Spanske socialdemokrater vandt stor sejr

Spansk regeringsleder kan formentlig fortsætte efter at de søndag atter blev Spaniens største parti.
De regerende spanske socialdemokrater (PSOE) og premierminister Pedro Sanchez vandt søndagens valg i Spanien.

PSOE fik stor fremgang, men ikke helt stemmer nok til at sikre sig et flertal til at regere landet. Derfor skal de spanske politikere nu igen ud i komplicerede regeringsforhandlinger.

Efter valget er det politiske landskab mere splittet, og et stærkt højreorienteret parti er kommet ind i parlamentet. Desuden har mange regionale partier, herunder catalanske og baskiske separatister, fået plads. Ikke færre end 15 forskellige partier og lister har fået plads i Congreso de los Diputados, som det spanske underhus hedder.

Dermed synes der være lagt op til endnu en periode med politisk ustabilitet i Spanien, og problemerne med de catalonske separatister er heller ikke forsvundet.

Sanchez' socialdemokrater bliver med 123 pladser ud af de 350 afhængig af alliancer med skeptiske eller direkte fjendtligt indstillede rivaler.

"Fremtiden har vundet og fortiden har tabt," sagde han søndag aften til jublende tilhængere i Madrid. Vælgerne har dermed belønnet premierministeren, der i løbet af sin korte tid ved magten har han hævet mindstelønnen, udnævnt en regering med et flertal af kvinder og lovet at stramme landets voldtægtslovgivning, og indføre samtykke for sex.

Valgresultatet på 28,7 procent af stemmerne, er en markant genrejsning for PSOE, som ved valget i 2015 kun fik 22,0 procent af stemmerne og mange frygtede, at partiets risikerede at bryde helt sammen, som det er sket for socialdemokrater i Grækenland, Frankrig og Holland.   

Konservativ nedsmeltning

Valgets store taber er det konservative parti Partido Popular, som kun har fået 66 pladser i det nye parlament mod 137 hidtil. Det var partiets dårligste resultat i 30 år. Et nyt højrefløjsparti, Vox, kommer i parlamentet med 24 mandater.

Pedro Sanchez og PSOE kom til magten i juni. Det var efter at have afsat den konservative Mariano Rajoy i en mistillidsafstemning, som fulgte efter adskillige korruptionsskandaler.

Pedro Sanchez står nu over for vanskelige regeringsforhandlinger med blandt andet det venstreorienterede parti Podemos og mindre separatistiske grupper fra Catalonien, hvilket han også har gjort i de seneste ti måneder.

Valgdeltagelsen blev på hele 75,8 procent, det højeste i årevis, og hele 9 procentpoint mere end valget i 2016.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce