Annonce

Skærpet prisovervågning og Pind bliver formand

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) igangsætter skærpet prisovervågning.

Jens Rohde dropper Kristendemokraterne. Udlændinge- og integrationsminister betegner forslag fra kommission om forbud mod tørklæder i grundskolen som "modigt". Og så bliver tidligere justitsminister Søren Pind formand for et nyt medieansvarsudvalg.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Kollerup igangsætter skærpet prisovervågning

På baggrund af den høje inflation vil erhvervsminister Simon Kollerup (S), som ansvarlig minister for konkurrence- og forbrugerområdet, gå prisstigningerne på bl.a. dagligvarer efter i sømmene.

Ruslands invasion af Ukraine har skabt uro på verdensmarkedet, og det betyder, at priserne på mange varer stiger. De stigende priser kan mærkes på pengepungen ude i de danske hjem, når der handles ind til aftensmaden eller bilen tankes. Og derfor har mange danskere været nødt til at lægge hverdagen om.

Erhvervsminister Simon Kollerup sætter derfor nu gang i en skærpet prisovervågning med fokus på prisstigningerne på de varer, som er vigtige i forbrugernes hverdag.

Erhvervsministeren vil også invitere repræsentanter fra forbruger- og erhvervsorganisationer til at deltage i Regeringen og Forbrugernes Forum for Forbrugerpriser. Forummet, der som udgangspunkt mødes ugentligt, vil holde øje med prisudviklingen, og om der er et grundlag for handling.

”Priserne er på himmelflugt. Og det kan mærkes på pengepungen, når vi putter varer i kurven og sætter en vask over. De meget høje priser har tvunget mange familier til at lægge deres hverdag helt om for overhovedet at kunne få råd til de helt basale nødvendigheder. Derfor skal vi simpelthen have set prisstigningerne grundigt efter i sømmene.”

“Vi aktiverer nu et omfattende pristjek af prisstigninger på energi f.eks. el og på dagligvarer som f.eks. smør og æg, så vi kan få eventuelle urimeligheder for forbrugerne frem i lyset,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Den skærpede prisovervågning gennemføres af Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

 

Jens Rohde dropper Kristendemokraterne

Jens Rohde dropper torsdag Kristendemokraterne. Dermed står Kristendemokraterne uden repræsentation i Folketinget.

På falderebet lægger Rohde ikke skjul på, at der har været uenigheder mellem ham og Kristendemokraterne.

“Det er velkendt, at der er områder, hvor vi står noget forskelligt. Det er ikke mindst på abort og homoseksuelles rettigheder,” siger Rohde til Ritzau ifølge Politiken.

Rohde mener også, at Kristendemokraterne ikke har forstået at agere som midterparti, når man “bevidstløst peger på en blå statsminister.”

Jens Rohde var i mange år medlem af Folketinget for Venstre, siden blev han radikal i en årrække. Rohde meldte sig ud af De Radikale februar sidste år. Fra april samme år repræsenterede han Kristendemokraterne på tinge.

Rohde forlader politik senest når valget udskrives, men vil pt. ikke røbe nærmere om næste kapitel i sit liv.

 

Minister om forslag om forbud mod tørklæder: “Modigt forslag”

‘Kommissionen for den glemte kvindekamp’, der blev nedsat af regeringen i januar, fremlagde sin anbefalinger onsdag.

Blandt anbefalingerne fra kommissionen er et forbud mod tørklæder i grundskolen. Kommissionen finder, at unge piger, der går med tørklæde mod deres vilje, er et stort problem, som samfundet bør gribe ind over for.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er klar til at se nærmere på forslaget, som han betegner som “modigt”.

“Jeg synes, det er et modigt forslag, men vi skal også have styr på det rent juridiske i forhold til eksempelvis Grundloven. Men kommissionen peger på et problem, så nu skal vi se på fremadrettet, om man kan gøre det til virkelighed,” siger han til Berlingske.

Kaare Dybvad Bek ønsker nu en juridisk vurdering fra Justitsministeriet, før han går videre med forslaget:

“Hvis der kan laves en simpel model, der ikke skaber andre problemer, synes jeg, det er en supergod idé,” siger han til avisen.

 

Søren Pind formand for nyt medieansvarsudvalg

Som en del af udmøntningen af medieaftalen fra maj 2022 nedsætter kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S) et bredt sammensat udvalg, som skal undersøge, hvordan ansvarssystemet for medierne kan styrkes.

Formand for medieansvarsudvalget bliver tidligere justitsminister og V-veteran, Søren Pind.

Om baggrunden for nedsættelsen af udvalget skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse:

“Medierne spiller en afgørende rolle i at understøtte borgernes demokratiske deltagelse og kontrollere magtudøvelsen i samfundet. Mediebranchens rolle i demokratiet stiller samtidig krav om ansvarlig nyhedsformidling og bidrag til den demokratiske samtale. Ikke mindst i lyset af en ny digital medievirkelighed, der har øget hastigheden og konkurrencen om nyhederne og læserne.”

“Samtidig kan historier i pressen have store konsekvenser for borgere og virksomheder. For de udsatte parter kan det være svært at tage til genmæle – ikke mindst når historierne med rekordhastighed spredes via sociale medier og andre digitale platforme. Selvom medierne sletter urigtige historier, lever de videre digitalt, og selvom nye nuancer kommer frem, er det den første overskrift, der står tilbage for eftertiden. Det kan udfordre tilliden til medierne og borgernes retssikkerhed.”

Medieansvarsudvalget skal også se på hvordan Pressenævnets rolle skal se ud i fremtiden, og hvordan der kan etableres en medieombudsmand, som selv kan tage sager op og bidrage til den offentlige debat.

Udvalget skal desuden undersøge, hvordan bloggere og influencere i højere grad kan stilles til ansvar for det indhold, de publicerer og viderebringer. Og så skal udvalget se på, hvordan borgere, der udsættes for digitale ærekrænkelser, kan sikres en lettere og mere smidig adgang til genoprejsning og eventuel godtgørelse.

”Medierne spiller en fuldstændig afgørende rolle for vores demokrati. Men mediebilledet har udviklet sig radikalt de senere år – det går meget stærkt på nettet og på de sociale medier. Og nogle gange går det også for stærkt. Det kan få konsekvenser for borgernes retssikkerhed og svække tilliden til medierne,” siger Ane Halsboe Jørgensen og fortsætter:

“Vi har også en masse aktører i mediebilledet som for eksempel influencere, som har en meget stor rækkevidde, men som i dag i høj grad står uden for det ansvarssystem, som gælder for de etablerede medier.”

“Derfor har regeringen og partierne bag medieaftalen taget initiativ til at opdatere rammerne for mediernes ansvar, så de passer til den digitale virkelighed. Det er afgørende, at mediebranchen, der til daglig har dilemmaerne tæt inde på livet, selv tager ansvar for at komme med nogle anbefalinger og formulere løsninger.”

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Minister om forslag om forbud mod tørklæder: “Modigt forslag”

gid forslaget bliver til virkelighed
.

Hvem overtager Jens Rohde's mandat i folketinget?

Det er der ingen der gør, for han fortsætter i folketinget (som løsgønger) til der bliver udskrevet valg, som der står i artiklen.

God ide med Søren Pind som formand. Han er snart en af de få normale V folk, der er til at holde ud at høre på.