Annonce

Vismandsrapport heglet ned: “Svarer til at køre i sin bil om natten med slukket lys”

FH og SMVdanmark dumper rapport som peger på, at det er en dårlig forretning, når unge vælger erhvervsuddannelser over gymnasium. De økonomiske vismænd afviser kritikken
Foto: Colourbox
Det er ikke hver dag, arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen danner fælles front.

Men det sker altså nu i kølvandet på en rapport fra Det Økonomiske Råd - populært kaldet de økonomiske vismænd.

Vismændene vurderer, at det er en bedre forretning, hvis unge vælger en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

Tjener mere

I rapportens kapitel om erhvervsuddannelser når vismændene frem til, at økonomisk set ikke er en god forretning for den enkelte og samfundet, når unge beslutter sig for at starte på en erhvervsuddannelse frem for en gymnasial uddannelse.

Kigger man over helt liv, er det ikke småpenge, som forskellen er på - i hvert fald ikke ifølge de økonomiske vismænd.

For den enkelte vil beslutningen om at vælge en erhvervsuddannelse betyde, at de får 1,2 millioner kroner mindre i livsindkomst for personer på vippen mellem en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse.

Analysen bygger på data fra 900.000 personer, som har færdiggjort folkeskolen mellem 1987 og 2003.

Kritik af rapporten 

Ifølge Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er vismændenes rapport dog misvisende.

Han hæfter sig ved, at den data de har brugt er årtier gammel og derfor ikke siger noget om, hvordan samfundet ser ud i dag.

”Arbejdslivet ser i dag helt anderledes ud end i 1990’erne. De unge står over for andre valg og muligheder, og vi kan ikke tillade os at navigere efter et gammeldags kort,” udtaler han ifølge en pressemeddelelse, og tilføjer:

“Hvis vi fortsætter med at bruge forældede data til at rådgive dem, risikerer vi at sende dem ned i en blindgyde – og samtidig forstærker vi en skadelig forestilling om, at erhvervsuddannelser er mindre værd.” 

Heller ikke i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) giver man meget for rapporten.

”Vismændene får det til at lyde, som om samfundsøkonomien lider et tab, når en hvilken som helst ung vælger at påbegynde en erhvervsuddannelse frem for en gymnasial uddannelse. Men vismændene burde have skrevet tydeligere, at resultaterne fra analysen ikke omhandler alle unge” siger formand Arbejderbevægelsens Erhvervsråd,  Michael Rosholm, med henvisning til at undersøgelsen inddrager unge “på vippen”, det vil sige unge, som er i tvivl, om de skal vælge en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.

Også i arbejdsgiverorganisationen SMVdanmark er man enig i kritikken. Her peger administrerende direktør Jakob Brandt på, at det er et snævert udsnit af unge man har undersøgt og at datagrundlaget er gammelt.

Analysen er helt ubrugelig i forhold til at sige noget om, hvilket uddannelsesvalg unge bør træffe i dag

“Analysen er helt ubrugelig i forhold til at sige noget om, hvilket uddannelsesvalg unge bør træffe i dag, og hvad der er i samfundets samlede interesse. At basere beslutninger om det på vismændenes analyse svarer til at køre i sin bil om natten med slukket lys,” udtaler Jakob Brandt ifølge en pressemeddelelse.

Afviser kritik  

Hos de økonomiske vismænd er argumentet, at der er gode grunde til at bruge den data, man har brugt.

“Vi har kigget på unge, som primært tager ungdomsuddannelserne i 90'erne og starten af 00’erne. Det gør vi, fordi vi gerne vil følge dem op til de 40 år. Så hvis vi gerne vil se på, hvad det er for nogle indkomster, de har - og ikke kun de første år på arbejdsmarkedet - kan vi jo af god grund ikke kigge på de folk, der går i gymnasiet nu, eller er på erhvervsskolerne nu,” udtaler økonomisk vismand Mette Ejrnæs til Netavisen Pio.

Hun vurderer, at der er fordele ved at fokusere på unge, som er på vippen mellem at vælge en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse.

“Hvis man bare sammenligner dem, som starter på gymnasial uddannelse med dem, der starter på en erhvervsuddannelse, så vil de to grupper formodentlig være forskellige.

