Smid nu fløjlshandskerne: 6 forslag mod skattely

Skattelyene truer med at underminere den danske samfundsmodel. Vi skal bekæmpe den grådighed og kynisme, der gennemsyrer store dele af finanseliten.
5 milliarder kroner. Så mange penge går den danske statskasse hvert år glip af, fordi en række kyniske virksomheder og privatpersoner sender penge i skattely. Penge, der ellers skulle have været brugt til investeringer i velfærd eller social tryghed. Velfærdssamfundets rettigheder er bygget på et fundament af fælles og individuelle pligter – herunder skattebetaling. Pligter, som finansspekulanterne blæser på.

Finanselitens kolde kalkule
Og tag ikke fejl: Det er ikke den almindelige danske lønmodtager, der sender sine penge til Bahamas, Luxembourg eller Caymanøerne. Det er de velpolstrede virksomheder, de multinationale selskaber og de suverænt rigeste finansfyrster. Skatteunddragerne snylter på velfærdssamfundet og nasser på fællesskabet.

Fløjlshandskerne skal af.

Skattelyene truer med at underminere den danske samfundsmodel, hvis ikke vi snart tager hårdt fat om nældens rod: Vi skal bekæmpe den grådighed og kynisme, der gennemsyrer store dele af finanseliten. Fløjlshandskerne skal af. Selvfølgelig over for skatteunddragerne – men også over for de institutter, der faciliterer skatteflugten.

Seks forslag til bekæmpelse af skatteunddragelse
Regeringen skal med andre ord i gang med det samme. Ellers risikerer Danmark at tabe kampen til en flok spekulative finanskapitalister. Her er seks konkrete forslag til, hvor regeringen kan starte:

1. Styrk SKAT’s indsatser mod skattely
Skattemyndighedernes indsatser mod skattely har allerede fået et millionløft siden Panama-skandalen. Men der er brug for endnu flere ressourcer, hvis kampen mod skattely skal være mere effektiv.

2. Indfør rådgiveransvar og erstatningskrav
Private rådgivere, som konsekvent og systematisk hjælper deres kunder til at unddrage statskassen, skal straffes. Derudover skal der indføres erstatningskrav til virksomheder, der medvirker til at skabe lyssky skattelykonstruktioner.

3. Indfør faciliteringsansvar
Banker og finansinstitutter, der ikke videregiver informationerne til SKAT, når deres kunder overfører penge til konti i skattelylande, skal stå til ansvar for den skat, deres kunder unddrager statskassen.

4. Fratag skattelybankerne banklicensen
Hvis en bank systematisk hjælper dens kunder med at sende penge i skattely, skal den fratages retten til at drive bank.

5. Hæv straffen for skatteunddragelse
Når rigmænd sender millioner i skattely, er det på baggrund af en kynisk og simpel kalkule: Hvis straffen er for slap, kan det sagtens betale sig. Kynikerne skal straffes hårdt – Og markant hårdere end i dag.

6. Bekæmp skattely gennem EU
Sortlist skattelylandene og indfør økonomiske sanktioner mod lande, der nægter at samarbejde om skatteoplysninger – Både i og uden for EU.

Mads Hvidbjerg Kristensen, Hovedbestyrelsesmedlem, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

 

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Hvidbjerg er medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


placeholder

Annonce