Annonce

Året der gik: De fem vig­tigste social­demo­kratiske sejre

Selv om meningsmålingerne er elendige, er der nok at fejre for socialdemokraterne. Det seneste år har nemlig budt på markante S-sejre.
Foto: Grafisk afdeling
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio.
Efter et år med SVM-regeringen er kommentatorerne enige om en ting: Det går af helvede til.

Og der er da ingen tvivl om at regeringen er kommet historisk dårligt fra start. Afskaffelsen af store bededag, slagsmål med fagbevægelsen og elendige meningsmålinger, der bare synker og synker.

Det er nemt nok at finde frem til mismodet.

Også i Socialdemokratiet, der på trods af statsministerposten og den fortsatte status som det eneste tiloversblevne store parti bærer hovedansvaret for regeringens overlevelse.

Den negative stemning risikerer imidlertid at skygge for det faktum, at det i løbet af regeringens levetid er lykkedes at levere en række solide socialdemokratiske resultater.

Her er de fem vigtigste.

1. De offentlige udgifter følger det demografiske træk

Den vigtigste S-sejr er samtidig den kedeligste og sværeste at forklare. Sådan er det ofte.

Men grundlæggende er det sådan, at selv om antallet af både unge og ældre det sidste årti er vokset, så har de offentlige udgifter ikke fulgt med.

Det betyder, at selv om staten hvert år brugte flere penge, så var der alligevel færre penge pr. borger.

Sammen med Lars Løkke Rasmussen grønthøsterbesparelser i form af omprioriteringsbidraget betød det i årevis en forringelse af den offentlige service.

Med finansloven er der atter lagt op til at de offentlige udgifter skal følge behovet. En kæmpe sejr for S.

2. Uddannelsespolitikken er socialdemokratisk

I gamle dage var det sådan, at man i S helst overlod alt det med skoler og kultur til De Radikale. Arbejdsmarkedet og erhvervspolitikken kom i første række.

Nu er De Radikale regeringspartnere skiftet ud med Moderaterne, men det er i uddannelsespolitikken, at socialdemokraterne har den højeste ideologiske cigarføring.

Som undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger: “Vi har måske brug for en anelse færre kommunikationskonsulenter i det her land og lidt flere elektrikere, og det kræver, at vi i uddannelsessystemet flytter pengene derhen. Vi skal lade pengene følge snakken, og det har vi ikke gjort i for mange år” siger han.

3. S sidder på de vigtigste ministerier og bestemmer mest i regeringen

Som nyvalgt Venstre-formand stod Troels Lund Poulsen med et problem.

Ud over ham selv, havde Venstre ingen oplagte kandidater til forsvarsministerposten, men hvis han byttede ministeriet væk, ville S med undtagelse af indenrigs- og sundhedsministeriet sidde på alle de store ministerier med kæmpebudgetter.

For der er ingen tvivl om, at S trak det længste strå, da der skulle fordeles ministerier i den nye regering. Her sidder man på flæsket.

Selv et traditionelt borgerligt værdiministerium som Justitsministeriet, styres af en socialdemokratisk værdikæmper.

Regeringsgrundlaget er da også fyldt med socialdemokratiske mærkesager, og når modstanden bliver for stor som ved afskaffelsen af seniorpensionen, så kan man stryge det punkt.

Venstre har ikke samme privilegium, når det kommer til CO2-afgiften på landbruget. Det siger alt om magtfordelingen.

4. Lønløft til offentligt ansatte

“De kaldte det bluff, men vi gjorde det”. Mette Frederiksen (S) bliver aldrig træt af at minde sine kritikere - og vælgerne, om hvordan hun leverer på sine valgløfter.

I sidste periode var det Arne-pensionen, og denne gang var det trepartsaftale med lønløft til offentligt ansatte.

Derved har hun styrket ikke bare sin egen personlige troværdighed, men også genopbygget Socialdemokratiets, der ellers fik nogle grimme ridser både under Poul Nyrup og Helle Thorning.

Uanset hvad Socialdemokratiet går til valg på næste gang, så får de borgerlige partier svært ved at skyde det ned som tomme løfter.

