Annonce

Troels Lund giver FE-chef en røffel og kræver fejl rettet omgående

Forsvarsministeren beklager over for Folketinget, at Forsvarets Efterretningstjeneste har overtrådt data-opbevaringsregler og fastslår, at Folketinget blev orienteret i sms-slettesagen
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Troels Lund Poulsen (V), fungerende forsvarsminister
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har givet chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Svend Larsen, en røffel for at have opbevaret data fra Danmarks Meteorologiske Institut i strid med data-opbevaringsreglerne.  

Fejlen er blevet opdaget i forbindelse med endnu en politisk armlægning omkring de slettede sms’er i tilknytning til minkforløbet tilbage i 2020.

Det fremgår af en orienteringskrivelse, som Troels Lund Poulsens har fremsendt til Folketingets Forsvarsudvalg tirsdag.

Lund Poulsen beklager i skrivelsen, at data fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er blevet opbevaret i strid med lovgivningen. Ministeren har påtalt fejlen over for FE-chefen. Og krævet at fejlen omgående bringes til ophør:

Jeg finder det naturligvis kritisabelt, at en sådan fejl kan opstå

“Jeg finder det naturligvis kritisabelt, at en sådan fejl kan opstå, og dette har jeg meddelt chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste.”

Ministeren skriver videre:

“Jeg har noteret mig, at Center for Cybersikkerhed straks vil bringe fejlen til ophør, og at centeret vil sikre, at data, der er blevet opbevaret i strid med lovgivningen, straks slettes. Endvidere har jeg noteret mig, at Forsvarets Efterretningstjeneste straks har orienteret Tilsynet med Efterretningstjenesterne om fejlen, ligesom Forsvarsministeriet også retter henvendelse til Tilsynet. Herudover har Forsvarets Efterretningstjeneste oplyst, at tjenesten har sikret, at den berørte myndighed – DMI – straks orienteres om fejlen.”

Jeg har anmodet Forsvarets Efterretningstjeneste om at udarbejde en samlet redegørelse

“Jeg har anmodet Forsvarets Efterretningstjeneste om at udarbejde en samlet redegørelse vedrørende forløbet i forbindelse med denne fejl,” skriver Troels Lund Poulsen til Folketingets Forsvarsudvalg.

Det fremgår også af skrivelsen, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) ikke har implementeret muligheden for at opbevare data i op til tre år i forhold til blandt andet “Statsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet”.

Minister: Sms’er kan ikke gendannes

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) fastslog mandag aften over for repræsentanter fra Folketingets partier, at det ikke er muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller Center for Cybersikkerhed (CFCS) at gendanne slettede sms’er, der vedrører mink-forløbet tilbage i slutningen af 2020.

Der er tale om sms’er til og fra blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) og Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Deres mobiltelefoner var sat op til automatisk at slette sms-kommunikation efter 30 dage.

“FE har oplyst, at selvom der fandtes data, hvilket der altså ikke gør, så kunne Center for Cybersikkerhed ikke genskabe de her data og for eksempel se indholdet af beskeder på grund af kryptering,” forklarede Troels Lund Poulsen på et pressemøde sent mandag aften.

“Jeg er ked af at kunne konstatere, at de data, der har været, ikke er her længere,” forklarede Troels Lund Poulsen.

Under pressemødet blev der spurgt til, om myndighederne kunne bede Iphone-producenten Apple om hjælp til at genskabe sms’erne. Forsvarsministeren mener ikke, at det hører ind under hans ressortområde eventuelt at kontakte Apple.

DR’s tech-redaktør, Henrik Moltke, oplyser, at Apple hverken kan eller vil hjælpe:

“Nej, Apple kan og vil ikke genskabe de her beskeder. Når man slår permanent sletning til og ikke lavet en backup, er det selvfølgelig umuligt,” skriver han på Twitter.

placeholder

 

Folketinget blev orienteret om manglende lovhjemmel

B.T. skrev i sidste uge, at FE i sin tid aldrig blev anmodet om at genskabe Mette Frederiksens slettede beskeder.

FE havde ikke lovhjemmel til at forsøge. Det skrev FE om i tre forskellige notater sendt til Forsvarsministeriet. Men oplysningerne kom - ifølge B.T. - ikke med i et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg.

Flere partier har på den baggrund følt sig vildledt. Flere partier havde - indtil orienteringsmødet i aftes - den opfattelse, at de ikke var blevet informeret om FE’s manglende lovhjemmel.

Men Troels Lund Poulsen fastslog mandag aften, at Folketinget faktisk er blevet orienteret om FE’s manglende lovhjemmel. Både mundtligt og skriftligt.

“Folketinget blev i 2021 orienteret om, at Center for Cybersikkerhed ikke havde hjemmel til at lede efter iMessages eller sms'er. Det blev meddelt mundtligt til samrådet, og en taleseddel blev efterfølgende oversendt til Granskningsudvalget 13. december 2021. Folketinget er således blevet orienteret mundtligt og skriftligt om hjemmelsspørgsmålet.”

Folketinget er således blevet orienteret mundtligt og skriftligt

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har tirsdag over for Folketingets Forsvarsudvalg yderligere dokumenteret, hvordan Folketinget nærmere er blevet informeret.


Dokumentation: Sådan blev Folketinget informeret

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har tirsdag oversendt følgende skriftlige orientering til Folketingets Forsvarsudvalg:

“Der har politisk været rejst spørgsmål om, hvorvidt Folketinget blev informeret om, at Center for Cybersikkerhed ikke havde lovhjemmel til at tilgå beskeder, der måtte være lagret i centerets sensornetværk.

Jeg kan i den forbindelse henvise til følgende, der fremgår af den taleseddel, som den daværende forsvarsminister anvendte under det lukkede samråd C i Folketingets Granskningsudvalg den 7. december 2021:

”CFCS-loven giver dermed ikke hjemmel til at se efter indholdsdata i den konkrete sag. Det må der ikke herske tvivl om.

CFCS har til opgave at finde og bremse malware. For at kunne varsle om angreb på landets myndigheder og landets virksomheder i den kritiske infrastruktur.

Vi skal have tiltro til, at CFCS kan behandle sensitive og forretnings kritiske data samt persondata i fuld diskretion. Når det er sagt, så har vi faktisk rakt ud til CFCS om spørgsmålet for at kunne komme til bunds i denne sag. Og budskabet fra CFCS er meget klart. Lad mig citere fra min besvarelse af Retsudvalgets spørgsmål nr. 307, som blev oversendt i går:

’CFCS’ monitorering [af statsministeriets netværk] omfatter ikke SMS’er, der sendes gennem mobiloperatørernes mobilnetværk. Beskeder, der sendes via internettet – f.eks. via iMessage – ved an vendelse af et wifi-netværk, som CFCS monitorerer, vil potentielt blive kunne opfanget af CFCS’ sensor.

Det er CFCS’ forventning, at der blandt andet pga. kryptering af evt. relevant trafik ikke kan findes materiale i form af iMessages af relevans for Granskningskommissionen.”

Den daværende forsvarsministers taleseddel blev endvidere oversendt til Folketingets Granskningsudvalg den 13. december 2021 som svar på spørgsmål nr. 8 (Alm. del).

Folketinget er således både mundtligt og skriftligt blevet udtrykkeligt orienteret om hjemmelsspørgsmålet.”

Troels Lund Poulsen orienterer desuden tirsdag Forsvarsudvalget om, hvorvidt det på nuværende tidspunkt ville være muligt at tilgå beskeder, der stadig er lagret i Center for Cybersikkerheds sensornetværk, såfremt der blev skabt den fornødne lovhjemmel til at tilgå eventuelle beskeder, som kunne have været af relevans for Minkkommissionens undersøgelse.

Troels Lund Poulsen skriver, at Forsvarets Efterretningstjeneste, hvorunder Center for Cybersikkerhed hører, har oplyst følgende:

”Center for Cybersikkerhed (CFCS) har bl.a. til opgave at drive et sensornetværk, som beskytter myndigheder og visse virksomheder, der beskæftiger sig med f.eks. kritisk infrastruktur, mod cyberangreb. Formålet med sensornetværket er at detektere ondsindet trafik, og ikke at logge aktiviteterne på de monitorerede netværk.

Sensornetværket virker ved, at en række sensorer via automatiserede processer monitorerer datatrafikken ind og ud af de pågældende myndigheders og virksomheders netværk. Der holdes løbende øje med, om malware eller anden mistænkelig data indgår i trafikken, og hvis dette er tilfældet, går en alarm hos CFCS. CFCS kan herefter tilgå de pågældende data på sensoren og undersøge den mistænkelige trafik nærmere.

Sensornetværket monitorerer ikke data, som sendes via mobilnetværk fra f.eks. en telefon. Hvis telefonen derimod har været koblet på et wifi-netværk, der er tilsluttet sensornetværket, og der har været anvendt en databaseret chatfunktion som f.eks. iMessage, vil data knyttet hertil blive lagret i sensornetværket.

Såkaldte pakkedata og trafikdata fra sensornetværket - og herunder eventuelle data hidrørende fra iMessages - opbevares på de sensorer, der monitorerer datatrafikken.

Trafikdata opbevares desuden på en særskilt dataanalyseplatform, og kun ved konkrete IT-sikkerhedshændelser hentes de berørte pakkedata til analyseplatformen og herfra videre til særlige analyseværktøjer. Pakkedata er indholdsdata, f.eks. om indholdet af en e-mail eller en iMessage.

Trafikdata er f.eks. oplysninger om de tilsluttedes enheders IP-adresser og tidspunktet for eventuel trafik til og fra disse adresser.

En sensor kan godt dække mere end én myndighed, og der opbevares betydelige datamængder på sensorerne. Lagringskapaciteten på de enkelte sensorer bliver derfor reelt den begrænsende faktor i forhold til, hvor længe data opbevares. Når 95 pct. af sensorens lagringskapacitet er nået, bliver ældste data overskrevet af ny data og dermed slettet, selv om slettefristen endnu ikke måtte være nået. Således er ældste data på de sensorer, som bl.a. dækker Statsministeriet, pr. 16. juni 2023 fra den 22. maj 2022. Den tilsvarende dato for Justitsministeriet er den 25. oktober 2022.”

Forsvarets Efterretningstjeneste har endvidere oplyst, skriver forsvarsministeren, "at allerede slettede data fra sensorerne ikke kan gendannes. Forsvarets Efterretningstjeneste konkluderer på den baggrund, at Center for Cybersikkerhed ikke er i besiddelse af sensordata – hverken trafikdata eller pakkedata – fra den periode, som Minkkommissionen havde til opgave at undersøge.

Herudover har Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere oplyst, at selv hvis de pågældende data fortsat var tilgængelige, så ville krypteringen gøre, at Center for Cybersikkerhed ikke ville forvente at kunne se indholdet af iMessages af relevans for Minkkommissionen.

På et møde i Forsvarsministeriet den 19. juni 2023 har den fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og chefen for Center for Cybersikkerhed oplyst, at Forsvarets Efterretningstjeneste – efter at have undersøgt spørgsmålet yderligere – nu vurderer, at det ikke ville være muligt for Center for Cybersikkerhed at se indholdet af iMessages af relevans for Minkkommissionen."

Troels Lund Poulsens fulde svar til Forsvarsudvalget kan læses her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis Apple skal gendanne de slettede sms, er det så "spionage" Apple foretager sig mod statsministeren/imod Danmark. Hvor meget andet kan Apple se/gemme af ministrenes telefon oplysninger og hvad med os almindelige danskere?

"Something is rotten in the state of Denmark"

Under pressemødet blev der spurgt til, om myndighederne kunne bede Iphone-producenten Apple om hjælp til at genskabe sms’erne. Forsvarsministeren mener ikke, at det hører ind under hans ressortområde eventuelt at kontakte Apple.

DR’s tech-redaktør, Henrik Moltke, oplyser, at Apple hverken kan eller vil hjælpe:

“Nej, Apple kan og vil ikke genskabe de her beskeder. Når man slår permanent sletning til og ikke lavet en backup, er det selvfølgelig umuligt,” skriver han på Twitter.

Har fungerende partiformand M/K fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen prøvet at ringe til Apple support? De er rigtig flinke at snakke med.

PS. Troel, det kræver du har et Apple ID, hvis det er.

Jeppe Lindholm - du forventer da vel ikke at du får svar?? Du er jo hverken dansk statsborger eller bor i DK.

Hold dig nu til din jordhule i NZ - og tag en tur i din 'Bugatti' hvis du kan få uledsaget udgang

Under pressemødet blev der spurgt til, om myndighederne kunne bede Iphone-producenten Apple om hjælp til at genskabe sms’erne. Forsvarsministeren mener ikke, at det hører ind under hans ressortområde eventuelt at kontakte Apple.

