Annonce

Uligheden vokser: Flere på millionløn

Antallet af danskere med en årlig indkomst på over en million kroner er steget hvert år siden 2013. Ekspert advarer imod stigende ulighed
Antallet af danskere, der tjener mere end en million kroner årligt er steget markant.

I løbet af seks år er antallet af personer med en årsløn på over en million kroner således steget med 40 procent. Fra 37.400 i 2013 til 52.400 i 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistisk.

 

Smitter ikke af på bunden

Lønfesten har dog ikke smittet af på bunden. Derfor advarer professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, imod stigende ulighed.

Markedet overladt til sig selv vil øge uligheden

”Når der er en så stor økonomisk fremgang, vil der også være flere, som tjener mere. Vi har gode konjunkturer med højere overskud i virksomhederne. Det får ledere og direktører til at kræve højere lønninger. Konsekvensen er, at uligheden på arbejdsmarkedet er blevet større. Markedet overladt til sig selv vil øge uligheden” siger han til Fagbladet 3F og peger på, at skattelettelser kan være forklaringen på stigningen:

”Når man hæver grænserne for topskat, har man et større incitament for at kræve en højere løn hjem”.

I 3F er der bekymring over udviklingen:

Politikerne skal sikre, at alle får del i fremgangen

”Politikerne skal sikre, at alle får del i fremgangen. Det er jo skævt, når man samtidig oplever, at der skæres på dagpenge, og at vi får flere fattige børn. Lige nu er der en tendens til, at de mest udsatte ikke kommer med på vognen. Det er mildest talt en kedelig udvikling. Vi skal passe på sammenhængskraften i samfundet. Vi skal have alle med,” siger Per Christensen, forbundsformand i 3F, til Fagbladet 3F.


En general udvikling

De senere år har også budt på store stigninger i lønningerne hos landets topchefer, der langt har overgået den almindelige lønudvikling. Det er en historie som vi tidligere har dækket her på Netavisen Pio. Carlsbergs topchef Cees’ t Hart kan eksempelvis årligt indkassere 52,5 millioner kroner efter en lønstigning på 45,6 procent de seneste to år.

 

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tiden er løbet fra medmenneskelighed og empati. Med "nok i sig selv" dyrkelse på højt plan,og egoisme i opgearet tempo har Danmark effektiviseret og digitaliseret sig. Hvem bliver spurgt om noget som helst ? Og hvem tør sige NEJ til noget som helst ? Det danske folk kan forføres til hvad som helst. Hvem stopper reelt set op og SER længere end til egen næsetip ? Teoretisk set er folk ligeglade med hinanden. Bare det går godt bag egen hæk.Og næste flyrejse er bestilt.Underlagt en sådan moral kan uligheden vokse til nøjagtig den højde den vil. Fra den der intet har skal alt fratages,og gives til den der har.