Annonce

Kæmpe lønfest hos topcheferne: Stigning på 18,6 millioner over to år

Landets direktører får godt i lønposen. 52,5 millioner hos Carlsberg, 41,3 millioner hos Novo Nordisk og 17,3 millioner hos Ørsted.
81,9 procent. Så meget er lønnen steget for Novo Nordisks øverste direktørpå blot to år. Helt konkret kunne Lars Fruergaard Jørgensen i 2018 prale af en årsløn på 41,3 millioner mens forgængeren, Lars Rebien Sørensen måtte nøjes med 22,7 millioner i 2016. Et imponerende lønhop, som dog er langt fra enestående. Det viser en gennemgang af virksomhedernes regnskaber for 2018, som er foretaget af Børsen..

Top af indkomstpyramiden klarer sig exceptionelt godt

Mens den generelle lønstigning i befolkningen de seneste år har ligget på omkring 2 procent ifølge Danmarks Statistisk forholder det sig væsentligt anderledes øverst i indkomstpyramiden. Udover Novo Nordisk så kan det nævnes, at FLSmidts topchef, Thomas Schulz, er steget 58 procent i løn på to år, mens Ørsteds øverste direktør, Henrik Poulsen som tidligere har rettet kritik imod de massive lønstigninger, selv har fået 28 procent mere i lønposen i samme periode. Han får i dag 17,3 millioner.

Carlsbergs topchef, Cees’ t Hart, som er lønførende i Danmark, har oplevet en stigning på 45,4 procent fra 2016 til 2018 og kan årligt se svimlende 52,5 millioner trille ind på lønkontoen. Det svarer til en månedsløn på 4.375.000 millioner.

Hverken Novo Nordisk eller FLSmidt har ønsket at udtale sig om disse lønstigninger til pressen. Bestyrelsesformanden i Carlsberg, Flemming Besenbacher, har dog følgende skriftlig kommentar til Børsen omkring koncernchefens lønseddel:

”Vederlaget afspejler de indgåede kontrakter, som er tæt forbundet med resultaterne. Jeg erkender blankt, at det samlede tal kan være meget svært at relatere til, men det afspejler en international sammenligning samt koncernens stærke økonomiske resultater. Carlsberg har gennemgået en fantastisk forvandling, og vederlaget til cheferne afspejler, at de i særdeleshed har leveret på vores finansielle mål”

S: De højeste lønninger skal bidrage til fællesskabet

De store lønsedler og -stigninger får Socialdemokratiets Benny Engelbrecht til at råbe vagt i gevær. Socialdemokratiet foreslår således en hårdere beskatning af millionærlønningerne.

vi synes, det giver god mening, hvis de højeste lønninger bidrager mere til fællesskabet

”Vi har sådan set ikke noget imod topchefernes høje lønninger. Vi har det dog grundlæggende sådan, at vi synes, det giver god mening, hvis de højeste lønninger bidrager mere til fællesskabet”

Helt konkret forslår Benny Engelbrecht og Socialdemokratiet, at lønninger over 10 millioner kroner fremover ikke skal kunne udgiftsføres før skat samt at eventuelle variable tillæg maksimalt må udgøre 20 procent af lønnen. Det vil i praksis betyde, at lønninger over 10 millioner vil blive beskattet af to omgange.

Mere direkte i tonen er Folketingsmedlem Christian Juhl fra Enhedslisten på Facebook, hvor han udråber de seneste lønstigninger til erhvervslivet som grådighed: ”Uhæmmet og grådigt rager de, der tror, de er uundværlige i virksomhedernes topledelser til sig. Op til 89 procent lønstigninger til en løn, der i forvejen er høj. Gad vide hvad pensionister, arbejdsløse og lavtlønnede mener om det sag?”

placeholder

 

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uligheden blomstre i Danmark især når topchefer stiger 60 procent i løn på 3 år de ansvarlige politikere må straks ændre lovgivningen m.h.t. at beskatte firmaerne så disse uhyrlige million lønstigninger ikke kan fradrages i deres regnskaber!
Opret fonde af de beskattede millioner til almene formål, så lønmodtagerne som skaber værdierne,får gavn af de mange millioner, se det er solidaritet for hele samfundet!