DR’s tech-redaktør, Henrik Moltke, oplyser, at Apple hverken kan eller vil hjælpe:

“Nej, Apple kan og vil ikke genskabe de her beskeder. Når man slår permanent sletning til og ikke lavet en backup, er det selvfølgelig umuligt,” skriver han på Twitter.

Hvem er det i statsministeriet der ved SÅ meget om sikkerhed at MF lader sig vejlede af vedkommende?
.
Hvis der ikke er backup så kan det kun være ligegyldigheder der kommunikeres via SMS.
.

en røffel for at have opbevaret data fra Danmarks Meteorologiske Institut i strid med data-opbevaringsreglerne.

at det ikke er muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller Center for Cybersikkerhed (CFCS) at gendanne slettede sms’er, der vedrører mink-forløbet tilbage i slutningen af 2020.

Ja, hvilke konspirationsteorier giver sådanne sætninger og oplysninger ikke anledning til fra forskellig politisk side:

For eksempel:

Pønser statsminister Mette Frederiksen på at afskaffe vejr-et, således at informationer over en 30 årig periode lig med klima-forandringer, ikke mere gemmes, men slettes og at fru Frederiksen således over tid formår:

At afskaffe klima-forandringerne!

Der er ikke mere at snakke om!

Lev med det!

At afskaffe minkerhvervet! At afskaffe de menneskeskabte klima-forandringer!

Uden delmålsætninger 2025, 2030, 2050!

Data ingen ser!

Giver ingen bekymringer!

Minkerhvervet er næsten glemt!

Selv i Venstre! I hvert fald på Østkysten af Jylland og på Øerne!

en røffel for at have opbevaret data fra Danmarks Meteorologiske Institut i strid med data-opbevaringsreglerne.

Viden on vejret oplagres dagligt hos det enkelte menneske! Hvis vejret har betydning!

Viden om mink blev også lagret his det enkelte menneske! Hvis det havde betydning!

Ude af øje! Ude af sind!

Vi går ind i en verden hvor oplysninger slettes hurtigere og hurtigere!

Simpelthen fordi klimaet rammes hvis flere og flere enheder skal gemme på alverdens informationer og oplysninger!

Snart afskaffer klima-forandringerne sig selv!

Oplysninger om vejr og vind er så store, at klimaet ville gå til grunde hvis vores viden om vind og vejr (30-årigt lig “klimaet”) skulle lagres på alverdens servere (co2-svinere).

Mink-erhvervet blev en forløber for hvor meget co2 vi kan spare ved at slette i tide!

Klimaet bliver den næste store vinder!

Alle taler om vejret! Ingen gør noget ved det!

Alle taler om klimaet (vejret i 30 år)! Ingen gør noget ved det!

Klima-data-erne har vist sig at være de største klima-syndere!

Millioner af servere kræves over hele jordkloden!

Slette-Mette har ved en tilfældighed fundet løsningen på de menneskeskabte klima-forandringer!

Mink-erhvervet var også menneskeskabt!

Slet lortet!

Som de sagde i SF!

en røffel for at have opbevaret data fra Danmarks Meteorologiske Institut i strid med data-opbevaringsreglerne.

Vin-produktionen slår nye højder i 2023 i knas-tørre Danmark!

Lev med det!

Om tre år er data-erne slettet!

Det forekommer mig nærmest surrealistisk, at Mette Frederiksen skulle have vidst at der ikke var hjemmel i zone 3, for derefter med fortsæt at lyve da hun bekendtgjorde at alle mink ville blive krævet aflivet, for så 3-5 dage efter at meddele folketingets formand, at der ikke var lovhjemmel herfor. Det ville da nærmest være et tilrettelagt selvmord, uden at der derved opnåedes selv den ringeste politiske fordel.
Hele den efterfølgende andegårdssnak om, hvorvidt der måske fandtes en rygende pistol i de slettede mails, hvori MF of Barbera Bertelsen i disse 3 dage skulle have udvekslet afslørende bemærkning om, at denne lovhjemmel ikke var til stede er jo spekulation og nærmest latterlig. Man kan faktisk på mange måder udveksle den slags viden, uden at gøre det på en mail, f.eks. ved mundtligt møde, og hvornår ender konspirationsteorierne så? Men hovedet på sømmet er jo, at påstanden strider mod al sund fornuft.
At tygge drøv bør man overlade til køerne, det kommer der i det mindste noget konstruktivt mælk ud af.

Enig.