5. Højere fagforeningsfradrag og 110 procent dagpengesats til uddannelse

Regeringen startede med at lægge sig hårdt ud med fagbevægelsen, da store bededag blev afskaffet. Straffen kom prompte, da socialdemokratiske politikere mange steder blev udelukket til 1. maj-arrangementerne.

Fagbevægelsen må selv bestemme, hvem de inviterer til 1. maj, men der er et element af politisk selvskade i at skælde ud på en regering, som er historisk venligt stemt over for den danske model.

I dag er det en endnu bedre forretning at være organiseret lønmodtager end nogensinde før.

Fagforeningsfradraget er hævet og ordningen hvor lønmodtagere kan videreuddanne sig på 110 procent dagpengesats er gjort permanent.

Alt sammen vedtaget og fremtidssikret med borgerlige stemmer.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er udmærket at se de positive fremskridt, men indvandringerne fortsætter og fortsætter bare.
Og regeringen bøjer sig for islam.
Det går jo ikke i længden, bare se til Sverige.

"Én kriminel familie med far, mor og børn har kostet kommunen et »helt forrykt« tocifret millionbeløb

90 anbringelser uden for hjemmet og 40 forebyggende foranstaltninger.
For en samlet sum af 64 mio. kr.".

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/ECE16677637/en-kriminel-familie-med-...
.
.
OG ejerfornemmelser skorter det heller ikke på.

MEDHAT KHATTAB, Speciallæge, Svendborg: 

"Men faktisk savner jeg den almindelige befolknings mening og stemme i vores land ...".

"... i vores land ..." Medhat Khatab, Danmark er IKKE dit land, hvor har du det fra?

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE16689875/hvor-er-du-henne-danm...
.

Ja S har meget at være tilfredse med efter første år. Heldigvis har de is i maven. Kommentatorerne, man får jo ondt i hovedet af at lytte på Peter Mogensen og Noa Redington, de kan virkelig ødelægge meget med deres kommentarer. De mener jo selv de er blandt guds udvalgte på området.
Jeg synes man måtage hatten af for Mette Frederiksen og hendes ministre, de skal godt nok stå på mål for meget brok og kritik. Jeg tror fortsat S vil være det største parti efter et valg og de kan vælge midter regering eller en rødregering, men med en S statsminister i front.
Hvordan ville landet se ud, hvis Støjberg eller Vanopslagh var statsminister i disse tider, tanken er uhyggelig

Hvis man i S spekulerer i partistørrelse efter næste valg tror jeg at man, pga. den nyligt aftalte skattereform, skal være lidt urolige for bl.a. pensionisternes reaktioner, idet denne gruppe er totalt udeladt blandt dem der får del i de varslede skattelettelser.

Mange pensionister sidder godt i det, har sparret op, har friværdi osv. De der ikke har får jo ældrecheck i to omgange. Og ja jeg ville da også gerne have reguleret min pension op, men der er tænkt på den enlige forsørger, og de mindst bemidlede ældre,bryder mig ikke om ordet fattig .Hvis regeringen var borgerlig, ville det se langt værre ud . Værdig ældrepleje og psykisk syge skal til godeses først,

Helle, ældrechecken er et misfoster - du skal bare bruge 'løs' så din formue ikke overstiger ca. 95.000kr. - det er vel ikke så svært hvis man ingen forpligtelser har
.

Nej Kurt. Det er en floskel, jeg kender mennesker der er afhængig af systemet, og tro ikke ydelser er så lette at få. Jeg synes man også som rød vælger sætter en ære i at klare sig selv så længe man kan kan. Jeg misunder ikke dem der skal stå med hatten i hånden. Som ung i 60erne arbejdede jeg på socialkontor på Christianshavn. Der så jeg hvad fattigdom var for nogle. Systemet er ikke altid retfærdigt, men i forhold til mange andre lande har vi gode forhold.

Helle, systemet vedr. folkepension er dybt godnat. Det er baseret på, at folkepensionister kun lige skal kunne overleve. Lave satser, måske tillæg for dit og dat. Dobbelt 'modregning' *) i ydelser hvis der er udbetalinger fra private ordninger.
Det er i sandhed et system skabt af DJØF'ere og billiget af politikerne

*) udbetalingen beskattes hvilket er OK, da der kun blev betalt AMB før indbetaling, MEN bruttobeløbet bruges også til modtegning. Kald det hvad du vil, men det er at 'beskatte' det samme beløb to gange, og så hopper min kæde af
.

