Tidl. SF-profil: Folketingsmedlem var kendt som ”en gammel gris”

Kvindelige folketingspolitikere hævder at kende til – eller selv at have oplevet - tilfælde med seksuelle krænkelser på Christiansborg
Foto: Colourbox
Grænseoverskridende adfærd, sexisme og sexchikane. Det er ikke bare, som det senest er kommet frem, et problem i skuespil- og mediebranchen. Det er det også på Christiansborg.

Både De Radikales ligestillingsordfører Samira Nawa og SF’s forhenværende ligestillingsordfører, Özlem Cekic, hævder således at kende til – eller selv at have oplevet - tilfælde med seksuelle krænkelser på Christiansborg.

Özlem Cekic, der i dag er forfatter og foredragsholder, skriver således i et debatindlæg i Ekstra Bladet, at nok kom hun – ligesom alle andre – til de sociale arrangementer. Men det daværende folketingsmedlem gik hjem, når ”folk blev fulde og ville kysse og kramme.”

Undskyld, jeg glemte du var muslim

 

”Jeg gad ikke de seksualiserede snakke, som der er mange af i politik,” skriver Özlem Cekic. ”F.eks. kan jeg huske, da en minister sagde, at den farve var flot til mig og begyndte at tage lidt om mig. Da jeg bad ham om at lade være med at røre ved mig, sagde han: 'Undskyld, jeg glemte du var muslim,' som om det havde været mere acceptabel, hvis jeg ikke var det.”

Hurtige hænder

I starten troede Özlem Cekic, der var mellem af Folketinget i perioden fra 2007 og til 15, at det var hende, der var et problem med. Måske mente de mandlige politikere, at hendes udseende var det eneste, der var at rose? Måske opførte hun sig anderledes, end man burde i de politiske debatter?

Ham skulle man gøre alt for at ikke kramme

”Men når jeg snakkede med andre kvinder, gik det op for mig, at jeg langt fra var den eneste, der mødte den slags kommentarer,” skriver Özlem Cekic. ”Eksempelvis var der et folketingsmedlem, som var kendt for at være en 'gammel gris'. Ham skulle man gøre alt for at ikke kramme. Hans hænder bevægede sig altid med lynets hastighed ned på ens balder, hvis man ikke var hurtig nok til at reagere.” 

Rådden kultur

Senest har De Radikales ligestillingsordfører Samira Nawa opfordret til et opgør med, hvad hun kalder ”den rådne kultur” på Christiansborg, hvor der også har været flere tilfælde af sexchikane.

Opfordringen kommer, efter Samira Nawa er blevet kritiseret for have sagt, at hvis De Radikale havde haft noget at skulle have sagt, så var Jeppe Kofod (S) aldrig blevet udenrigsminister. Årsag: Jeppe Kofod havde i 2008 sex med en pige, der var 15 år, ved en fest i Socialdemokratisk Ungdom (DSU).

"Det er klassisk MeToo,” har Samira Nawa forklaret B.T. ”Der er en, der sidder på magten, og en, der er meget yngre."

Et urimeligt personangreb på udenrigsministeren

Udtalelsen er efterfølgende blevet kritiseret af flere folketingsmedlemmer – herunder blandt andre Frie Grønnes Uffe Elbæk, Dansk Folkepartis  Søren Espersen samt Socialdemokratiets Jesper Petersen. Sidstnævnte har kaldt det for ”et urimeligt personangreb på udenrigsministeren”.

Forsøgt udskammet

Men Samira Nawa skriver på Facebook, at hun er blevet forsøgt udskammet. Ikke bare af tilfældige mænd, der finder vej til hendes indbakke.

”Men også af Uffe Elbæk, Søren Espersen, Jesper Petersen og Lars Aslan (Lars Aslan Rasmussen, Socialdemokratiets ligestillingsordfører, red.),” skriver De Radikales ligestillingsordfører. ”For ifølge dem er det mig, der er galt afmarcheret. Og de forsøger at tegne et billede af mig som en, der bruger det som “afsæt for selv at komme i avisen”. De skriver, at jeg skulle have begået en “svinestreg” og har været “usmagelig”, “urimelig” og “under bæltestedet”. Men ved i hvad? Det rager mig en papand.”

placeholder

Samira Nawa har nemlig været i kontakt med ”nuværende og tidligere kvindelige ansatte, folketingsmedlemmer og journalister på Christiansborg.”

Upassende bemærkninger, gramserier og overgreb

”Kvinder som har bedt mig stå fast, selvom jeg kommer i modvind,” skriver ligestillingsordføreren. ”Kvinder som har takket mig for at levere no-nonsens svar i stedet for at dukke mig. Og kvinder, som har berettet om konkrete sager med upassende bemærkninger, gramserier og overgreb. En helt igennem rådden kultur. Og fandeme nej om jeg skal være endnu en politiker, der dækker over den råddenskab.”

Ifølge Samira Nawa er hun blevet valgt til Folketinget for at gøre en forskel.

”Og jeg vil ikke finde mig i at blive miskrediteret, når jeg åbner munden og påpeger det åbenlyse,” skriver ligestillingsordføreren. ”Opgøret i mediebranchen er tiltrængt. Men det er desværre ikke den eneste branche. Politik og Christiansborg går ikke fri. Vi må gøre op mod krænkelseskulturen en gang for alle. For nok er nok!”

En ud af 10

I 2019 afslørede en spørgeskemaundersøgelse fra A4 Medier, at en ud af 10 folketingspolitikere havde oplevet verbal seksuel chikane. Det drejede sig om sjofle bemærkninger, der havde haft en seksuel undertone.

Til sammenligning viste tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at knap fire procent af den danske befolkning havde været udsat for sexchikane på arbejdspladsen.

En kvindelig Venstre-politiker, der ønskede at være anonym, havde ligeledes oplevet verbal sexchikane på Christiansborg.

Jeg havde nogle gode ben i de nylonstrømper, jeg havde på

 

"Jeg fik at vide, at jeg havde nogle gode ben i de nylonstrømper, jeg havde på,” forklarede hun dengang. ”I en overgang derefter tænkte jeg lige over, hvilke nylonstrømper jeg ville tage på.”

Truede med at ødelægge karrie

701 kvinder har underskrevet et støttebrev til tv-værten Sofie Linde, efter at hun fornylig brugte sin taletid som vært ved "Zulu Comedy Galla" til at sætte fokus på sexisme og manglende ligestilling i mediebranchen.

Her fremhævede den nu 30-årige Sofie Linde et eksempel fra en julefrokost, da hun var 18 år og netop begyndt at arbejde på Danmarks Radio (DR).

Hvis du ikke går med ud og sutter min pik

"Den her store tv-kanon kommer op til mig, tager fat i min arm og siger til mig: Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere."

Svaret blev et nej, og nu har andre kvinder i branchen bakket hende op.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Frem med navnene, det er den eneste måde, at stoppe det på!!!!!

Jeppe Kofod!

Det er trist, at Samira forsøges at blive udskammet. Hun har en væsentlig pointe i, at Jeppe Kofoed begik noget utilstedeligt, da han som 34-årig forførte en 15-årig ved en fest.
I USA er en kendt instruktør anklaget og fængslet for sexuelt misbrug af kvinder år tilbage. Jeppe Kofoed fik vist blot en irettesættelse og forsvandt fra mediernes søgelys i en periode. Man må håbe, at han har lært af sine fejltagelser og holder sig i ro, når kvinder passerer forbi.

Han blev genopstillet fjorten dage efter!
Kalder du det at forsvinde?
Men selvfølgelig er der ingen moral og etik i Socialdemokratiet!

Selvfølgelig kan man ikke afvise at der findes gamle grise på Borgen. MEN hvis vore kvindelige folketingsmedlemmer er så skrøbelige, at de ikke kan sætte sig i respekt, burde de ikke være i politik.
De virker ærlig talt, som nogle der mangler lidt medieopmærksomhed.

Sexisme og chikane er en del af en old school magtadfærd som nedgør og underminerer kvinder og understøtter mænds selvbilleder som beherskere med retten til at sige og gøre hvad de vil. Det holder først op, når vi siger nej og står frem. Og bakker op når andre kvinder gør det samme.

Annonce