Bredt flertal dropper lov, der straffer ofre for påtvungne genopdragelse-rejser

Opbakning til EL-forslag: Flertal vil fjerne en bestemmelse i Udlændingeloven, der fratager børn deres opholdstilladelse efter tre måneders genopdragelsesrejse
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.
Et bredt flertal i Folketinget - bestående af S-regeringen, Venstre, De Konservative, SF, De Radikale og Enhedslisten - vil afskaffe en bestemmelse i udlændingeloven, der straffer ofre for påtvungne genopdragelsesrejser.

Som der er i dag straffes børne-ofre for genopdragelsesrejser dobbelt. Først straffes børnene af typisk forældrene ved at blive tvunget til eller snydt på genopdragelse i forældrenes oprindelsesland. Derefter straffes børneofrene yderligere ved at de fratages deres danske opholdstilladelse.

Enhedslisten har taget initiativet til at afskaffe bestemmelsen i Udlændingeloven, der fratager børn deres danske opholdstilladelse efter tre måneder på genopdragelsesrejse i udlandet.

“Det er ikke ofte, at regeringen og de borgerlige er positive over for Enhedslistens forslag om at ændre udlændingeloven,” siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund til dagbladet Information og fortsætter:

Jeg er helt overbevist om, at det vil gøre en forskel for unge mennesker, som sendes på genopdragelsesrejse

“Jeg er helt overbevist om, at det vil gøre en forskel for unge mennesker, som sendes på genopdragelsesrejse af deres forældre.”

EL-initiativet er en reaktion på på bogen, Genopdragelsen, der udkom på Informations Forlag før jul. Bogen fortæller historien om den unge kvinde Samia, der sendes på genopdragelsesrejse til Pakistan og har mistet sin danske opholdstilladelse, da hun vender tilbage til Danmark.

Holdt i fangeskab i syv år

I et opslag på Facebook skriver Rosa Lund, at Samia blev holdt i fangeskab i Pakistan i syv år:

"Hun blev udsat for fysisk og psykisk vold af sin far, der mente hun var blevet for dansk. Som 17-årig blev hun sendt på genopdragelsesrejse i Pakistan, hvor hun blev holdt i fangeskab mod sin vilje i syv år." "Her blev hun tvunget til at gifte sig og blev gravid. På mirakuløs vis fandt hun vej til Danmark igen MEN blev afvist. Selvom hun var født og opvokset i Danmark, betød hendes tid i Pakistan at hendes opholdstilladelse var bortfaldet."

placeholder

 

Under 1. behandlingen af beslutningsforslaget i Folketinget mandag begrundede både udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, deres støtte til forslaget med henvisning til historien om Samia.

"Jeg skrev et lille ’OBS’"

“Jeg tog et lille notat i margenen, da jeg læste om, hvordan hendes opholdstilladelse bortfaldt, da hun vendte tilbage til Danmark. Jeg skrev et lille ’OBS’, for her er noget, der ikke fungerer,” lød det fra Mattias Tesfaye.

Jeg skrev et lille ’OBS’, for her er noget, der ikke fungerer

Tesfaye erkendte under debatten, at børn og unge, der sendes på genopdragelsesrejse, fortsat risikerer at miste deres danske opholdstilladelse efter seks til 12 måneder, selv om ’tremånedersreglen’ nu fjernes.

Derfor vil regeringen til efteråret præsentere et lovforslag, der indeholder yderligere tiltag for at beskytte ofre for genopdragelsesrejser.

“Her skal vi være på børnenes side. Og vi trænger til ændringer af lovgivningen. Det har Enhedslisten fuldstændig ret i,” skriver Tesfaye i et mail-svar til Information.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, understreger på Facebook, at "børnene ikke skal straffes for deres forældres svigt":

Til gengæld bør børnene ikke straffes for deres forældres svigt
"Nogen børn efterlades hos fjerne slægtninge, hvorefter forældrene selv tager retur til Danmark. Den slags skal naturligvis have konsekvenser for forældrene. Til gengæld bør børnene ikke straffes for deres forældres svigt. Derfor behandlede vi i dag et vigtigt beslutningsforslag fra Rosa Lund  og Enhedslisten. Forslaget sikrer, at børnene ikke mister opholdstilladelsen og derfor kan vende tilbage til Danmark igen. I Socialdemokratiet  bakker vi naturligvis op." 
placeholder
 

Knuth skamroser Enhedslisten

Også Mads Fuglede understreger, at der skal gøres endnu mere for ofrene for genopdragelseslejrene:

“Der skal gøres meget mere end det, Enhedslisten lægger op til. Man må se på forældrene, og hvordan man håndterer de her problemer. Det kræver et helt nyt regelsæt,” siger Mads Fuglede til Information.

Bestemmelsen i Udlændingeloven om, at børn og unge mister deres opholdstilladelse efter tre måneder, hvis de sendes på genopdragelsesrejse, blev oprindeligt indført for at afskrække forældre fra at sende deres børn på genopdragelse i oprindelseslandet.

Men fra Enhedslisten til De Konservative er der enighed om, at bestemmelsen ikke har afskrækket forældre, og at reglen i stedet risikerer at gå hårdt ud over børnene.

Vores lovgivning skal selvfølgelig ikke ramme de børn, som er ofrene i sådanne situationer

“Vores lovgivning skal selvfølgelig ikke ramme de børn, som er ofrene i sådanne situationer,” sagde Marcus Knuth fra De Konservative, der samtidig roste forslaget fra Enhedslisten i høje vendinger.

DF og Nye Borgerlige skeptiske

Dansk Folkeparti støtter intentionen om at hjælpe ofre for genopdragelsesrejser, men vil alligevel ikke støtte beslutningsforslaget.

Partiets indfødsretsordfører, Marie Krarup, mener, at det kan få forældre til at afstå fra at sende deres børn på genopdragelse, når deres børn risikerer at miste deres opholdstilladelse. DF frygter også, at unge under genopdragelsen kan blive radikaliseret.

Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund erklærede sig mandag også skeptisk over for ændringen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det var vist en dag, hvor det på udlændinge området var grund til, at ranke ryggen som Socialdemokrat. Ovenikøbet sammen med et bredt flertal. Tak til Rosa, Matthias og Rasmus. ( og de blå ). Kan I så se. Regeringen ledes, også på udlændingeområdet på basis af fornuft og pragmatisme !!!

Nu kan forældre sende deres børn til hjemlandet uden fare for at barnet ikke kan komme tilbage. I stedet bør forældrene miste deres opholdstilladelse i stedet, da de så åbenlyse ikke vil Danskerne. Corna har viste at manglende danske normer i en bebyggelse/ område giver store smittetal da omgang med sit netværk prioriteres højere end statsanbefalinger. Der er bare for mange fremmed i VORES land for vores helbred og velfærd skyld. Disse forældrer er oplagte personer der skal hjem.

Dan, du har ret.
Når børn sendes til genopdragelse i deres 'hjemlande' er det deres forældre der sender dem.
Derfor er det også forældrene der skal straffes. Og gerne med HJEMsendele, permanent.

Annonce