Annonce

Top 5: Søren Gades skeletter i skabet

Søren Gades comeback i dansk politik er blevet varmt modtaget af hans partifæller i Venstre, men den tidligere forsvarsminister har en række skeletter i skabet fra sin embedsperiode.
Søren Gade er blevet fremhævet og rost, som var han sendt fra himlen for at redde Venstre.

Men midt i euforien over Søren Gade kan man godt glemme, hvorfor han stoppede i dansk politik. Fra 2004 til 2010 var han forsvarsminister, og perioden var præget skandalesager i Forsvaret med både vildledning og forkerte oplysninger, lækage og den særligt kendte jægerbog. Vi bringer her et udvalg af de fem værste sager. 

1) Tortur-sagen: Vildleder Folketinget
I slutningen af 2011 kommer Gade under mistanke for at have skjult viden om tortur i det irakiske fængsel Al-Makil, som danske soldater i området omkring byen Basra kunne udlevere fanger til. Den viden var afgørende for, om irakiske fanger risikerede tortur, når dansk militær udleverede dem til irakisk politi. Folketinget er blevet vildledt mindst 13 gange af bl.a. Søren Gade i denne sag.

I 2006 fremlægger Søren Gade en opgørelse for Folketinget. Den siger, at de danske styrker i Irak har taget 195 personer til fange. Men ifølge forsvarschefen er tallet mindst 500.

Sagen er den, at Forsvarsministeriet i 2004 modtager en rapport, der dokumenterer tortur, bl.a. at de irakiske fanger er "blevet slået med kabellignende genstand", har "fået flere kindtænder knust", er blevet "brændt med cigaretter på fødderne" og har "fået elektriske stød". Men da Folketingets forsvarsudvalg får rapporten senere på året, er alt hvad der omhandler tortur blevet streget over.

2) Fange-sagen: Oplyser forkerte tal til Folketinget
I 2006 fremlægger Søren Gade en opgørelse for Folketinget. Den siger, at de danske styrker i Irak har taget 195 personer til fange. Men ifølge forsvarschefen er tallet mindst 500. Ifølge et notat, som dukkede op i 2012, dikterede Hærens Operative Kommandos daværende chef, Poul Kiærskou, at medarbejderne skulle skrive, at fangetallet var 198 i et udkast til svar til Folketinget. Forsvarskommandoen var også klar over, at tallet var højere end 198 – altså det tal, som Gade skrev til Folketinget. Det har blandt andet Flyvevåbnets nuværende chef slået fast.

3) Jægerbogs-sagen: Arabisk oversættelse kom fra Forsvaret
Jægersoldaten Thomas Rathsack skrev i 2009 en bog ”Jæger – i krig med eliten”, som omhandlede Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Bogen fik stor opmærksomhed, og Forsvaret forsøgte med et fogedforbud at få stoppet udgivelsen. Det lykkedes ikke, da bogen allerede var blevet offentliggjort i et særtillæg i Politiken. Få dage efter understreger Søren Gade, hvilken stor sikkerhedsrisiko for Danmark denne bog udgør. Det gør han ved at henvise til en arabisk oversættelse af bogen, som er fundet på nettet, selv om ministeriets departementschef var blevet advaret om at oversættelsen var af særdeles tvivlsom karakter. Senere viser det sig, at oversættelsen stammer fra Forsvaret selv, er fabrikeret af forsvarets IT-chef og distribueret af Søren Gades spindoktor. Herefter trak forsvarschefen Tim Sloth Jørgensen sig fra sin post.

Søren Gade har som minister det øverste politiske ansvar for skandalen. I februar 2010 trækker Søren Gade sig som forsvarsminister og forlader dansk politik.

4) Lækage-sagen: Pressechef bragte soldaters liv i fare
I 2007 bringer TV2 og Jyllands-Posten en historie om, at det danske jægerkorps skal til Irak. Historien kommer fra en lækage i Forsvarsministeriet, og den bringer angiveligt de danske soldaters liv i fare, fordi missionen blev afsløret før de var på plads i Irak.

I 2010 påstår filminstruktøren Christopher Guldbrandsen så, at Forsvarsministeriets pressechef Jacob Winther stod bag lækagen. Herefter politianmelder SF så Forsvarsministeriet for at have lækket de fortrolige informationer til medierne, og Jacob Winther bliver sigtet i sagen. Søren Gade har som minister det øverste politiske ansvar for skandalen. I februar 2010 trækker Søren Gade sig som forsvarsminister og forlader dansk politik.

5) Operation Green Desert: Fangemishandling under dansk ansvar
I 2012 kommer det frem, at der har været mishandling af fanger på den danskledede operation Green Desert i Irak i 2004. 36 civile irakere tages til fange og udleveres til tortur hos det irakiske militærpoliti. Få dage efter afviser både Anders Fogh Rasmussen og Søren Gade, at der skulle være et dansk medansvar i sagen, og det blev aldrig undersøgt nærmere, selvom den danske øverstbefalende vidste, at operationen rettede sig mod civile, og selvom Søren Gade kendte til mishandlingen.

 

Foto: Det amerikanske forsvarsministerium, R.D. Ward, via Wikimedia

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce