Annonce

Spændende, siger Mette Frederiksen om forslag om at ophæve vaccine-patenter

Danmark er klar til at diskutere et amerikansk forslag om at ophæve patenter på coronavacciner. Men medicinalindustri og tyskere er imod.
Forslaget fra den amerikanske administration om at ophæve patenter på coronavaccine, for at få gang i vaccinationen især i den tredje verden, er ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) en "spændende melding".

Men det amerikanske forslag får svært ved at blive til virkelighed, for der er en betydelig skepsis fra flere af de store medicinalproducerende lande - herunder Tyskland.

USA’s regering meldte onsdag, at landet støtter suspendering af patenterne på området.

”Dette er en global sundhedskrise, og de ekstraordinære omstændigheder med corona-pandemien kræver ekstraordinære foranstaltninger,” sagde den amerikanske handelsminister, Katherine Tai.

Målet er det vigtige

Mette Frederiksen kalder den amerikanske udmelding "spændende".

"Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på," siger Mette Frederiksen ifølge DR.

"Indtil videre har der ikke være stor global konsensus om at gå af patentvejen, men for mig er det målet, der er det vigtige, og dét er, at alle bliver vaccineret. Midlerne vil jeg altid være med til at diskutere," siger Mette Frederiksen.

For mig er det målet, der er det vigtige, og dét er, at alle bliver vaccineret

Dermed lægger den danske statsminister sig i slipstrømmen på den udmelding, der i går kom fra EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun erklærer sig også åben for at diskutere forslag, der kunne sætte gang i vaccineproduktionen.

Allerede i januar foreslog Enhedslisten og SF, at man ophævede patenterne. Regeringen var dengang skeptisk.

"Det, der gør patentspørgsmålet vanskeligt, er, at vi risikerer at vinde noget på den korte bane, men tabe noget på den lange bane. Det er private virksomheder, der har evnet at skabe og udvikle en vaccine på kort tid," lød det fra Mette Frederiksen.

Dansk medicinal-industri skeptisk

Den store danske medicinalindustri, der sidste år eksporterede medicinalprodukter for 136 milliarder kroner, er imod forslaget om at ophæve patenterne.

”Der er ingen tvivl om, at vi har en forpligtigelse til at gøre alt, hvad vi kan, for hurtigst muligt at få vaccineret borgerne i de lande, der lige nu oplever store udbrud af COVID-19," siger Henrik Vestergaard, der er viceadm. direktør i medicinalindustriens brancheorganisation, Lif, i en pressemeddelelse.

Det åbner lige pludselig en dør til usikre og forfalskede vacciner

Lif mener ikke, at ophævelse af patenter vil løse alle udfordringer, da det kræver know-how, ekspertise og de rigtige kompetencer og faciliteter at producere vaccinerne.

“Derimod risikerer man, at råmaterialer, der allerede er meget efterspurgte, bliver opkøbt af fabrikker, der ikke har de nødvendige kompetencer til at producere vacciner på sikker og godkendt vis. Det åbner lige pludselig en dør til usikre og forfalskede vacciner, og det må ganske enkelt ikke ske,” lyder bekymringen fra Henrik Vestergaard.

Det bliver mindre attraktivt at forske i innovative løsninger, næste gang vi står overfor en pandemi, mener han:

”Ved at ophæve patenterne vil man skabe stor usikkerhed omkring de fremtidige vilkår for forskning, innovation og de rettigheder, man har til egne forskningsresultater."

WTO opfordrer til hurtige forhandlinger

Uanset hvad Danmark mener om den her sag, så er det noget, der i sidste ende skal vedtages i mere eller mindre enighed blandt den internationale verdenshandelsorganisation, WTO’s, 164 medlemmer.

WTO's generalsekretær Ngozi Okonjo-Iweala, der er tidligere finansminister i Nigeria, modtager den amerikanske melding meget positivt

”Jeg læste med interesse erklæringen fra Katherine Tai i går, og jeg glæder mig meget over hendes vilje til at indgå med fortalere for et midlertidigt frafald af TRIPS-aftalen (aftalen om patenter, red) for at hjælpe med at bekæmpe corona-pandemien,” siger Ngozi Okonjo-Iweala.

Hun opfordrer amerikanerne til hurtigt at lægge et konkret forslag på bordet, så man hurtigt kan komme i gang med forhandlingerne:

"Det er kun ved at sætte os sammen, at vi finder en pragmatisk vej frem - acceptabel for alle medlemmer - som forbedrer udviklingslandenes adgang til vacciner og samtidig beskytter og opretholder forskning og innovation, der er så vigtig for produktionen af disse livreddende vacciner,” siger hun.

Tysk-fransk splittelse

Men blandt WTO's medlemmer er der også skepsis. Forslaget møder modstand fra Tyskland, der, som en af verdens førende medicinalproducenter - og når det skal være højstemt betegner sig selv som “hele verdens apotek" - har store økonomiske interesser på spil.

En talsmand fra den tyske regering siger, at landet støtter en "global vaccineforsyning", men at "beskyttelsen af intellektuelle rettigheder er en kilde til innovation og må vedblive at være det i fremtiden.”

"Det amerikansk forslag om at fjerne patentbeskyttelsen på corona-vacciner vil have betydelig implikationer på vaccineproduktion som helhed," hedder det.

Fra et af de andre store medicinal-lande, Schweiz, er holdningen også afventende.

"Det her er en vigtig udmelding fra amerikanerne, men mange spørgsmål er efterladt ubesvaret om, hvilke specifikke løsninger det er, at de (amerikanerne, red.) overvejer i den her kontekst," lød det i en kortfattet meddelelse fra det schweiziske økonomiministerium.

Jeg vil minde dig om, at det er Amerika, der ikke har eksporteret en enkelt dosis til andre lande

Opbakning er der til gengæld fra Frankrig, der tager positivt imod det amerikanske forslag.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, siger, at han er "meget for" suspenderingen af intellektuelle rettigheder”.

En talsmand fra den franske regering påpeger dog, at det er manglende produktionskapacitet og råmaterialer, der er problemet. Ikke patenter.

”Jeg vil minde dig om, at det er Amerika, der ikke har eksporteret en enkelt dosis til andre lande, som nu taler om at ophæve patenterne,” sagde talsmanden ifølge mediet France24.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er farligt at røre ved patenter. Patenter kommer fra steder i verden hvor man har særlige forudsætninger for at løse bestemte globale problemer.
Tyskland er hele verdens apotek.
Danmark var hele verdens minkkvalitetsproducent.
Sydafrika er verdens guldproducent.
Kina er verdens mobiltelefon og tøjproducent.

Konkurrencen landene og firmaerne imellem skaber madvarer, tekniske smårobotter og medicin.
Alle landene holder på deres små hemmeligheder. Indtil de udkonkurreres af et endnu bedre produkt.
Af et endnu bedre patent.

Danmark er verdens største fødevareproducent set i forhold til indbyggertal.

SF, Enhedslisten og De radikale har i dag indirekte fjernet dansk landbrugs mangeårige patenter på kvalitetsfødevarer via 50-54 % reduktioner i 2024.

Den dag alle vores patenter inclusive medicinalvareindustrien bortfalder, rammes verdens 3. lande endnu hårdere.
Hvor skal mælk, mælkepulver, kødvarer og medicin komme fra.

I stedet for at fjerne patenter skulle producenterne lade de rige lande betale overpris og de fattige lande betale underpris.
De ville skabe en balance som ville glæde alverdens lande. Være retfærdigt, afbalanceret og målrettet på den lange bane.
Vi må forstå at Mette Frederiksen har været en krejler i indkøb af coronavacciner. Det har de andre rige lande formodentligt også været.
Således har verden fået et selvskabt problem! At fjerne patenter fjerner de kloge hoveder!

Dansk landbrug står i dag i den samme position.
Priserne på landbrugsvarer har stået stille siden Anker Jørgensen.
Landbruget er gået i effektiviseringer med stordrift til følge. Halvt så mange køer producerer det dobbelte.
Den samlede konsekvens af alverdens produktioner er tilsyneladende en klimakrise. Menneskeskabt!

Skabt af forbrugerne eller skabt af producenterne.
Under dagens klimaforhandlinger var de kvindelige forhandlere endnu engang i nyt tøj og nye farver og nyt neglelak og nye smykker.
Der er mange andre sektorer at skære ned på en kødforbruget. Mange meget forurenende produktioner.
Men tøj, hårfarver, neglelak, smykker, mobiltelefoner kommer altsammen fra Kina.
Kina står for 26 % af alverdens CO2 udslip. Værre end hele EU.
Danmark står for 0,1 % af verdens CO2 udslip.

Genbrugstøj, kvinder med naturlige frisurer, uden neglelak, og uden mobiltelefon, og uden smykker, ville gøre en verden til forskel på verdens klimaregnskab.
At pensionister på plejehjem fortsat skal kunne få en dansk bøf med løg om onsdagen, frikadeller om torsdagen og kylling om fredagen, er det klimaaftalen handler om.

Regeringen og de rød/grønne partier har fået et fælles ishockeyhold.

Det spændende er om de blå partier også går ud på isen, eller om de holder sig på landjorden.
Der hvor Danmark har alle sine patenter.
Præcist som Tyskland er verdens apotek.

Lad danske forbrugere betale dobbeltpris for danske landbrugsvarer. Så reduceres produktionen automatisk. Og klimaet forbedres.
Lad danske patienter betale dobbeltpris for Pfizer-vacciner. Så har Pfizer råd til at producere billigt til 3. Lande.

Danske kvinder har så meget luksus der kan undværes.
Danske mænd har så mange muskelbiler der kan undværes.

Hvornår bliver diskussionen reelt om det som vi kan undvære. Alt staffagen!,,

Danske landbrugsprodukter kan landet og indtjeningen ikke undvære.
Danske patenter på medicin kan landet og indtjeningen ikke undvære.

70% af det tøj kvinder importerer fra Kina kan vi sagtens undvære.

Det svarer nogenlunde til dansk klimaneutralitet i 2050.

Men den diskussion tør de damer Mette, Pia, Mai og Sofie næppe påtage sig.
Indtil videre er det kun de gamle og mændenes kødforbrug der er i spil.

Med 50-54 % i 2024 må alle mændene på banen. Rigtige mænd!
- Man kan se på tallene, at vi har flyttet os i regeringen. Sådan kan man nogle gange blive overbevist om, at andre har bedre idéer end en selv«, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Dan er kommet på glatis! Kvinderne spiller pucken rundt og rundt med hockeystaven. Manden er totalt forvirret! Ser til højre og Venstre??? Hockeystavene brager løs og overdommer Wammen skubber rundt med målet. Pludselig er første periode slut og pressen venter på en udtalelse, inden 2. periode går i gang.

Spørgsmålet er hvor længe isen holder. Hvor længe Dan kan holde legen gående. Holder stavene til pucken kommer i mål.

Wammen er mere målrettet end nogensinde. Han smiler. Og har et stort kendskab til kvindelige ledere.

Kan Wammen redde Danmarks ære. Uden alt for mange selvmål.

I spørgsmålet om dansk landbrug og danske patenter? Vigtige mål.

Ideen med patenter er nok at give et pusterum til patenthaveren og udvikleren til at tjene investeringen hjem, men jo ikke at introducere en kunstig monopoltilstand permanent i markedet, der overopfeder en enkelt spiller på bekostning af en fair prisdannelse overfor efterspørgerne, en ordentlig allokering af resurserne og den generelle samfundsinteresse.
Når en vaccine koster over 100 kr., og der formentligt allerede nu er solgt over 1 milliard enheder, har omsætningen jo allerede nu rundet 100 milliarder kr., og al respekt for omkostningerne til udvikling (som i vidt omfang er betalt af staterne), har vi for længst passeret det punkt, hvor man kan tale om en guldrandet forretning.
Til det skal man lægge, at også en patentbaseret monopolstilling giver et voldsomt incitament hos udbyderen til, gennem mængdebegrænsning, at presse prisen i vejret, og sælge til højestbydende.
Når EU's vaccineudfoldning halter efter USA's, er det nøjagtigt hvad der er sket. Trods eksisterende kontrakter, har vi set, at den ene forsinkelse af netop denne grund afløser den anden, fordi andre kunder byder over.
En sådan interessekonflikt påfører samfundene enorme omkostninger med en økonomi holdt i benlås med det ene formål, at opfede en leverandør klike, der kun har patentsystemet at holde sin monopolstilling i.
Det er jo nærmest vanvittigt af staterne at tildele enkelte interesser et våben, der anvendes til afpresning mod staterne selv med konsekvenser. der er helt ude af proportioner i forhold til firmaers interesser. Der findes i forvejen regler, der begrænser patentretten i pandemisituationer. Så kom nu i gang.
Vi hører fra lobbyisterne, at det intet nytter at hæve patentretten, fordi komponenterne er knappe, og produktionen så krævende, at andre alligevel ikke vil kunne øge produktionen foreløbig.
Til dem vil jeg sige: "så har I jo intet at frygte, ved at patenterne hæves".
Men i mellemtiden kunne det måske sætte ild i røven på de sendrægtige producenter for at få størst muligt salg inden eneretten fordamper.