dagen, så jeg ikke kunne mærke hvor sulten, jeg var,” fortæller hun i opslaget som i skrivende stund har 700 reaktioner.

Til sidst vejede Anne Valentina Berthelsen blot 40 kg.

placeholder

Opgør med børn og unges mistrivsel

Anne Valentina Berthelsen overvandt spiseforstyrrelsen med hjælp fra sin familie og sit netværk. Hun nåede dog at stifte bekendtskab med et system, som manglede ressourcer. Det vil hun og SF gøre noget ved:

”Derfor foreslår SF i dag et opgør med børn og unges mistrivsel og penge til både konkrete initiativer og en kommission, som skal undersøge problemet nærmere og finde løsninger.

Vi vil have 660 millioner kroner i 2023 voksende til 7 milliarder kroner årligt i 2030 til at sikre trivslen for vores børn og unge i alle aldre,” skriver Anne Valentine Berthelsen på Facebook.

Rosende ord og støtte  

Det åbenhjertige opslag på Facebook har fået både borgere og politikere til tasterne med rosende ord og støtteerklæringer.

”Tak for at dele din vigtige historie,” skriver Klaus Bondam, folketingskandidat for Radikale

”Så vigtigt! Vil kæmpe side om side med dig om det i Folketinget, hvis vi er der efter valget 

Jeg har gennem min tid som højskolelærer haft mange elever, især piger, med spiseforstyrrelse. Og de skjuler det netop lidt for godt ofte. Det kræver tid og opmærksomhed fra fagfolk at komme ind til”, skriver Peter Westermann, regionsrådsmedlem og folketingskandidat for SF.

”Hvor er du bare vildt sej, Anne,” skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Psykisk sygdom er for de flestes vedkommende arvelig, derfor burde personer, som lider af den sygdom, måske overveje om de ikke burde undlade at få børn, som har en risiko for at komme til at lide af den samme sygdom som deres forældre og en sygdom som deres forældre har lidt under i deres opvækst.

Psykisk syge er udelukket fra politiet, Forsvaret, lokomotivførerstillinger og andre betroede stillinger, der kræver høj sikkerhed. Måske man også skulle udelukke dem fra Christiansborg?

Annonce