Helle, som udgangspunkt må man jo gå ud fra at de pensionister, der "sidder godt i det" har arbejdet og sparet op efter de til enhver tid gældende regler. Det kan jo derfor være lidt svært at forstå, at der efter den foreslåede skattereform ved skatteberegningen, skal gøres forskel på folk med indtægter på samme niveau, alt efter om de er tilknyttet arbejdsmarkedet eller er overgået til pensionisttilværelsen.

Gode Helle! du gør et godt stykke arbejde for det røde partikontor.

Kære hr. chefredaktør.
Du glemte at nævne Socialdemokratiets største sejr, den helt åbenlyse, at få flettet Venstre og Moderaterne med i regering så Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kunne undgå en tilbundsgående undersøgelse i både mink skandalen og i FE sagen. Mon ikke det er den største sejr, hvis Mette Frederiksen selv skulle udpege hendes sejre ?

Karsten Kielstrup, hvis du kender sandheden omkring minksagen,
så skriv det dog, hvorfor vil du have minksagen undersøgt igen.?
Hvorfor vil du have FE sagen undersøgt, der sidder en anklage
myndighed som behandlede denne sag, Men højesteret mener noget andet,
det må du da beskrive, hvorfor du ikke er tilfreds med det.
Mette Frederiksens største sejr er, at have fået styr på inflationen,
og fået oprettet noget at den uretfærdige tjenestemands reform fra 1969.
Reformen der placerede kvindefag på en diskriminerende måde som grupper.
Mette Frederiksen har også fået afskaffet forsvarsforbeholdet, og fået
forsvarsudgifterne op på det niveau, som vi har lovet det skulle være.
Hun har stået i spidsen for en støtte til Ukraine, som landet har forventet.
Og som resten af Norden også har støttet, fået Nato Baser til Danmark, så
hjælpen er tættere på, hvis ham diktatoren som er vores ikke nabo, men så
genbo, skulle få tanker vi ikke synes om. Hvem skulle ellers regerer landet,
skulle det være den BLÅ opposition, med deres 58 mandater ved sidste måling.
Der kan ikke dannes en regering, uden at et eller flere af denne regerings
partier skulle deltage, de har alle fået tilbuddet, men takkede nej.
Huske du i 2015, hvor DF var det største parti i den blå blok, med 37 mandater.
De turde ikke engang være en del af den regering der blev dannet.
Vores nuværende statsminister har aldrig været bange for magten, det har DF.

Meget præcis analyse af den politiske virkelighed - du her har beskrevet Arne - Jeg tror at både Venstre og Moderaterne / Løkke var nået frem til den erkendelse at sagen om mink ikke kunne føre til en rigsretssag - hvilket også var det tre juraprofessorer var nået frem til efter de havde gennemgået sagsakterne -

Om FE sagen er der kun at sige - der foregår i øjeblikket en undersøgelse af sagen - Så det vil da være klogest at afvente et resultat derfra inden man begynder at dømme eller komme med antydninger om hvem der er de skyldige - Undersøgelsen blev i øvrigt sat i gang - på foranledning af regeringen / justitsministeren - Udover FE sagen vil der som noget nyt også blive en undersøgelse af den såkaldte Sam -Sam sag -

Det er udmærket, at der bruges tid og energi på at skabe resultater i stedet for blokpolitik med alt, hvad der følger heraf af spin, strategi og konfrontation. Regeringen har i det første år allerede skabt gode resultater, f.eks. folkeskoleudspil, 3-partsaftale om lønløft, skattelettelser for almindelige indkomster og uddannelsesreform.

SÅ TRO VI PÅ DET - OG DEN MED STORKEN !!!!!

DEN BEVISTE ARBEJDERKLASSE - ER IKKE TABT BAG EN VOGN.

Socialdemokratiet findes ikke længere.

Vi kommer muligvis til at se så mange flertalsregeringer foran os, at det til sidst bliver helt unødvendigt at afholde valg, hvorefter de stille og roligt forsvinder, bl.a. for at spare penge.
Politikerne er alligevel gladest når de selv får lov til at bestemme det hele selv. De almindelige danskere er jo kun til besvær. Folkeafstemninger har Fanden skabt. Selv SF er med på den!

4. Lønløft til offentligt ansatte

Desværre er dette ikke en socialdemokratisk sejr!

Mette talte igen og igen for den danske model. Og nøjedes med et honninghjerte til sygeplejerskerne!

Mette ville ikke give en krone som de offentligt ansatte ikke selv kunne klare via den danske model!

Men så satte de unge stilethælene imod! Ingen søgte ind på velfærdsuddannelserne!

De unge sejrede! De unge sejrede!

Og så skiftede fru Frederiksen taktik!

Altså ingen socialdemokratisk sejr!

Alene de unges sejr!

I 12. time forsøger Socialdemokratiet at redde velfærdssamfundet!

Ingen socialdemokratisk sejr!

Men vælgernes sejr!

Vælgerne der flygter!

Og de unge der flygter!

Taburet-kløe kan aldrig blive en sejr!

Rettidig omhu er sejre!

Mette Frederiksen blev klogere!

Præcist som på integrationsområdet!

Nu mangler vi så blot Store Bededag!

Når den fjernes næste år vil Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio, sikkert kalde det en sejr!

Sådan er der så meget!

De fem vigtigste socialdemokratiske sejre i 2023:

Wammen, Wammen, Wammen, Wammen og Mette Frederiksen i interviewet “En særlig samtale”!

Tænk hvis den blev gennemført med fagbevægelsen og danskere i almindelighed = vælgere!

Tilliden forsvinder og siver i Danmark!

Mette Frederiksen trænger til at genvinde tilliden imellem vælgere og systemet med “En særlig samtale”

Store Bededag blev ‘ over i’et i tilliden der forsvandt!

Fagforeninger er noget socialdemokrater lytter på!

Ikke et skattelettelses-salgsobjekt!

Som når Alex Vanoupslagh vil købe vælgere med skattelettelser!

Tillid i metermål blev til tommer!

Tommeliden!

Socialdemokratiet er sendt tilbage til scratsch!

Tommeliden er skræddersøn og til trods for, at han ikke er mere end en tomme høj, så agter han at følge i sin fars fodspor og blive skrædder. Nok Tommeliden er lillebitte, men hans krav til verden og andre mennesker er kæmpestore, og det bliver hans største udfordring, da han vil vandre på sit håndværk.

Spændende at følge Wammen som hovedperson endnu i 2024!

På trods af partiets lidenhed!

Langt om længe slap katten ud af sækken - Nu ved vi hvad Vanopslagh har hede drømme om, en centrum- højre regering bestående af LA - Moderaterne - Konservative - Venstre samt de Radikale - Det parlamentariske grundlag for denne centrum - højreregering - forventes at udgøre DF - DD og NB -

Og den radikale leder Lidegård kvitterer henført over udmeldingen fra LA lederen - “ Nu skal der endelig føres reformpolitik på velfærds og arbejdsmarkedes området “
Der er bare den hage ved dette projekt - At der er andre end LA og Radikale der skal tages i ed - Men det er trods alt befriende at der endelig kommer et udspil fra en borgerlig politiker - Eller måske er det bare et mediestunt fra Vanopslagh og LA ?

Det er næsten tarveligt af mig at smile så bredt over dette udspil fra LA, som jo nærmest kun kan give bagslag og sætte et stop for deres himmelflugt.

For Vanopslagh gør da i det mindste noget, og tager en chance i stedet for blot at læne sig tilbage og høste gevinsterne fra hængekøjeeffekten. Som det er nu med en regering, som ingen for alvor elsker, vil oppositionspartierne jo netop blive belønnet for fedtspil og straffet for at lufte holdninger og ideer, som ikke bare handler om, hvor dumme de er i regeringen. Og det da på sin vs lidt trist. Jeg smiler dog stadig.

“Keep smiling and carry on “ Godt nytår 😊

Også godt nytår til dig ;)