Aktuelt: Mette F skifter kreds, V afviser flere penge og Gjerskov udfordres

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Mette Frederiksen vender hjem til Aalborg
Mette Frederiksen vil ved det kommende folketingsvalg være at finde på stemmesedlen i Nordjylland. Frederiksen skifter nemlig sin valgkreds i Ballerup ud med Aalborg Øst, netop det område hvor Frederiksen er født og opvokset.

”Socialdemokratiet står stærkt i Nordjylland, og vi er dybt taknemmelige over den massive opbakning, vi oplevede ved valget i november. Nu vil vi forsøge at gøre det socialdemokratiske mandat i Nordjylland endnu stærkere. Vi har ansvaret for regionen. Vi har ansvaret for Aalborg, Hjørring, Frederikshavn og Thisted. Vi vil også gerne påtage os ansvaret for hele landet. Og derfor ønsker jeg fremadrettet at være statsministerkandidat med udgangspunkt i det nordjyske,” skrev Frederiksen mandag aften på Facebook.

Skiftet til Aalborg betyder samtidig et farvel til Ballerupkredsen i Københavns Omegn, som Frederiksen har repræsenteret i Folketinget siden 2001. Hun fik ved det seneste folketingsvalg i 2015

Læs mere her.

 

Venstre afviser flere penge til hårdt ramte kommuner
Kommuner som Horsens og Frederikshavn skal ikke regne med en hjælpende hånd fra regeringen. Kommunerne står ellers til at miste millioner af kroner som følge af de forslag til en ny udligningsordning, som blev præsenteret for et par uger siden. Derfor har Socialdemokratiet foreslået at tilføre ekstra penge til de kommuner:

”Hvis ikke man tilfører penge, vil nogle kommuner – for eksempel Horsens og Frederikshavn – blive ramt unødigt hårdt og kan risikere at skulle skære i den nære velfærd. Det er vi nødt til at tage ordentlig hånd om. Derfor vil vi tilføre ressourcer, enten i form af en overgangsordning eller ved at holde hånden under dem permanent,” udtalte Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Men det bliver der altså ikke noget af, lyder det i dag fra Venstre: ”Forslaget bygger på en mangel på forståelse for mekanismen i et udligningssystem. Det er jo netop et nulsumsspil, hvor vi laver nogle parametre for, hvordan pengene skal flyttes,” udtaler partiets kommunalordfører Carl Holst.

Læs mere her.

 

Tidligere S-minister udfordres som folketingskandidat
Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov udfordres nu som folketingskandidat i Roskilde-kredsen. Den 37-årige debattør Niels Jespersen meddelte mandag aften, at han stiller op som kandidat, når kredsen inden for kort tid skal vælge sin folketingskandidat.

”Roskilde har brug for en stærk stemme, og jeg er klar til at kæmpe for frihed, lighed og Roskilde. Man kan ikke bare nøjes med at stå for noget, man må også gøre noget,” skriver Jespersen i en opdatering på Facebook.

Mandag var der kritik fra blandt andet den lokale 3F-formand af, at Gjerskov ikke kæmper nok for lokale Roskilde-mærkesager. Derimod har den lokale kredsformand for Socialdemokratiet, Daniel Prehn, meldt ud, at han bakker 100 procent op bag Gjerskovs kandidatur.

Mette Gjerskov har repræsenteret Roskilde-kredsen i Folketinget siden 2005.

Læs mere her.

Trump fyrer udenrigsminister – på Twitter
USA's præsident Donald Trump har fyret sin udenrigsminister, Rex TIllersen. Det meddelte den amerikanske præsident på Twitter.

Der er ikke noget usædvanligt i, at Trump bruger Twitter til at kommunikere. Det usædvanlige er, at Rex Tillerson angiveligt ikke selv var orienteret om fyringen, inden Trump sendte den ud til sine mange millioner følgere på Twitter.

Trump har nomineret den nuværende CIA-direktør Mike Pompeo til ny amerikanske udenrigsminister.

Læs mere her.

 

Mette F med opråb til europæiske socialdemokrater
Vi startede med Mette Frederiksen – og vi slutter med Mette Frederiksen. Den socialdemokratiske partiformand har nemlig et indlæg i dagens udgave af Financial Times.

Her forsøger Mette Frederiksen at skitsere, hvordan de socialdemokratiske partier kan vende de seneste års tilbagegang til fremgang og samtidig stoppe de populistiske partiers fremgang:

”Hvis de skal have en fremtid blandt vælgerne, så må centrumvenstrepartierne tage folk bekymringer alvorligt. Den stigende populisme har rod i en ægte følelse af usikkerhed. Og vælgerne kan ikke bebrejdes for at reagere, når globaliseringens frugter bliver uretfærdigt fordelt”, skriver Frederiksen blandt andet.

Du kan læse hele indlægget her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook

Annonce