Annonce

Kæmpe bet til Blackstone: Må tilbagebetale 509.000 i for meget opkrævet husleje

Huslejen nedsat fra 2.003 kroner pr. kvadratmeter til 624 kroner pr. kvadratmeter pr. år i renoveret lejelejlighed
Kereby - den amerikanske kapitalfond Blackstones selskab i Danmark - har tabt en sag i Huslejenævnet med et kæmpe brag.

En lejer i en 103 kvadratmeter stor lejlighed i Vendersgade tæt på Nørreport og Torvehallerne i Indre By i København har således fået hele 509.000 kroner tillbage i for meget betalt husleje over næsten tre år og depositum.

Det oplyser direktør hos Lejernes LO i Hovedstaden, Claus Højte, over for Netavisen Pio.

Kereby fik den gamle lejer til at flytte, renoverede lejligheden efter den gamle attraktive 5.2.-bestemmelse i Boligreguleringsloven, og fastsatte i sommeren 2018 huslejen til 2.003 pr. kvadratmeter. Svarende til en årlig husleje på 206.309 kroner.

fastsatte i sommeren 2018 huslejen til 2.003 pr. kvadratmeter. Svarende til en årlig husleje på 206.309 kroner

Lejeren klagede til Kereby over den meget høje husleje. Kereby tilbød herefter lejeren en huslejenedsættelse til 1.600 kroner pr. kvadratmeter.

"Vi frarådede lejeren, at sige ja til tilbuddet. Sagen blev i stedet indbragt for Huslejenævnet, der fastsatte en husleje på kun 624 kroner pr. kvadratmeter årligt - svarende til den oprindelige husleje for lejligheden. Huslejenævnet afgjorde nemlig, at renoveringen var udført så dårligt, at den intet var værd. Samlet betød det, at lejeren i december skulle have 509.000 kroner tilbage i for meget betalt husleje," oplyser Claus Højte.

LLO i Hovedstaden fraråder generelt lejere, at takke ja til et eventuelt tilbud fra Kereby.

"Det er altid klogest at få sagen efterprøvet ved et huslejenævn," understreger Højte, der oplyser, at afgørelsen fra Huslejenævnet er endelig, da Kereby ikke har anket kendelsen.

Stolt boligminister

Fredag beskrev Netavisen Pio, hvordan indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) erklærer sig stolt af resultatet af det indgreb, som et bredt flertal Folketinget foretog sidste år med virkning fra 1. juli over boligskekulanter.

Indgrebet betyder, at en boliginvestorer først kan sætte huslejen op i lejelejligheder efter renovering efter fem års ejerskab. Indgrebet har betydet, at udenlandske investorerer a la amerikanske kapitalfond, Blackstone, nærmest er holdt fuldstændig op med at investere i de ældre beboelsesejendomme i København og andre større byer.

For et år siden lavede vi det såkaldte “Blackstone-indgreb

“For et år siden lavede vi det såkaldte “Blackstone-indgreb” sammen med DF, SF, Enhedslisten og De Frie Grønne. Det handlede om, at især udenlandske kapitalfonde opkøbte udlejningsejendomme og pressede beboerne ud. Derefter kunne de renovere lejligheden og hæve huslejen til det dobbelte. I nogen tilfælde det tredobbelte,” sagde Dybvad og føjede til:

“Og at vores hovedstad med tiden kun ville være for folk med høje lønninger, sådan som vi ser det i fx London. Derfor gjorde vi det sværere at tjene hurtige penge på at renovere og sætte huslejen op. Vi sænkede også det beløb man kunne hæve huslejen til. Og vi beskyttede lejerne bedre."

Boligministeren kan med rette være stolt af det indgreb

"Boligministeren kan med rette være stolt af det indgreb. Vi har nu fået bedre redskaber. Vi havde gerne set, at man var gået endnu videre, men indgrebet er klart en hjælp," understreger Claus Højte.

LLO i Hovedstaden oplyser, at man har ført 80 - 90 sager, hvor Huslejenævn har afgjort at Kereby skal nedslætte huslejen markant.

"Blackstone bebudede tidligere, at de ville lægge stilen om. Det er også sket på det verbale plan. De udtrykker sig høfligere, men når det handler om det økonomiske, så holder de fortsat alt det de kan på pengene," siger Claus Højte.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

fantastisk det er lykkedes for partierne - der tror på almene boliger og at lønmodtagere også skal have mulighed for at bo indenfor deres lønramme muligheder. Så mangler vi bare politikere hjælper de “forarmede” lejere og andelshavere - At swop lån kendes uegnede som lån i bolig massen - der kan man kalde bondefangeri og grådighed for et faktum -Nykredit og andre selskaber .som burde skamme sig- at tage renter for et off-shore trick som ikke er egnet til bolig lån - samt rådgivning er så mangelfuld at de bestyrelser som blev rådet til at låntage via swop lån blev til misvisende rådgivning, nu på 10 år
borgere må gå fra hus og hjem og tabe alt.
Banker kan tage negativ rente - de kan få hjælpe pakker når krisen kradser - men hvad med de. borgere som lider vildt pga swop lån. Der må være en mulighed for politisk at omforme de lån til alm realkredit lån - udfra retfærdighed overfor borgere som uforskyldt er sat på falittens rand

Blackstone er aldrig til at danse med. De fastsætter huslejen som de vil vylvidende om at huslejen er for høj. De beholder ens depositum og fremsender store efterregninger. De har ikke orden i fraflytningssyn, indflytningssyn, flyterappoter eller forbrugsregnskaber. Det hele sejler. Jeg havde på et tidspunkt en sag ved advokat Anders Larsen fra www.bolando.dk, der heldigvis fik sat Blackstone på plads, hvilket bevirkede, at jeg fik refunderet depositum og nedsættelse af husleje med tilbagevirkende kraft svarende til ca. kr. 2.500. Så ja, det kan betale sig at tage kampen op!