Ung digter fundet død og person sigtet for terror-planer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Aktuelt starter i dag med to nedslående nyheder, som for en gang skyld ikke handler om corona.

Digteren og bestselleren Yahya Hassan er fundet død i en lejlighed i Aarhus. Han blev blot 24 år.

Og PET og Københavns Politi har i dag anholdt og sigtet en person for at planlægge terror i dansk jord. Det er PET's vurdering at den anholdte er inspireret af militant islamisme.


En person anholdt og sigtet for terror

Klokken 13.51 torsdag blev en person anholdt i København. Personen er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb i Danmark. Den pågældende vil i morgen blive fremsat i grundlovsforhør.

placeholder

Ved pressemødet torsdag eftermiddag blev det oplyst, at personen har forsøgt at anskaffe sig skydevåben og ammunition og at anholdelsen sker efter en “intensiv efterretningsoperation”.

Det er PET's vurdering at den anholdte er inspireret af militant islamistisk terrorisme, og at han har handlet alene, siger chefpolitiinspektør Flemming Drejer, der er operativ chef i PET.

Læs mere på TV2.

Yahya Hassan er død

Digteren Yahya Hassan er død - 24 år gammel. Det har nærmeste familie samt en ven bekræftet over for B.T. og Aarhus Stiftstidende.

Ifølge B.T. blev Yahya Hassan fundet død i sin lejlighed onsdag.

Hos Østjyllands Politi siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen, at man er ved at undersøge omstændighederne hos en dødfunden person i Aarhus V.

“Der er tale om en mand midt i tyverne. Intet tyder på en kriminel handling,” siger han.

placeholder
placeholder

Yahya Hassans gennembrud, den selvbetitlede og selvbiografiske digtsamling "Yahya Hassan" fra 2013, blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien og solgte over 120.000 eksemplarer. I 2019 fulgte han op med endnu digtsamlingen "Yahya Hassan 2".
 

Yahya Hassan har dog i de seneste år både været i fængsel og indlagt på psykiatrisk hospital.

Læs digterens sidste ord her.

 

Regeringen vil indføre særlige åbningstider kun for ældre

Et særlige tidsrum forbeholdt ældre i dagligvarebutikker, kan blive en del af den strategi, som skal beskytte ældre mod coronavirus.

Forslaget indgår som del af regeringens aftaleudkast til en hjælpepakke for ældre, som lige nu forhandles med Folketingets partier. Det erfarer Altinget.

SF kalder forslaget en spændende tanke.

"Supermarkedet er jo et sted, hvor man er i højrisiko og helt uforvarende risikerer at påføre sig selv smitte. Det er en spændende tanke, og det er godt, at vi får de kreative løsninger på bordet lige nu," siger Kirsten Normann Andersen, der er ældreordfører for SF.

Aftaleudkastet blev lagt på bordet tirsdag aften, og partierne er nu gået i tænkeboks forud for et nyt møde torsdag aften, hvor der forhandles uden bagkant.

Læs mere på Altinget.

Mette F: Det var ikke alvorligt

Onsdag eftermiddag forlod statsminister Mette Frederiksen (S) i al hast folketingssalen, fordi der var opstået akut sygdom i den nærmeste familie.

Det viste sig heldigvis ikke at være noget alvorligt, oplyste Mette Frederiksen på Facebook onsdag.

“Jeg beklager over for Folketinget, at jeg måtte gå fra vores gode debat. Tak til partilederne for jeres forståelse og hilsner. Tænk at have så gode kollegaer. Og tak til personalet på Herlev. Både fra moren og statsministeren,” skrev statsministeren på Facebook.

placeholder


Ifølge B.T. var det statsministerens 14-årige søn, Magne, der var kommet på sygehuset.
 

HK klager til EU: Virksomhedspraktik er skjult statsstøtte

Brugen af gratis virksomhedspraktikanter i landets supermarkeder nået et punkt, hvor der er tale om skjult statstøtte.

Det mener HK handel, der nu sendt en klage til EU-kommissionen over virksomhedspraktikordningen.

Ifølge Per Tønnesen, formand i HK Handel, består den ulovlige statsstøtte i, at landets supermarkedskæder gennem virksomhedspraktikordningen får adgang til store mængder gratis arbejdskraft, som hjælper dem med at spare store summer på omkostninger til løn.

“Gruppen af virksomhedspraktikanter i supermarkederne er så stor, og antallet, der efterfølgende bliver ansat i supermarkederne, er så lille, at der ikke længere er tale om en ordning, der hjælper ledige tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Per Tønnesen.

placeholder

Læs historien på Netavisen Pio.
 

Indvandrer rammes i højere grad af corona-ledighed

Personer med ikke-vestlig baggrund er overrepræsenteret i ledighedskøen i coronakrisens første fase. Det viser beregninger fra AE-råd.

De seneste års fremgang på arbejdsmarkedet har betydet, at flere personer med ikke-vestlig baggrund har fået foden ind på arbejdsmarkedet. Coronakrisen har stoppet den fremgang.

I coronakrisens første fase har over 85.000 personer meldt sig ledige - heraf 12.000 personer med ikke-vestlig baggrund. Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er dermed overrepræsenteret i gruppen af nyledige i forhold til arbejdsmarkedet generelt.

placeholder

Læs mere om tallene her.
 

Hver 4. klinikassistent: Værnemidler lever ikke op til retningslinjer

En ny rundspørge fra HK viser, at 23 procent af tandklinikassistenterne ikke oplever, at værnemidlerne på deres klinik lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for at begrænse corona-spredning.

Ud over, at den er gal med værnemidlerne, så vurderer 25 procent, at der kun i nogen grad er taget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger på klinikken, så både klinikassistenten og patienterne er tilstrækkeligt beskyttet i forhold til COVID-19-smitte.

Det er chokerende tal, mener næstformand i HK Privat Anja C. Jensen:

“Vi hører den ene vanvittige historie efter den anden fra vores klinikassistenter – om alt fra, at de bruger de samme mundbind en hel dag eller arbejder i afdækningsplast. Det er chokerende, at så mange klinikassistenter svarer, at der ikke er styr på værnemidlerne og sikkerheden, siger hun.

placeholder
Læs mere her.
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce