Annonce

Øremærket barsel: Minister kalder forslag “positivt”

Peter Hummelgaard - som snart selv går på barsel - mener, at barselsaftale gavner både mænd og kvinder.
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) kalder det “positivt”, at arbejdsgivere og lønmodtagerne er blevet enige om en aftale, der skal bane vej for store forandringer for danske forældre.

Aftalen betyder, at mødre og fædre fremover tildeles lige meget barsel, og samtidig skal sidstnævnte have øremærket 11 ugers barsel.

“Jeg synes forslaget er positivt og jeg glæder mig til at drøfte det med Folketingets partier,” skriver Peter Hummelgaard på Facebook.

“Det er altid godt når arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om væsentlige forandringer på vores arbejdsmarked. Det sikrer løsninger, der giver mening i virkeligheden. Husk også, at overenskomsterne f.eks. på industriens område har banet vejen og sikrer fuld løn øremærket til nybagte fædre.”

Ifølge beskæftigelsesministeren ønsker regeringen “den mest fleksible løsning” for familierne.

Sikrer at fædre har mere værdifuld tid

“En ny barselsmodel der gavner ligestillingen på arbejdsmarkedet, sikrer at fædre har mere værdifuld tid med deres børn fra starten, hvilket er vigtigt resten af livet - og absolut vigtigst - giver danske børn en tættere tilknytning til begge deres forældre,” skriver Peter Hummelgaard.

“Til glæde og gavn for alle.”

EU-diktat

Beskæftigelsesministeren understreger dog, at “øremærkningen til faderen kan vi ikke gøre meget ved.” Han går selv på barsel om en måned.

“Det (øremærkningen, red.) er dikteret af EU, på trods af vores modstand mod at det skulle dikteres derfra,” skriver Peter Hummelgaard.

Det sker med henvisning til EU's barselsdirektiv fra 2019, som øremærkede barsel til fædre med to måneder af forældreorloven.

Den anden afgørende forskel fra tidligere var, at der følger en økonomisk ydelse med øremærkningen. Det kan være barselsdagpenge eller anden kompensation, afhængig af de enkelte medlemslandes konkrete implementering.

 

placeholder

Far får 11 uger

Med aftalen mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) lægges op til en total ligedeling af orloven efter fødsel, hvor far og mor hver kan afholde i alt 24 ugers orlov med ydelser, hvis forældrene ikke foretager sig noget.

Mor vil have mulighed for at overføre i alt 13 uger til far, og far vil have mulighed for at overføre 13 uger til mor. Vælger far at overføre sine 13 overførbare uger til mor, kan hun afholde 41 ugers orlov inklusiv de fire ugers graviditetsorlov. Far kan holde 11 uger efter fødslen.

Vælger mor at overføre alle sine 13 overførbare uger til far, kan han holde 37 ugers orlov efter fødslen.

Begge forældre får dog øremærket 11 uger, som enten skal afholdes eller bortfalder, da de ikke kan overføres. Ordningen er samtidig en implementering af EU’s såkaldte orlovsdirektiv, der skal træde i kraft til næste år.

Støttepartier presser på

Regeringens støttepartier har længe presset på for at få en mere ligelig fordeling af de 48 ugers barsel, men regeringen har hidtil ikke meldt ud, hvilken barselsorlovsmodel den foretrækker.

I hvert fald ikke siden tidligere ligestillingsminister Mogens Jensen (S) tilbage i 2019 ønskede dispensation fra EU-barselsdirektivet og kaldte øremærket barsel tvang - for kort efter at trække i land og udtale, at ”regeringen gerne ser en ligelig fordeling af barslen mellem parterne”.

Nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) var i 2013 beskæftigelsesminister, og stod dengang over for opgaven med at føre Socialdemokraternes valgløfte forinden om at øremærke barsel til fædre ud i livet.

Men den beslutning blev skudt til hjørne og siden aldrig gennemført af Thorning-regeringen.

For meget fokus på akademikermænd

“Jeg tror, at der i debatten omkring øremærket barsel har været for meget fokus på akademikermænd i staten med gode barselsvilkår,” lød det dengang fra Mette Frederiksen som erkendte, at hun havde skiftet holdning, og at regeringen havde droppet et løfte.

“På det private arbejdsmarked har mange faglærte og ufaglærte mænd en ringe økonomisk dækning. Det er mænd i helt almindelige lønmodtagerfamilier, som skal have mulighed for at holde mest mulig barsel med deres børn og samtidig kunne betale huslejen. Det er vi nødt til at tage hensyn til.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kvinder har sat sig på alle bekvemligheder i det danske samfund med ligestilling som argument og undskyldning. Det er hovedsageligt mænd, som må tage det tunge slæb. Det er på tide at tage et opgør med den udvikling.

Og det er præcis det, som sker nu med en mere rimelig fordeling af barselsgoden.

Tak for det.