Annonce

Boligminister lander Blackstone-aftale med DF

Dansk Folkeparti forlader blå blok til fordel for rød stue
Boligminister Kaare Dybvad (S) lander Blackstone-aftale med DF, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen indeholder et spekulations-stop på fem år. Sådan at boligspekulanter, herunder amerikanske Blackstone, først kan udnytte den lukrative 5.2.-renoveringsbestemmelse efter at have ejet en udlejningsejendom i fem år.

De radikale er ikke med i aftalen. Onsdag annoncerede de radikales boligordfører, Jens Rohde, at han sammen med blå partier - inklusive DF - ville indgå en bolig-aftale uden om regeringen uden en karensperiode - altså uden et spekulationsstop. Et intiativ som nu er faldet til jorden.

Mens DF holdt blå blok hen gav DF-toppen torsdag forhandlingerne med S-regeringen allerhøjeste prioritet. Partitoppen gav en af sine mest driftsikre kort, finansordfører Rene Christensen, til opgave at få handlet de sidste brikker på plads med boligminister Kaare Dybvad. Mens DF's boligordfører, Mette Dencker, pænt må blive hjemme på DF-gangen på Christiansborg:

"Aftalen er første skridt på vejen mod, at vi sikrer at alle mennesker har råd til at bo i vores by, og vi får blandede byer tværs af sociale skel," siger Kaare Dybvad på et hasteindkaldt pressemøde, hvor også boligordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, boligordfører for Enhedslisten, Rosa Lund og Alternativets boligordfører, Sikandar Siddique, deltager.

DF: Boligspekulationen gør folk nervøse

Rene Christensen fra DF løber ikke fra, at DF et døgns tid forhandlede med blå blok og de radikale om en boligaftale, som ikke indeholdt noget spekulationsstop. Men DF var akkurat som de røde partier optaget af at bremse spekulationen, og derfor vendte DF tilbage til forhandlingerne med S-regeringen og venstrefløjen:

jeg må sige, at der var begyndt at gå lidt for meget cirkus i det

"Opgaven var altså rigtig vigtig her. Vi har været i gang i tre måneder. Og jeg må sige, at der var begyndt at gå lidt for meget cirkus i det. Det er reelle mennesker, der er derude, som er nervøse for at miste deres bolig, fordi der er nogen, der gerne vil investere i deres ejendom."

DF: Vi er rigtig glade

René Christensen er på sit partis vegne rigtig glad for aftalen:

"Derfor er jeg faktisk glad for, at vi har kunnet lande en aftale. Vi var jo rigtig tæt på hinanden - også i tirsdags, da ministeren valgte at sige, at vi ikke skulle komme tilbage. Nu har vi fået landet en aftale, som vi kan se os selv i. Det er vi rigtig glade for."

Indtil torsdag aften har DF været imod en karensperiode - altså en periode med spekulations-stop. Omvendt spillede boligministeren oprindeligt ud med at foreslå en ti års karensperiode, siden spillede han ud med syv år. Kompromisset blev altså fem år:

"Vi er endt med en karensperiode på fem år. Det er vurderingen fra boligøkonomer, at det er dét, der skal til for at begrænse udenlandske spekulanters opkøb, og det var det, der var opgaven," siger Kaare Dybvad.

René Christensen:

Vi har fået andre værktøjer, der betyder, at det ikke længere kan betale sig at lave de her hurtige renoveringer - fup-renoveringer

"Vi har med forliget også fået lavet nogle andre metoder til, hvordan man kan energirenovere. Vi har fået andre værktøjer, der betyder, at det ikke længere kan betale sig at lave de her hurtige renoveringer - fup-renoveringer. Altså, man laver en lejlighed sådan lidt hurtigt med malerrullen. Og så tager man en meget høj pris, som er en overpris. Nu har vi fået lagt nogen incitamenter ind, som gør at man skal foretage reelle investeringer for at kunne foretage en 5.2."

DF's forhandler fortsætter:

"Og så har vi også fået lagt ind, at der vil være nogen ejendomme - særligt i Københavns-området - der er så gamle, at det er svært at lave de her energirenoveringer. Der har man så mulighed for at komme ud af karensperioden, hvis man laver det rigtigt til 3.000 kroner kvadratmeteren."

Dansk Folkepartis erhvervs- og transportordfører, Hans Kristian Skibby, udtrykker på twitter glæde over selve aftalen, men også over, at det ifølge Skibby, er lykkedes DF at stoppe Jens Rohdes og de radikales "parade cirkus":

placeholder

 

SF: Radikale benspænd

SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, ærgrer sig over "radikale benspænd" i forløbet:

"Derfor er jeg super glad for, at det er lykkedes at lave en aftale, som netop kan beskytte lejerne mod den der kyniske boligspekulation, vi har været vidne til."

Glæden er ikke mindre hos SF's formand, Pia Olsen Dyhr:

placeholder

 

Enhedslistens forhandler, Rosa Lund:

"Jeg er glad for, at vi nu har en aftale, som griber ind mod skruppelløse spekulanters udnyttelse af lejerne. I går var en god dag for Blackstone og en dårlig dag for lejerne. I dag er det lige omvendt. Vi gør det mindre attraktivt at være boligspekulant og mere attraktivt at bo til leje. Blandt andet med en karensperiode for huslejestigninger i forbindelse med renoveringer, højere krav til energirenoveringer og styrkede huslejenævn, som vil give lejerne meget bedre rettigheder, end de har i dag."

FAKTA: Elementer i aftalen

  • Der indføres et grønt incitament, så karensperioden bortfalder, hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst 3 niveauer eller energiforbedres for mindst 3.000 kroner per kvadratmeter.

  • Karensperioden på 5 år skal ikke gælde, hvis en andelsboligforening omdannes til udlejningsejendom. Det betyder, at andelsboliger ved vurderinger friholdes fra værditabet som følge af karensperioden.

  • Aftalen stiller også krav til, at de renoveringer, der udføres, skal være grønne. Fremover skal en renovering løfte en ejendom op i energiklasse C eller løfte ejendommens energiklasse mindst 2 niveauer.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt gået Kaare Dybvad, S, DF, SF, Enh., og Alt. Den nuværende radikale kurs, der ser stort på Forståelsespapiret, og så som et ekstra krydderi med Jens Rohde som gallionsfigur, er illoyal og udtryk for en særegen radikal selvforståelse som de klogeste, mest anstændige og selvskrevne til at sidde i regering og bestemme uanset deres mandattal. Vi så det i Kviklånssagen, vi så det i Eu budgetpolitikken, vi ser det i mediepolitikken, hvor RV kræver forhåndsgarantier i.f.m. DR` budget. Og nu altså i.f.m. indgrebet over for boligspekulanter. Til gengæld er det godt at se DF i arbejdstøjet sammen med S og de egentlige støttepartier. Ps: er Jens Rohde det bedste bud på en evt. ny radikal formand?
Med venlig hilsen Lars Runo Johansen.

Med venlig hilsen Lars Runo Johansen.

Så fandt DF sammen med de nationalsocialistiske fra Socialdemokraterne!
En garanti for dårlige og nedslidte boliger, som gør danskerne syge!

Hej Thomas, Hvor ser du, at den værende boligmasse ikke kan forbedres, den nuværende ejer kan da forbedre,
renovere og lave alle de tiltag som vil hæve kvaliteten på værende ejendomme, og samtidig hæve huslejen, men
han kan ikke hæve huslejen til mere end boligens værdi, efter en eventuel renovering.
Jeg læser det du skriver, som om den nuværende ejer ikke vil vedligeholde den ejendom han/hun ejer.
Sådan er loven nu og sådan var loven også før indgrebet fra Regeringen, der er intet nyt under solen.
Men man kan ikke FUP moderniserer en lejlighed, og så hæve huslejen.
Pensions kasserne kan sagtens opkøbe ejendomme RENOVERE også klima RENOVERE samt ENERGI RENOVERER, fordi de
har en meget længere investerings horisont, det havde BLACKSTONE ikke.

På deres langsomme måde er de radikale dog med. Stauning skulle ikke have ladet den radikale minister forvirre sig i mellemkrigstiden, men trods alt. Funder på det adikale partis roller.