Annonce

Venstre står til dårligste valgresultat i 30 år og regeringsudspil på vej

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Venstre står til det dårligste valgresultat i 30 år, tidligere forsvarsminister i hårdt angreb mod Trine Bramsen og udspil om regulering af unges brug af sociale medier på vej.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Venstre står til dårligste valgresultat i 30 år

Det halter med vælgernes opbakning til Venstre, som står til at miste 12 ud af 43 mandater. Det er dog indtil videre ikke en trussel for Jakob Ellemann-Jensen, lyder det fra politisk kommentator.

Det skriver Altinget.

Hvis Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ikke begynder at vinde vælgernes opbakning, risikerer Venstre at få det laveste valgresultat siden folketingsvalget i 1990.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Her står Venstre til at få 17,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

I 1990 fik Venstre 15,8 procent af stemmerne, mens det laveste i nyere tid er folketingsvalget i 2015, hvor partiet fik 19,5 procent.

Hvis målingen holder stik, vil Venstre skulle sige farvel til 12 ud af de 43 folketingsmedlemmer, som partiet har i dag.

Målingen er lavet fra den 1.-8. september. Det er kort tid efter udgivelsen af tidligere statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussens erindringsbog.

I en række interviews i forbindelse med udgivelsen langede Lars Løkke ud efter den nye V-formand.

Med det in mente er målingen ikke overraskende, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Venstres tilbagegang er helt efter bogen. Når en tidligere leder udfører et kamikaze-angreb på sit eget parti, kan det ikke undgå at få negative konsekvenser. Selvom Venstres ledelse har håndteret sagen klogt og fået isoleret Løkke, vil vælgerne altid reagere negativt på den slags,” siger han.

Hos regeringen er der modsat hos Venstre god grund til at glæde sig over målingen. Socialdemokratiet fastholder den rekordopbakning, som opstod under coronakrisen i foråret. Partiet står nu til at få 33,2 procent af stemmerne.

Det står også i kontrast til Altingets seneste kvalitetsvejede snit af målingerne i august, hvor Socialdemokratiet oplevede en mindre tilbagegang fra det høje niveau før sommerferien.

Læs mere her.

 

Claus Hjort på grænsen til rigtig vred

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort (V) langer ud efter nuværende forsvarsminister Trine Bramsen (S). Han mener, at hun sætter Forsvarets ry over styr og skader forholdet til vores allierede, som kan svække Danmarks sikkerhed.

Sådan skriver Berlingske.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen har Trine Bramsen på en række områder handlet på en måde, der sætter Forsvarets ry og rygte over styr.

Det siger han i et interview til Weekendavisen.

Som årsag peger han på, at Trine Bramsen er kommet med gentagne udmeldinger om problemer med kulturen i Forsvaret, at hun efterlader embedsmænd i “et retssikkerhedsmæssigt limbo” ved at sende dem hjem uden beviser for deres skyld, og som det mest alvorlige mener han, at Trine Bramsen har skadet forholdet til Danmarks allierede på en måde, der kan få konsekvenser for landets sikkerhed.

“Jeg er på grænsen til at blive rigtig vred,” siger Claus Hjort til Weekendavisen og fortsætter:

“Vi er dybt afhængige af at kunne få informationer fra vores allierede. De informationer er afgørende, hvis vi skal forhindre eksempelvis terrorangreb på Danmark, og de er afgørende for sikkerheden for de soldater, vi sender ud i verden for at løse opgaver. Derfor fatter jeg ikke, at ministeren og regeringen har håndteret denne sag på en måde, der må skabe tvivl om, hvorvidt vi kan håndtere fortrolighed.”

Trine Bramsen har ikke ønsket at forholde sig til Claus Hjort Frederiksens anklager.

Læs mere her.

 

Udspil på vej om regulering på sociale medier 

To arbejdsgrupper skal forberede et regeringsudspil til nye regler, som skal beskytte børn og unge mod skadeligt indhold på de sociale medier. Mærkningsordninger og redaktøransvar hos sociale medier og influencere er i spil.

Det skriver Altinget.

Skal Fie Laursen pålægges et redaktørlignende ansvar på sociale medier i tråd med de presseetiske regler? Skal der etableres et etisk regelsæt, som influencere og bloggere skal overholde? Og skal der laves særskilte, nationale regler for, hvornår techgiganter som Facebook og Youtube skal fjerne ulovligt indhold?

Det er nogle af de spørgsmål, som to arbejdsgrupper skal forsøge at levere deres bud på i løbet af de næste måneder.

Løsningsforslagene skal resultere i et regeringsudspil, som har til formål at skærme børn og unge fra ulovligt indhold på sociale medier samt placere et ansvar hos de store, internationale spillere på området for det indhold, som børn og unge møder på deres platforme.

Læs mere her.

 

Supersygehuse har kurs mod fiasko

De kommende supersygehuse risikerer at gøre problemerne i sundhedsvæsenet endnu større.

Det skriver Ekstra Bladet.

Mere effektive og større supersygehuse skal fremover være rygraden i det danske sundhedsvæsen. Og ordet 'effektiv' er centralt, fordi planen er, at man som patient skal ligge kortere tid i en seng på sygehuset og sendes hurtigt hjem til det kommunale sundhedsvæsen og sin egen seng.

Der bliver da også brug for lokale kræfter til at tage imod de mange patienter, afslører tal, som Dagens Medicin i dag præsenterer. Det samlede antal senge, der er til rådighed, er nemlig faldet fra 19.132 i 2007 til 13.984 i januar 2020. Eller næsten 27 procent færre.

Problemet er bare, at det kommunale sundhedsvæsen ikke er i nærheden af at være klar til at løse opgaven, som de manglende senge sender ud til dem.

“Sygehusene er jo skåret helt ind til benene, så der ikke bliver plads til det uforudsigelige. Og det er jo meningen, at kommunerne skal tage fra, men de har ikke oprustet tilstrækkeligt på sundhedsområdet,” lyder vurderingen fra Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen.

Også hos Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen efterlyser man et langt bedre samarbejde og planlægning af det arbejde, som kommunerne skal udføre fremover.

“Der ligger desværre fortsat en udfordring i, at man ikke har en klar plan for, hvordan man mellem kommuner, hospitaler og regioner vil samarbejde, når de nye supersygehuse for alvor kommer i drift,” siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, til Ekstra Bladet.

“Hvornår skal man være i et kommunalt tilbud? Og hvornår skal man indlægges?” lyder hendes spørgsmål.

“Umiddelbart ser det ikke lyst ud med supersygehusene,” supplerer Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, og fortsætter:

“Det er svært at sige, at der venter et ordentligt tilbud til danskerne, hvis vi tror, at det kan gøres med en flot ydre ramme på en fin bygning. Slet ikke hvis vi inden for murene har skåret det til, så patienterne næsten skal ligge på nakken af hinanden. Personalet løber spidsrod og ikke har tid til at tage den vigtige dialog med patienterne. Måske endda i den sidste fase af deres liv. Derfor er det ikke den flotte nye facade, der i sig selv gør det. Det, som foregår inden for murene, er det vigtigste.”

Læs mere her.

 

SF vil tredoble godtgørelse til sexchikane-ofre

33.000 kroner er langt fra høj nok godtgørelse til ofre for sexchikane, mener SF, som vil tredoble satsen.

Sådan skriver tv2.dk.  

Godtgørelsen til ofre for sexchikane skal tredobles fra de gennemsnitlige 33.000 kroner til 99.000 kroner. Det mener SF.

“33.000 kroner er en enormt lille godtgørelse, hvis man er kommet hele vejen igennem retssystemet og har fået prøvet sin sag. Særligt når vi kan se, at det faktisk er kvinderne, der ender med at forlade arbejdspladsen, selv om det er dem, der har været udsat for chikanen,” siger SF’s ligestillingsordfører, Astrid Carøe.

Godtgørelsen for ofre for seksuel chikane steg i 2019, da den per 1. januar voksede fra et gennemsnitligt beløb på 25.000 kroner til et gennemsnitligt beløb på 33.000 kroner.

Det er en idé, som Radikale Venstre kan tilslutte sig.

“Vi mener, den nuværende godtgørelse er alt for lav. Det er et rigtigt godt niveau at tredoble den,” siger Samira Nawa, der er ligestillingsordfører for Radikale Venstre.

Fagforbundet HK mener også, at niveauet for godtgørelse er for lavt.

“Penge gør ikke en, der har været udsat for chikane, hel igen. Men godtgørelsesniveauet i sager om seksuel chikane er i dag så latterligt lavt, at det ikke giver offeret en reel chance for at komme tilbage på benene igen,” siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, i en pressemeddelelse.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Claus Hjort skal bare stikke piben ind. Hvorfor gjorde han intet selv for at komame den kultur til livs som forsvaret lider under nu. Hvad bilder han sig ind, han var usynlig som forsvarsminister, og nu puster han sig op som en anden kalkunsk hane. Der har været en usund kultur i ledelsen flere steder indenfor forsvaret. Bramsen rydder op. Det bygger jo på afsløringer, som der burde været gjort noget ved før Bramsen kom til