Annonce

Svensk statsminister får flertal og fortsat tvivl om sundhedsøkonomien

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Dagen efter dagen efter præsentationen af regeringens store strukturreform er det stadig sundheden, der står i centrum.

Regeringen høster større opbakning for deres udspil til at skaffe flere sygeplejersker, læger og sosu'er, mens de fortsat modtager massiv kritik for de økonomiske rammer i selve sundhedsreformen.

Flertal for svensk regeringsleder

115 parlamentarikere stemte ja til socialdemokraten Stafan Löfven som regeringsleder, mens 153 stemte nej, og 77 afstod fra at stemme. I Sverige kræver det mindst 175 stemmer, hvis en statsministerkandidat skal forkastes, hvorfor Stefan Löfven nu kan fortsætte på posten.

Centerpartiet, De Liberale og Venstrepartiet afstod alle fra at stemme, da Rigsdagen for tredje gang siden valget i september 2018 forsøgte at finde en statsminister. De mange ikke-stemmer gjorde det muligt for Löfven at opnå den nødvendige opbakning.

Men det samtidig bliver den nye regering bestående afSocialdemokraterne og Miljøpartiet uhyre skrøbelig.

Venstrepartiet rasler allerede nu med sablen i forhold til et eventuelt mistillidsvotum i sagen om liberalisering af lejeloven, mens Centerpartiet erklærer, at de udelukkende bakker op om Löfven for at holde Sverigedemokraterne ude.

Selvom glæden kan blive kort, så var den alligevel stor hos de svenske socialdemokrater:

placeholder

Sundhedsreform skal finansieres med 1,5 milliarder i besparelser

De tæv som regerigens igår fik for økonomien i sundhedsudspillet stopper langt fra idag. Mens en førende sundhedsekspert har betegnet regeringens udspil for ”tryllestavsøkonomi”, så var det i dag Socialdemokratiet, der gjort opmærksom på at de såkaldt ’nye penge’ ikke er helt så 'nye' endda.

Det der skulle være en gaveregn med 6 milliarder nye kroner, dækker dels over genbrug fra blandt andet finanslovensaftalen for 2019 og dels over 1,5 milliarder i de kommende besparelser. Der er altså tale om besparelser, som skal finansiere regeringens den nye strukturreform.

”Finansministeren har travlt med at tale sort, men fakta er, at sundhedsreformen forudsætter, at der skal spares 1,5 milliarder kroner på nogen af de politik-områder, som regionerne laver i dag, men som nogen andre skal udføre i fremtiden”, sådan lyder det fra Socialdemokratiets Finansordfører Benny Engelbrecht.

Besparelserne hentes på nogle af opgaver som regionerne indtil videre har haft ansvaret for. Det drejer sig ikke mindst om kollektiv transport, men også miljø-, handicap og planlægningsopgaver. Det betyder ifølge Socialdemorkatiets Finansordfører at kommunerne kan ende med at sidde tilbage med sorteper.

Læs hele historien hos Netavisen Pio.

Opbakning til Regeringens sundhedsrekruttering

Som supplement til regeringens nye strukturreform, hvor regionerne skal lade livet, så har regeringen i dag præsenteret det nye udspil: 'Flere hænder og større arbejdsglæde'. Det skal skaffe flere læger, sygeplejersker og sosu'er til hospitalerne.

Der er "ingen trylleløsninger", lød det fra ministeren, der lægger op til drøftelser med områdets parter for sammen at finde nye løsninger.

Udspillet kommer i forlængelse af regeringens udspil til en sundhedsreform, som blev præsenteret onsdag. Her kom det blandt andet frem, at regeringen vil oprette 160 ekstra uddannelsesstillinger i løbet af 2019 og 2020.

Derudover vil den tilføre 100 flere ydernumre, der vil give flere praktiserende læger og speciallæger mulighed for at starte en praksis. Og så vil regeringen uddanne 600 flere sygeplejersker fra 2019-2022.

De udmeldinger skabte positive reaktioner hos både læger og sygeplejersker. Fra formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen lyder det: "Vi er glade for, at regeringen tager fat på at løse de store problemer, der er med personalemangel og dårligt arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet". Men også for dette udspil bliver der stillet spørgsmålstegn ved finansieringen: 

placeholder

Ni nye danskere trykkede hånd med Støjberg

”Det er en helt særlig dag”, sagde Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der fortalte de ni kommende danske statsborgere, at de som deltagere i den første grundlovsceremoni var en del af danmarkshistorien.

Håndtryksseancen fandt sted i går eftermiddags på Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads i København. Den var det stærkt omdiskuterede resultatet af den nye indfødsretsaftale, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik 29. juni 2018. Den aftale betyder at en ansøger om statsborgerskab fremover skal deltage i en grundlovsceremoni, hvis vedkommende ønsker at blive dansk statsborger.

placeholder


Både Kulturminister Mette Bock og Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg var begejstrede for dagen, mens andre i Venstrebagland hurtigere kunne få armene ned.

Venstres borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen har overfor Danmarks Radio kritiseret håndtryksseancen for at være udtryk for overmagt: ”Giver man ikke håndtryk, får man ikke statsborgerskab, og man risikerer ikke at måtte opholde sig i landet. Derfor er det for mig at se en form for demonstration af overmagt”.

Politiken skrev malende om sagen.

Tillykke med 60 års fødselsdagen!

Stort tillykke til hele SF, der varmer op til et brag af en 60 års fødselsdag, som i bliver fejret i morgen på Arbejdermuseet i København. Netavisen Pio har i den festlige anledning lavet en oversigt over de mange begivenheder, som det rød-grønne venstrefløjsparti i morgen kan fejre. Læs oversigten her.

Og så blev det en DÅRLIG DAG for Milena Penkowa, der har fået byrettens ord for, at det var iorden at Købenahvns Universitet tog doktorgraden fra hende i 2017, mens det var en GOD DAG for Mikkel Hansen og det danske herrelandshold, der kunne hvile sig ovenpå en overbevisende sejr over Norge.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet