Annonce

Centrumvenstres stemme på universiteterne

I weekenden brød den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum med 40 års praksis og sagde farvel til deres kollektive ledelse. Et nyt formandskab skal genskabe traditionen fra Mogens Lykketoft, der var foreningens næstsidste formand.
Den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forums holdt i weekenden landsmøde og her blev der skrevet historie. For første gang siden slutningen af 60'erne har foreningen valgt en fælles landsformand, der skal være talsperson for de fem afdelinger. Det sker for at skabe mere synlighed omkring det studenterpolitiske arbejde.

På landsmødet blev den 24-årige forvaltnings-studerende Mathias Würtzenfeld fra Frit Forum-afdelingen på Roskilde Universitet valgt som formand, mens den arkitektstuderende Marcus Vesterager fra Frit Forum København blev valgt som næstformand og Mads Bak, der ligesom formanden læser offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, blev valgt som foreningssekretær.

Der var ingen modkandidater, så alle tre blev valgt enstemmigt.

Bryde igennem den studenterpolitiske lydmur
Men nu varsles der nye tider, hvor Frit Forum vil have en mere effektiv landsledelse og større politisk synlighed på især den studenterpolitiske scene, hvor Frit Forum de senere år har hvervet mange nye medlemmer og samtidig øjner en mulighed for at udfordre de etablerede studenterforeninger. 

- Det er sigtet, at styrke vores stemme i den offentlige debat. Når vi gerne vil skifte labels og kunne bruge formandstitlen, så er det for at bryde igennem lydmuren til debatten. Og forbedre vores forudsætninger for at kunne varetage studenterpolitikken, lyder fra den nyvalgte formand, Mathias Würtzenfeld.

14600552_10210376599628903_164501579_o
Talentmassen i den socialdemokratiske studenterorganisation samlet på Metalskolen i Jølrunde. Fælles billede fra Frit Forums landskonference 2016. 

At Frit Forum ser sig selv som opposition til Danske Studerendes Fællesråd, DSF, er ikke noget, som den nye formand prøver at skjule. Det synes nærmere at være et adelsmærke.

-Prioriteringerne er politiske, derfor skal vi heller ikke være nogen fagforening. Der findes ikke noget ental for at varetage de studerendes interesse. De studerende er vidt forskellige og det gælder også deres interesser. Der er plads til både Danske Studerendes Fællesråd og Frit Forum. De er bare mere venstresocialistiske, revolutionære og protestagtige end os. Vi udgør centrumvenstres stemme på universiteterne, siger han.

DSU-formand frygter ikke konkurrence
Siden 1973, hvor Frit Forum blev fusioneret med Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, har forholdet mellem de to organisationer til tider været sat på prøve. Der har været flere forsøg fra Frit Forum om at bryde med DSU og skabe en selvstændig forening og fra DSU's side har man forsøgt at nedlægge studenterorganisationen for selv at have mere kontrol med studenterarbejdet.

Ændringerne med en selvstændig landsformand for de studerende, er dog ikke noget der bekymrer den nuværende landsformand for DSU, Lasse Quvang Rasmussen. Han tror, at ændringerne og den øgede synlighed, kan være med til at få flere til at melde sig under fanerne-

- Vi har været i dialog med dem (Frit Forum, red) om de nye ændringer, som handler om deres måde at organisere sig på. Det er Frit Forum selv, der har vurderet de nye ændringer, som vigtige for at kunne blive et stærkere talerør og for kunne organisere flere medlemmer. Vi vil gerne hjælpe Frit Forum med at kunne organisere flere. Det vil vi altid bakke op,  siger han.

Han understreger dog, at der først er fremmest er tale om en øget politisk uafhængighed, men at det organisatoriske samarbejde fortsætter som hidtil.

- Det der sker, er ikke en bevægelse væk fra DSU. Der har ikke været noget som helst snak om, at Frit Forum skulle træde ud af det organisatoriske samarbejde med DSU. Men vi har lyttet til deres ønsker om hvad de mener, der vil være bedst for dem. Der kan selvfølgelig opstå uenighed, men alle DSU-afdelinger er i forvejen autonome og der skal være plads til forskellige stemmer. Sådan er det i forvejen. Derfor mener jeg heller ikke, at to gange plus giver minus i denne omgang, siger han.

Lykktoft: Vi kan ikke undvære Frit Forum
Fra en af Frit Forums sidste formænd (og en af foreningens stærke støtter i partiet), Mogens Lykketoft, der i mellemtiden har været både formand for Socialdemokratiet, Folketinget og FN, skorter det ikke på begejstringen.

Som en mand, der er rundet af Frit Forum, har han store forhåbninger til de nye ambitioner om at styrke synligheden af hans gamle forening.

14614284_10210376494466274_2120566387_o
En af Frit Forums sidste store formænd Mogens Lykketoft, ønsker tillykke til Mathias Würtzenfeld, med den nye post som landsformand.

- Stort tillykke til Frit Forums nye landsledelse. Vi kan slet ikke undvære et aktivistisk Frit Forum, som kan virke for en stærkere sammenhæng mellem ide og hverdag i vort parti. Der er gode og stærke traditioner at bygge på, og jeg tror vi har en ledelse i vort parti, der vil lytte og gå i dialog, ligesom Jens Otto Krag som partiformand gjorde det i min Frit Forum tid, siger han til Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce