Uber-chauffører mistænkes for socialt bedrageri

Uber-chauffører risikerer skattesmæk og straf for socialt bedrageri.
Skat er i fuld gang med at tjekke 2.134 danske Uber-chaufførers indtægter og skattebetaling. Indtil videre har Skat afgjort 641 sager med Uber-chauffører, der har snydt i skat, og de modtager en opkrævning på restskat.

Derudover tjekker Skat også om Uber-chaufførerne har modtaget offentlige ydelser, for eksempel dagpenge eller kontanthjælp, samtidig med indtægt for Uber-kørsel. Det skriver Fagbladet 3F.

Skattevæsenet har på nuværende tidspunkt ikke en samlet opgørelse over, hvor mange potentielle sager om socialt bedrageri, det drejer sig om indtil nu.

"Når Skat kommer i besiddelse at oplysninger, der må deles med andre myndigheder, og disse oplysninger anses for væsentlige i forhold disse myndigheders arbejdsopgaver, deler Skat oplysningerne med disse myndigheder. Det gælder for eksempel kommunerne, Udbetaling Danmark og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering," siger underdirektør i Skat, Per Jacobsen til Fagbladet 3F.

Myndigheder skal politianmelde
Han oplyser, at hvis Skat støder på sager, hvor der kan være indikationer på socialt bedrageri, så sendes oplysningerne eventuelt efter en dialog med den konkrete myndighed videre til de relevante myndigheder. For eksempel hvis Skat konstaterer, at en Uber-chauffør har haft indtægt ved Uber-kørsel samtidig med, at vedkommende har modtaget kontanthjælp.

”Vi kan jo ikke vurdere, om der er udbetalt dagpenge eller kontanthjælp uretmæssigt. Det er en afgørelse, der kun kan træffes af den udbetalende myndighed,” siger Per Jacobsen.

Såfremt der skal foretages en politianmeldelse i disse sager, er det de relevante myndigheder, der skal anmelde.

Socialdemokratiet glædes
Hos Socialdemokratiet glæder social dumping-ordfører Mattias Tesfaye sig på Twitter over, at Skat nu selv tager affære og undersøger sagerne, når justitsminister Søren Pape Poulsen (C) ikke gør det. Tesfaye henviser til et svar som justitsministeren har givet til folketingets Transportudvalg 16. maj.

Straffesager på vej
Listen over de danske Uber-chaufførers indtægter, som Skat gennemtjekker, stammer fra de hollandske skattemyndigheder. Holland er hjemsted for Ubers internationale hovedselskab, og det er her, alle oplysninger om kørsler i Europa samles.

Hvad angår det strafferetslige i forhold til overtrædelse af taxilovgivningen, så bruger anklagemyndigheden fem prøvesager mod Uber-chauffører til at vurdere, om de skal gå efter domfældelse. Det oplyser advokaturchef i Københavns Politi, Vibeke Thorkil-Jensen.

I de fem sager har de anklagede tjent mellem 40.000 og knap en halv million kroner på at køre Uber. I den største af sagerne har den anklagede i 2015 kørt over 5000 ture for Uber og anklageren ønsker at bøden skal være på 590.000 kroner.

Uber-chaufførernes talsmand mener ikke at der er tale om piratkørsel, men at chaufførerne handlede i god tro, fordi Uber havde fortalt dem at der var tale om ”samkørsel”.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook