Annonce

Topministre skal stå skoleret for Folketinget

Tre ministre er fredag eftermiddag hasteindkaldt til et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn for at forklare, hvorfor nævnet ikke har fået vigtige oplysninger om danske børn i syriske lejre
Hele tre ministre bliver nu afklaret en forklaring på, om regeringen har kendt til, at Islamisk Stat (S) planlægger at smugle en gruppe på 350 udenlandske - herunder danske - børn ud fra fangelejrene i Syrien for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande.

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn har således fredag eftermiddag hasteindkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) til et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Mødet kommmer, efter at Ekstra Bladet har skrevet, at de tre ministerier - samt Statsministeriet - i september 2020 fik en orientering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om planerne.

Men den viden blev altsa angiveligt ikke delt med Det Udenrigspolitiske Nævn, som enhver dansk regering ellers er forpligtet til at drøfte udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske spørgsmål med. Medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn er endda underlagt tavshed om, hvad de hører.

"Det her er dybt alvorlige og foruroligende oplysninger, hvis de er rigtige," skriver formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Martin Lidegaard (R), på Twitter.

"Og det stiller regeringens manglende hjemtagelse af de danske børn i Syrien i et helt nyt og uholdbart sikkerhedsmæssigt lys."

placeholder

R truer regeringens liv

Ifølge Martin Lidegaard er sagen om de danske børn i de syriske fangelejre endda så alvorlig, at støttepartiet nu truer med i sidste ende at trække støtten til regeringen.

19 danske børn menes at befinde sig i al-Roj og al-Hol-fangelejrene i Syrien, mens 12 voksne statsborgere er tilbageholdte i lejre eller fængsler i den nordøstlige del af landet. De og andre tilbageholdte personer fra Vesten er mistænkt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Også næstformanden for Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen (V), kræver en forklaring på, hvad FE faktisk har fortalt regeringen - og ikke mindst hvorfor den ikke har fortalt det videre til Folketinget.

placeholder

Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, ser frem til mødet i Udenrigspolitisk Nævn

Udsætter befolkningen for en terrorrisiko

 

"Ikke for at se ministre stå skoleret, men for at få afklaret om regeringen virkelig udsætter befolkningen for en terrorrisiko alene for at forhindre nogle børn og en håndfuld mødre i at komme retur," skriver Søren Søndergaard på Twitter.

placeholder

Står stille

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere erkendt, at regeringens foretrukne løsning, nemlig at retsforfølge fremmedkrigerne lokalt i regionen, har vist sig lettere sagt end gjort. Ja, faktisk står forsøget stille, og justitsministeren kan ikke give en ”tidshorisont” for arbejdet.

Når regeringen, med støtte fra blå blok, afviser at hente børnene hjem sker det med henvisning til frygten for, at deres forældre efterfølgende vil følge med.

I alt anslås over 400 voksne europæere og 700 børn, hvoraf de fleste er under 12 år, at befinde sig i fangelejre i det nordøstlige Syrien.

Her har de været holdt tilbage, siden terrorkalifatet kollapsede, og Islamisk Stats sidste bastion ved byen Baghouz i 2019 blev indtaget af de kurdiske YPG-styrker.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det tragiske er at debatten ikke handler om, hvorfor vi gav indfødsret til islamister, der vil adskille vores hoveder fra kroppen. Det er det samme med barnebrudssagen. En rigsretssag der i virkeligheden burde handle om, hvordan Inger Støjberg bare lod vores grænser være pivåbne for 50.000 MENAP-migranter, der stadig er her og nu får fem børn hver her, som vi alle ved aldrig kommer til at forlade "vores" land.

Så sort hvidt er det jo ikke. Instrukssagen drejer sig om lovbrud, hverken mere eller mindre. Den anden sag, er en sag frem kommet fra Ekstrabladet, om det er sandt eller ej, ved ingen. Det er løse rygter. Løse rygter har man ikke pligt til at viderebringe. Og Venstres ordfører på området og Lindegård, spis brød til, man puster sig op, truer og angriber uden at vide, hvad sagen er konkret. Det er så træls.De børn må gerne komme hjem, men ikke deres forældre.

Så truer de radikale og enhedslisten igen med at vælte Mette hvis ikke de får de børn hjem fra syrien selv venstre truer jeg troede ikke ellerman vil have dem hjem mrn det er måske en misforståelse han snakker jo med to tunger,så han kan blive statsminister må guderne forbyde det for værre kagekone har man da aldrig oplevet.Udskriv du bare valg Mette så har du flertallet med dig god vind Mette du gør det godt

Ulla Sørensen:
Godt sagt, fuldstændig enig.

Jeg forstår ikke helt tankegangen. Selvfølgelig skal børnene hjem, for de er per definition uskyldige. Men forældrene skal da også til Danmark, så de kan stilles for en domstol. Forebyggelse er bedre end straf, men når forbrydelsen er begået, skal de skyldige for retten. Eller hvad?

Svært at bevise noget i det fremmede Syrien. Norge har problemer med at bevise noget som helst overfor en hjemvendt Syrienskrigers kone som påstår sig uskyldig og blot har været hustru og lavet mad.

De børn det drejer sig om er født i Syrien, og er derfor ikke danske, forældrene har fået frataget deres danske statsborgerskab in absentia, og har ingen krav på at komme til Danmark.
Børnene taler ikke dansk, de taler arabisk, og kender ikke til Danmark... De vil bare væk fra flygtningelejren.
De er ikke Danmarks problem, og bør aldrig blive det.
Godt at Statsministeren holder fast på sit standpunkt, og så kan de Radikale bare true nok så meget, som det ser ud nu, vil de radikale blive mere end halveret rakket være Morten Østergaard, Sophie Carsten-Nielsen og skvattet Lidegaard, det er altså sværi at ta' dem alvorligt !!!

Kvinderne kæmpede for stemmeretten i Danmark omkring 1915. Og er i dag en del af det danske demokrati. Og har været det i over hundrede år. Danske statsborgere er ifølge den danske grundlov demokrater. Og den danske folkeskolelov kræver at børnene lærer demokratisk adfærd og ansvar.

Visse danske politikere mener stadig at kun mænd og soldater og krigere er ansvarlige. Så er vi tilbage før 1915. Og middelalderlig tankegang.

Mette Frederiksen er et menneske der personligt tager det danske demokrati meget seriøst og alvorligt.

Hvis der skal være så meget bøvl, må vi jo bare tage et valg og få sat de her ting på plads en gang for alle. Det vil give en stor og velfortjent fremgang til socialdemokratiet og en lige så velfortjent lussing til RV, Venstre og et par stykker mere.

Ja, nu hører vi at PET og andre organer er gør opmærksom på, at vi risikerer avl af en ny generation af forblindede jihadister, der lige nu oparbejder al mulig grund til at hade Danmark for vores teflonbelagte ufølsomhed. Vi risikerer, at de med vanvittige begrundelser for udlevelse af deres hadrus, kan imødeses at fare rundt i vore gader og slagte helt sagesløse mennesker.
Se så indkaldes sandelig til møde i Udenrigspolitisk nævn.
Nå?
For skide værre med børnene, når bare vi uforstyrret henslængt kan se det ultimative narcissist TV på doping kanalen TV3, hvor svært doktorerede damer bruger al tiden på at drøfte parfume, udseende og genvordighederne ved at mødes med ligesindede på barbesøg.
Det er jo helt horribelt, at der ikke for længst er fundet en løsning på at få børnene ud af deres ekstreme situation under koncentrationslejr lignende forhold.
Børnene er bare danske statsborgere i nød, helt uanset hvad deres forældre har gjort, og de udgør selvsagt ikke nogen terrorrisiko.
Når nogen finder begrundelser udenfor børnene, f.eks. at deres forældre uden dom eller rettergang administrativt er frataget dansk statsborgerskab, så er det altså bare udenomssnak.
Moralsk, humanitært og formentligt juridisk, skal vi bare se at få fingeren ud og rykke som helt normalt ansvarlige voksne mennesker, især med tanke på, at det der reelt er på spil ikke er jordens undergang, men noget udlændingepolitisk spilfægteri, hvor der kæmpes om stemmefordelingen mellem S og DF.
Der er tale om lefleri for det laveste i vælgerhavets folkesjæl.
Men når det betyder, at man kører ret hen over enkeltpersoners lidelser, er vinduerne på Christiansborg blevet for hermetisk lukkede overfor den virkelighed, der udspiller sig som konsekvens af handlingerne udenfor, og kynismen for ekstrem. Og mon ikke også bedømmelsen af danskerne er blevet for sølle.
Personligt står jeg helt af på denne prioritering.