Det ville sandsynligvis være nogle forskellige baggrundskarakteristika,” siger Mette Ejrnæs.

Hun nævner, at der kan være forskel på motivation, evner og interesse blandt de forskellige grupper.

“For at få isoleret effekten af uddannelse, er man nødt til at kigge på dem, som vi kalder “på vippen,” det vil sige folk, som er i tvivl om, hvad de skal, og hvor det, der ender med at blive udslagsgivende, er afstanden til ungdomsuddannelserne,” siger Mette Ejrnæs.

“Analysen siger ikke noget om, de unge som er helt sikre på, at de ønsker at gå gymnasievejen eller dem, som er helt sikre på, at de vil ind på en erhvervsuddannelse. Den siger noget om dem, der er på vippen,” tilføjer hun.

Skulle man have gjort det tydeligere -  som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener - at rapporten kun forholder sig til en mindre gruppe?

“Jeg synes, vi skriver ret tydeligt, både i pressemeddelelsen og i rapporten, at det præcis er dem på vippen, vi forholder os til. Det er ikke noget, vi forsøger at skjule” 

Du kan læse vismændenes rapport her.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er deprimerende at vismændene kører erhvervsuddannelserne midt over.

Jeg har svært ved at skrive noget pænt om at vismændene anbefaler den akademiske vej med den begrundelse, at en erhvervsuddannelse er et stort og dyrt tab for samfundet.

Nåmen, 1.200.000kr fordelt over et arbejdsliv på 45 år giver omkring 121kr mere i lønningsposen om dagen ved 220 arbejdsdage om året.

Eller 15kr mere i timen. Før skat

Og kantinen er kokkefri fordi kokken har valgt et skrivebord i stedet for stegepanden

Fra BLÅ METTE kan man vente alt.
Hun slikker roev på landbrugsindustrien 🤢🤢🤢🤢🤢🤢

Irrelevant kommentar .

Jan har du også en mening om vejret, nu du er i gang med at snakke uden om emnet.

Man skal da vist mindst være "overvismand" for at kunne se "visdommen" i den rapport. Hvis alle bliver akademikere med 1,2 millioner mere i en livsindkomst end hvis man vælger en faglig uddannelse, hvem skal så udføre det "praktiske" arbejde, hvis ens tag og vandrør bliver utætte, kloakken stopper og affaldet hober sig op fordi der ingen er til at hente det? Gad vide hvem den såkaldte "overvismand", Carl-Johan Dalgaard ville ringe til, hvis han oplever et utæt tag eller et sprængt vandrør, når alle er blevet akademikere med en højere "livsløn" end en faglært person?

Helt enig Bent.
Utroligt at vi skal belære disse "vise" mænd om udbud og efterspørgsel.
Fx. vil de 2 smede der vil være tilbage i Danmark, bliver mangemillionærer, og arbejdsløsheds-understøttelsen til de mange akademikere vil nok ikke overstige en håndværkerløn.

Man kunne jo også anbefale Carl-Johan Dalgaard at blive forfatter, så kunne hans såkaldte "vismandsrapport" udgives som en roman, her er der ingen krav om at teksten skal udvise den virkelighed vi lever i, men kan helt eller delvis være fiktion.

Titlen "vismænd" er voldsomt vildledende.
Man skal lede længe efter sådan en gang nonsens.
Jeg gider ikke en gang gå ind med argumenter, ud over at nævne, at hvis 100 % blev akademikere, hvordan ville regnskabet så se ud.
Vismændenes melding er så primitiv, at den er ubrugelig. Fx. er der masser af håndværkere der tjener væsentligt mere end en akademiker.

Jeg synes, at denne debat er kørt helt af sporet, og jeg funderer på hvorfor?
Som jeg ser det, skal vi - altså det menige stemmekvæg - ikke overbevises om det fornuftige i en bestemt ordning, men voldtages til at synes om et særdeles tvivlsomt kommpromis, der skal kunne samle universets fjerne hvørner i SVM regeringen for ad denne vej at aflede debatten om pensionsforholdene.
I min opfattelse dette jo om, at de unge nu son svinene ved slagteriet, skal kanaliseres ind i den rette kødmaskine, så de vælger den karrierre, som politikerne på vejne af industrien mest finder "optimal for samfundet" (læs: for erhvervsinteresserne).
I min optik er der kun en vej i uddannelsessystemet for de unge, nemlig det interessebårne valg, hvis vi skal have en arbejdsstyrke af bedste kvalitet og med den rette motivation, hvis samfundet da ellers er til af befolkningen, og ikke erhvervsllivet. Er der behov for at rykke på uddannelsesvalget, må det ske med gulerod og ikke pisk.
Derfor skal denne særlige variant af markedsmanipulation af arbejdsmarkedet foregå gennem løndannelsen og og de tilbudte arbejdsforhold, og ikke gennem manipulation af det frie uddannelsesvalg.
Når der mangler pædagoger eller sygeplejersker handler det jo om en selvvalgt plage, som de borgerlige partier gennem deres eneste politiske mål, større udbud af arbejdskraft ved markedsmanipulation, har genereret i vores samfund.
Jeg har hørt, at der forventes en mangel på 5.000 sygeplejersker i 2025. Men det er jo ren fiktion og svindelagtig information. Alene i Norge arbejder der 10.700 danske sygeplejersker, og når det er tilfældet er det jo ikke mangel på sygeplejersker, der er tale om, men mangel på ordentlige løn og-arbejdsforhold.
Gennem Løkkes usædvanligt ubegavede spareregimente under den seneste borgerlige regering, optrådte han i sin klovnebus med omstillingsbidraget på 2% pr. år, hvilket udsultede forholdene for al offentlig aktivitet;
Det nødvendiggjorde arbejdsudbudsreformer, fordi personalet og tilgangen hertil valgte anden beskæftigelse.
Arbejdsudbudsreformer handler om at presse lønnen nedad i markedet ved med fupnumre at øge arbejdsstyrken.
Det seneste vilde udslag at denne bestræbelse har vi set med DA og Løkkes forslag om at importere 50.000 Keynianere, der vil skabe et merudbud af arbejdskraft, der ikke er organisationsvante, og som vil skubbe balancen på arbejdsMARKEDET nedad mod en prisdannelse på løn, der efterlader lønmodtagerne med en stadig ringere andel af de skabte værdier i samfundet.
Disse værdier vil altså ved gemen svindel blive kanalilseret ud i holdingselskabernes formuer og samtidig flytte offentlige ansatte over i private virksomheder, der grundet det trykkede lønniveau nu med profit kan lave lavværdi- og skodproduktion.
Den bagvedliggende hensigt er altså en direkte hensigt mod ringere lighed og den politiske kamp om guldet mellem samfundsgrupperne, al den stund at der i et arbejdsmarked ikke optræder mangel på arbejdskraft, kun en forkert prisfastlæggelse på lønnen i forhold til den markedsbestemte pris på arbejdet.
Faktisk kan import af uorganiseret marked risikere at presse lønen så meget nedad, at efterspørgeselen stiger mere end det tilførte udbud, med den virkning af manglen på arbejdskraft stiger!!!!
Det er i dette lys man skal overveje grundigt, om regeringens uddannelsesreform blot er endnu en brik i det svinske arbejdsudbudsreform svindelnummer i forhold til lønmodtagerne, vi har set de sidste 22 år, eller det er en reel forbedring af de unges frie uddannelsesvalg og lige adgang til at udfolde sig i samfundet. socialdemokraterne burde kærer sig om netop dette, som en del af det centrale ideologiske arvegods.
Jeg er meget i tvivl efter de vilde udflugter, som Mette Frederiksen har været ude i med Store Bededag, Arne minus fuppensionen (mindre beløb i den halve periode), forringelsen af overførselsindkomsterne efter inflationsperioden og gaveregnen til lanfbruget, hvor CO2 afgiften er udskudt frem til 2030, og den seneste melding om den lave reduktionsmodel for udledninger af næringsstoffer foreslås.
Jeg håber at en mere nuanceret debat indtræder, inden et højredrejet flertal fortsætter den ulighedsskabende politik.
(ulligheden målt på Gini-koefficienten er siden 1989 steget fra 0,22 til nu ca. 0,31).