Annonce

Spansk venstrefløj sejrer til lokalvalg

Spanierne har straffet det konservative regeringsparti ved søndagens lokalvalg, hvor venstrefløjen triumferer. Det kan meget vel være et varsel om, hvad der sker til parlamentsvalget i efteråret.
Spaniens traditionelle to-parti-system er i opbrud. Det er tydeligt efter søndagens kommunal- og regionsvalg, hvor de konservative går tilbage med samlet set 10 procent af stemmerne, mens socialisterne indkasserer en mindre tilbagegang på et par procent. Partierne er dog fortsat de to største.

Spaniernes stemmeafgivning i søndags kan ifølge flere iagttagere opfattes som et forvarsel til det parlamentsvalg, som skal afholdes til efteråret

Svækkelsen af de to historisk regerende partier skyldes den nye venstrefløjsbevægelse PODEMOS. Bevægelsen har fået kanonvalg i de regioner, hvor den stillede op. Eksempelvis har partiet fået 18 procent af stemmerne i Madrid-regionen og 20 procent i regionen Aragón. Samtidig har det nyere centrumliberale parti Ciudadanos fået cirka 7 procent af stemmerne på landsplan.

De to store presses af de små
Lokalvalgene understreger dermed en tendens, som begyndte ved EU-valget sidste år, da de to traditionelle partier fik en stor vælgerlussing og PODEMOS fik 8 procent af stemmerne. I landsdækkende målinger står PODEMOS i dag til mellem 20 og 25 procent og Ciudadanos til 15 procent. Spaniernes stemmeafgivning i søndags kan ifølge flere iagttagere opfattes som et forvarsel til det parlamentsvalg, som skal afholdes til efteråret.

Vælgerne har altså vendt de traditionelle partier ryggen i protest mod den førte krisepolitik, den høje arbejdsløshed og en række korruptionsskandaler. Selv om de spanske socialister også oplever tilbagegang, kan deres resultater mange steder alligevel veksles til indflydelse i et samarbejde med PODEMOS. Det samme kan blive situationen på landsplan, når der er parlamentsvalg til efteråret, og dermed kan den nuværende konservative regering være på vej ud af ministerkontorerne i Madrid.

Selv om de spanske socialister også oplever tilbagegang, kan deres resultater mange steder alligevel veksles til indflydelse i et samarbejde med PODEMOS

Magtskifte i Madrid efter 20 års blåt styre
PODEMOS-bevægelsen har ikke selv opstillet kandidater til kommunalvalgene. I stedet har bevægelsen støttet andre venstreorienterede lister. Det var blandt andet tilfældet i Madrid, hvor den nye, venstreorienterede liste AhoraMadrid stormede ind og fik 20 ud af 57 mandater.

Sammen med socialistpartiet, som gik fra 15 til 9 mandater, kan AhoraMadrid erobre magten fra de konservative. Det konservative parti PP måtte nemlig nøjes med 21 mandater. Det er en tilbagegang på 10 mandater, som altså betyder, at partiet mistede sit absolutte flertal. Madrid har været konservativt styret i over 20 år.

Billedet er cirka det samme i Spaniens næststørste by, Barcelona. Her er det lykkedes folkebevægelsen Barcelona en Comú, Barcelona i fællesskab, at blive største parti med 11 ud af 41 pladser. Bevægelsen bakkes op af PODEMOS og har slået det regerende borgerlige separatistparti CiU.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet