Stop velfærdsmassakren

En lang valgkamp er ved at rinde ud. Nu skal politikerne levere på deres løfter og stoppe den politiske mishandling af vores velfærd
 

Kampen om vælgernes gunst er nu ved at rinde ud - spændingen er snart ved at være udløst. Valgløfterne har fløjet rundt i luften de sidste mange uger. Men hvem vinder valget i dag - hvem løber med nøglen til statsministeriet?

Uanset hvem, der vinder valget, så ikke bare bør, men skal den nye regering prioritere velfærdsdagsordenen.

De stramme økonomiske styringsværktøjer, der holder kommuner og regioner i en spændetrøje, som ikke en gang Pippi Langstrømpe ville kunne bryde ud af

Der har været rigtig mange flotte valgtaler og velfærdsløfter, men der skal handling bag ordene.

En af handlingerne bør absolut være at få afskaffet alle de stramme økonomiske styringsværktøjer, der holder kommuner og regioner i en spændetrøje, som ikke en gang Pippi Langstrømpe ville kunne bryde ud af.

Slut med velfærdsmassakren

De stramme styringsværktøjer er selvfølgelig velfærdsmassakren - også kaldet Budgetloven - og alle de ”smarte programmer og bidrag”, såsom Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet (MEP). De tvinger hvert år kommunerne til at spare yderligere én million kroner årligt.

Nu skal en ny regering føre det ud i livet – og ikke blot lade det blive endnu et tomt valgløfte

Og Regioner tvinges til at omprioritere midler fra et sted til et andet, bare for at få budgettet til at hænge sammen, så der også er råd til de stigende medicinudgifter.

Til en valgdebat hos fagforbundet FOA var der et flertal blandt de repræsenterede partier, der ville afskaffe budgetloven. Nu skal en ny regering føre det ud i livet – og ikke blot lade det blive endnu et tomt valgløfte.
 

Stop politisk mishandling

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, hvor meget den førte økonomiske politik har slagtet antallet af visiterede hjemmehjælpstimer, så det ligger på det laveste niveau længe - samtidig med det har vi hørt valgtaler om, hvor godt det går i Danmark.

Ja, det går tydeligvis ikke godt for alle danske borgere. For mange borgere minder det mest om, at de bliver udsat for politisk mishandling. Det er ikke kun de plejekrævende ældre, som er blevet fuldstændigt mishandlet politisk.

Det sikkerhedsnet, der skal gribe dem, er så fyldt med huller, at ingen bliver grebet

Det er vores børn i daginstitutioner og skoler, de psykisk syge og de ledige, der er røget ud af arbejdsmarkedet - enten ved fyringer eller fordi de er blevet nedslidte - også.
 

Spørgsmålet til én million kroner

Det sikkerhedsnet, der skal gribe dem, er så fyldt med huller, at ingen bliver grebet, men de slår sig yderligere i det uønskede fald.

Når normeringerne i daginstitutionerne, behandlingen på sygehusene og antallet af social- og sundhedsansatte forringes, går det ikke kun ud over børnene, de ældre og de syge. Det går ud over medarbejderne, som hver dag går hjem med en fornemmelse af ikke at have givet den omsorg, pleje eller behandling, som deres faglighed ellers burde sikre.

Det er egentligt ikke så svært at sikre en velfærd i verdens klasse

Danmarks nye regering skal sikre at stoppe den politiske mishandling af vores fælles velfærd – ikke med ord, men med handling.

Budgetloven skal fjernes, før kan der ikke komme handling bag alle velfærdsløfterne og diverse velfærdslove.

Det er egentligt ikke så svært at sikre en velfærd i verdens klasse. Så spørgsmålet til én million kroner er vel; Kan Danmarks nye regering sikre et løft til vores fælles velfærd?

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


placeholder

Kommentarer

Det kræver jo, at Mette Frederiksen vedgår fordums synder. Og det ligger det tungt med. Specielt med tanke på jobcentrenes hærgen!

Annonce