Vogt dig, Per!

Anmeldelse: Pontoppidans klassiker ’Lykke-Per’ er blevet filmatiseret af Bille August, og det er vellykket.
Foto: Still-billede fra den officielle trailer
Hovmodet står for fald. Arvesynden tynger.

Det kan kun ende galt for Lykke-Per, forstår man hurtigt i Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans romanklassiker ’Lykke-Per’.

I samarbejde med TV2 har den prisvindende instruktør begået en mastodont af en biograffilm, der med sine næsten 3 timer efterlader seeren blæst bagover – af det stærke symbolsprog, de dybe indre konflikter og af Lykke-Pers skæbne, som bliver udpenslet fra første scene.

Størrelsen på produktionen skal dog også ses i den sammenhæng, at filmatiseringen i første omgang var planlagt som en miniserie. Men nu har man valgt at gå begge veje, og filmen vil blive sendt som miniserie på TV2 efter den har været på det store lærred.

I hovedrollerne er Esben Smed som Lykke-Per, der er kendt fra tv-serien ’Bedrag’ og filmene ’Sommeren 92’ og ’Aminas Breve’. Han spiller overfor den lidt mere ukendte Katrine Greis-Rosenthal, der spiller den kvindelige hovedrolle som Jakobe Salomon. I birollerne kan man blandt andet opleve Tommy Kenter, Paul Hüttel, Julie Christiansen og Jens Albinus.

Særligt Esben Smed leverer en præstation, som man kun kan beundre. Pontoppidans figur - og den samtidshistoriske og familiære kompleksitet, som Lykke-Pers udvikling foregår i - kræver lidt udover det sædvanlige af skuespilleren. Men han formår at formidle de stærke indre kræfter, som konstant brydes i Lykke-Per, og som med instruktørens valg af stærke, symboltunge panoramabilleder af den jyske natur, understøtter og udfolder den tragiske fortælling.

Du er af guds nåde

”Vogt dig!” råber præstefaderen efter Peter Andreas, da han tager flugten fra det stærkt religiøse hjem i Vestjylland til København for at læse til ingeniør. Han har drømme, ideer og visioner for vand- og vindkraft, og lader sig ikke kue af autoriteter. Men frustrationerne over faderens – og hjemmets – vanrøgt af sønnen, som stak ud og ikke fandt ro i guds ord, vokser inden i ham. Vanviddet lurer lige under overfladen hos Per, hvor den indre konflikt mellem at være det, han kommer fra, og samtidig hade det inderligt, ødelægger de ellers lyse muligheder.

Hans passionerede planer for en ny energirevolution i Danmark baseret på vand- og vindkraft, indynder ham hos den rige, jødiske Salomon-familie. De er interesserede i nye, lukrative ideer, og Per er samtidig både charmerende, ihærdig og kvik i vendingen. Lidt en fantast, lidt en Lykke-Per, som de kalder ham.

Og familien Salomon har de penge, som han skal bruge for at realisere hans livsdrøm. Første skridt er taget med kyniske bagtanker, men han ender med at forelske sig i den ældste Salomon-datter, Jakobe, som taler til ham om teknologiens idealistiske potentialer i at bryde skellet ned mellem folk, mellem landsdele og mellem klasser.

Men Lykke-Per kan ikke blive fri, og han kan ikke blive lykkelig, før han giver slip på fortidens religiøse lænker.

Den officielle trailer  fra Nordisk Film.

Lykke-Per, instrueret af Bille August. Medvirkende: Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal, Tommy Kenter, Julie Christiansen m.fl. Premiere den 30. august 2018. Nordisk Film og TV2.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook