Annonce

Radikal uro om pigtråd og Orban

Partiets hovedbestyrelse banker i bordet i ophedet debat om den radikale udlændingekurs.
Der er uro i Det Radikale Venstre om partiets udlændingepolitik.

Så meget, at den radikale hovedbestyrelse på et møde søndag har fundet anledning til at udsende en kortfattet meddelelse om, at den radikale udlændingepolitik “står fast”.

Det hører ellers til sjældenhederne, at den radikale hovedbestyrelse så direkte blander sig i en aktuel strid i folketingsgruppen.

På De Radikales hjemmeside præsenteres udtalelsen under overskriften:

”Radikale Venstres udlændingepolitik står fast”. Udtalelsen indledes på følgende måde:

På baggrund af den seneste tids debat om partiets udlændingepolitik

“På baggrund af den seneste tids debat om partiets udlændingepolitik slår Hovedbestyrelsen fast, at Radikale Venstres udlændingepolitik baserer sig på følgende principper.”

Uenighed om pigtråd

Vedtagelsen fra hovedbestyrelsen falder i kølvandet på et møde i folketingsgruppen tirsdag i sidste uge, hvor udlændingepolitikken var til debat.

Her advarede flere, blandt andet partiets nye udlændingeordfører, Kathrine Olldag, mod at så tvivl om den radikale linje ved - som en anden Mattias Tesfaye - at tale positivt om den ungarske premierminister Viktor Orban og grænsehegn forsynet med pigtråd.

Anledningen var at partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, i sin bog “Forbudt kærlighed” og i opfølgende interviews gennem flere uger forsøgte at hive den radikale udlændingepolitik lidt mere ind på midten af dansk politik ved blandt andet at erklære, at den danske udlændingelov fra 1983 har vist sig at være en fejltagelse. Og at De Radikale grundlæggende havde taget fejl.

I bogen betegner Steenberg udlændingeloven for "alt for liberal og naiv”, og “alt for slap”. Og han betegner udlændingedebatten i 80'erne og 90'erne som “moralistisk.”

Partiets udenrigsordfører, gruppenæstformand Martin Lidegaard, har udtalt sig på lignende måde i blandt andet DR’s P1 Debat 20. september.

Berlingske overvinkler på Fort Europa

Onsdag i sidste uge - altså dagen efter debatten om partiets udlændingepolitik i den radikale folketingsgruppe - har Berlingske fat i Andreas Steenberg.

Her bliver Steenberg citeret for, at “man ikke kan have fri adgang til Europa. Vi kan ikke have fri adgang.”

Men det fremgår også af interviewet, at Steenberg i princippet støtter, at Danmark har sendt pigtråd til Litauen, dog med visse forbehold:

“Det kunne godt være, man skulle have fundet en bedre model, men at vi kan samarbejde om, at der ikke er fri adgang til Europa, støtter jeg. Så kan der være dele af det, som kan gøres bedre.” 

Værst af alt fremgår det indirekte af artiklen, at De Radikale støtter “Fort Europa”, en betegnelse som ellers hidtil har været et radikalt skældsord:

Tror du, danskerne ved, at I går ind for Fort Europa

“Tror du, danskerne ved, at I går ind for Fort Europa,” lyder et spørgsmål fra Berlingske.

“Det ved jeg ikke,” lyder svaret fra Steenberg.

Berlingske følger op med spørgsmålet: “Ved de radikale vælgere det?”

Svaret fra Steenberg lyder:

“Det ved jeg heller ikke, men det gør de så nu.”

Sofie Carsten rykker ud som brandslukker  

Artiklen afføder, ifølge Netavisen Pios oplysninger, stor opstandelse i den radikale follketingsgruppe.

For var man ikke lige blevet enige om dagen forinden, at De Radikale ikke skal konkurrere med udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) om hårde udmeldinger og stram retorik?

Op ad onsdagen rykker Berlingske ud med følgende præcisering:

Efter udgivelsen har Andreas Steenberg ønsket at præcisere

“Efter udgivelsen har Andreas Steenberg ønsket at præcisere, at “Fort Europa” for ham dækker over en beskyttelse af de ydre grænser men ikke over, at nul flygtninge må komme til Europa. De Radikale ønsker, som det fremgår af artiklen, at Danmark tager imod flygtninge via FN’s kvotesystem.”

Men skaden er sket. Sofie Carsten Nielsen sender sine løjtnanter i byen. Onsdag aften får udvalgte medier besked om, at Berlingske har vinklet for hårdt på Andreas Steenberg. Mediernes opmærksomhed henledes på præciseringen i Berlingske og en tidligere udmelding fra den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i Jyllands-Posten.

Her understreger hun, at nok går de radikale ikke ind for fri indvandring, og nok støtter de radikale, at EU’s ydre grænser beskyttes:

“Selvfølgelig skal EU’s medlemmer kunne kontrollere, hvem der kommer over deres ydre grænser. Det er forudsætningen for, at vi kan have åbne indre grænser,” siger hun til  avisen, men med en meget vigtig tilføjelse:

De Radikale er bestemt ikke varme tilhængere af Ungarns Viktor Orban.

Torsdag formiddag fortsætter oprydningen. Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, optræder i P1-programmet “Slotsholmen”.

Her skærer hun De Radikales forhold til pigtråd ud i granit: Pigtråd sender “et virkelig ubehageligt signal”:

Jeg bakker ikke op om og Radikale Venstre bakker ikke op om, at Danmark sender pigtråd til Litauen

“Jeg bakker ikke op om og Radikale Venstre bakker ikke op om, at Danmark sender pigtråd til Litauen.”

En udtalelse, som står i kontrast til Steenbergs udtalelser i Berlingske onsdag morgen, men i endnu højere grad til Martin Lidegaards udtalelser i P1 Debat den 20. september.

Her blev Lidegaard direkte spurgt om, hvordan det lyder, når de radikale taler: Er det så ja tak til Fort Europa med hegn og mure?

Lidegaard svarede:

Og det indebærer også - nogen steder - at man bygger pigtråd

"Det er i al fald et ja tak til, at EU bliver nødt til at have kontrol over sine ydre grænser. Og det indebærer også - nogen steder - at man bygger pigtråd."

Søndag er det så partiets hovedbestyrelse, der går i aktion, og udsender meddelelsen om, at partiets udlændingepolitik "står fast".

Zenia Stampe på banen

Søndag aften finder De Radikales tidligere udlændingeordfører, Zenia Stampe, anledning til at understrege i et opslag på Facebook, at den radikale udlændingepolitik “står fast”.

Hun understreger samtidig, at udtalelsen fra partiets hovedbestyrelse “fjerner usikkerheden” om den radikale linje i udlændingepolitikken:

Den radikale hovedbestyrelse har i dag vedtaget en udtalelse, der fjerner usikkerheden

“Den radikale hovedbestyrelse har i dag vedtaget en udtalelse, der fjerner usikkerheden: Radikale Venstres udlændingepolitik står fast på trods af den seneste tids debat om vores linje.”

Zenia Stampe, der hører til på partiets venstrefløj hvad angår værdipolitikken, erklærer sig “glad”:

“Det er jeg glad for. Og det giver mig anledning til at slå fast, at det samme gælder den radikale folketingsgruppe. Vi har heller ikke ændret udlændingepolitik. Vi mener det samme nu, som vi gjorde før valget.”

Opdateret med Martin Lidegaard-citater

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man erindre Svend Aukens udsagn om, at det er ligeså vanskeligt at få styr på Radikale Venstres politik som at sømme budding op på vægen.

Torben Lunds bedømmelse af partiet - forleden i Politiken - som selvdestruktiv og i selvopløsning, holder helt stik. Og det er også længe siden, at de har bidraget med noget positivt. Ingen vil savne dem!

Poul,
"Og det er også længe siden, at de har bidraget med noget positivt". Positivt, giv lige tre eksempler.

"Ingen vil savne dem!". Helt enig!

De radikal liver åbenbart i en fantasi verden, hvor flere 100.000 IKKE
holder sig adskilt fra os Dansker, ved f.eks. at ikke at blive vaccineret. At vores land har nu 14% ikke danskere plus 250,000 katolsk østeuropæiske arbejdere i landet. De liberale er ved at tage vores DeAnmark og velfærd fra os.